FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

inwert
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=13486
Strona 1 z 1

Autor:  san01 [ 24 czerwca 2014, 07:50 - wt ]
Tytuł:  inwert

mam pytanie odnośnie inwertu który pozostał mi z ubiegłego roku /data ważności minęła/
czy podanie go pszczołom może stanowić jakieś zagrożenie dla nich.

Autor:  maderm [ 24 czerwca 2014, 07:59 - wt ]
Tytuł:  Re: inwert

Podawałem już inwert który przestał całą zimę w szopce na pasiece, (temperatura jak na zewnątrz). Nie skrystalizował, był to inwert Apifortuna, a jak inne to nie wiem.

Autor:  misiek245 [ 24 czerwca 2014, 10:16 - wt ]
Tytuł:  Re: inwert

Ja zeszłorocznym podkarmiam odkłady. Stoi w miare stałej temp.

Autor:  zbynio54 [ 24 czerwca 2014, 10:20 - wt ]
Tytuł:  Re: inwert

jeżeli nie był otwierany to myśle że pszczoły skuszą sie na troche ale nie wiem czy warto ryzykować :wink:

Autor:  imphotep40 [ 24 czerwca 2014, 12:11 - wt ]
Tytuł:  Re: inwert

Ja skarmiłem zeszłoroczną końcówkę (stał w temp. otoczenia) - bez negatywnych skutków.

Autor:  Rob [ 24 czerwca 2014, 12:30 - wt ]
Tytuł:  Re: inwert

Nic sie nie stanie, mi z reguły zostaje ze 2 wiaderka po zakarmianiu jesiennym, wykorzystuje je na jesień w roku nastepnym, żadnych problemów nie miałem

Autor:  kudlaty [ 25 czerwca 2014, 14:07 - śr ]
Tytuł:  Re: inwert

san01 pisze:
mam pytanie odnośnie inwertu który pozostał mi z ubiegłego roku /data ważności minęła/
czy podanie go pszczołom może stanowić jakieś zagrożenie dla nich.


ja w ubiegłym roku karmiłem na zime invertem który mi został z ubiegłego sezonu, najpierw sam robiłem degustacje po przekonaniu się ze smak jest ok trafił do uli, miałem nawet takie zlewki co zabrałem rodzinom jak miały już full i karmiłem nimi odkłady z pozytywnym skutkiem, to jest + inwertu że można go zużyć do ostatniej kropli a syrop cukrowy lubi się zepsuć gdy któraś rodzina wolniej pobiera

Autor:  asan [ 25 czerwca 2014, 14:46 - śr ]
Tytuł:  Re: inwert

kudlaty, zepsuł Ci się kiedyś syrop 3kg cukru +2L wody ?

Autor:  Sol Bąk [ 25 czerwca 2014, 16:09 - śr ]
Tytuł:  Re: inwert

san01, jak nie sfermentował to możesz karmić. Tylko nie na zimę, bo może (nie musi) skrystalizować w plastrach. Jak już skrystalizował, to możesz dolać ciepłej wody i karmić na rozwój. Inwert niczym specjalnym (poza składem i postacią fizyczną) się od cukru się nie różni. I to i tamto to węglowodany.

Autor:  kudlaty [ 25 czerwca 2014, 22:23 - śr ]
Tytuł:  Re: inwert

asan pisze:
kudlaty, zepsuł Ci się kiedyś syrop 3kg cukru +2L wody ?

jak długo syrop wytrzyma zależy od wielu czynników
np czy woda przegotowana czy nie, ja nie dam rady gotować bo technicznie sprawa nie do ogarnięcia+ koszty i czas
każdy syrop sie zespuje predzej czy pozniej

Autor:  asan [ 26 czerwca 2014, 07:57 - czw ]
Tytuł:  Re: inwert

Ja też wody nie gotuję, chodzi mi po prostu o to że syrop który stał w podkarmiaczce tydzień mi nie sfermentował, a taki 1:1 ostatnio spędził kilka dni w samochodzie (w butelce pet) i też ma się dobrze.

Autor:  jino2 [ 26 czerwca 2014, 13:57 - czw ]
Tytuł:  Re: inwert

asan pisze:
a taki 1:1 ostatnio spędził kilka dni w samochodzie (w butelce pet) i też ma się dobrze.
a odkręcałeś butelkę???

Autor:  asan [ 26 czerwca 2014, 14:21 - czw ]
Tytuł:  Re: inwert

Oczywiście :) Przed podaniem pszczołom przeprowadziłem test organoleptyczny (zapach, smak).

Autor:  jpszczelarz [ 26 czerwca 2014, 20:50 - czw ]
Tytuł:  Re: inwert

Asan te pszczoły to powinny nanieść takiego miodu jaki dajesz im pokarm, tylko że pszczoły to nie są takie świntuchy

Autor:  asan [ 27 czerwca 2014, 08:29 - pt ]
Tytuł:  Re: inwert

jpszczelarz, te pszczoły to miód będą nosić w przyszłym sezonie. W tym mają się rozwijać, odbudowywać węze i iść w siłę :) W tych od których chce miód nie karmię, ale i nie odbieram całego miodu.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/