FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 sierpnia 2025, 15:08 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: barć
Miejscowość z jakiej piszesz: Kraków
Dzień Dobry,

Pszczoły upodobały sobie akację :) Mam trzy rodziny które zadomowiły się w pniach i brak mi pomysłu jak je stamtąd wydobyć, a właściciel posesji nie może sobie pozwolić na ich tam bytowanie i istnieje perspektywa, że je eksterminuje.

Siedzą w pniu, tuż nad ziemią, trudno powiedzieć jak głęboko, ale ręki włożyć się nie da bo wylotki są bardzo niewielkie. Spotkałem się z opinią, że można do drzewa przymocować ul, tak by pszczoły wchodzące/wychodzące do gniazda przemieszczały się przez wnętrze ula - tego nie da się jednak zrealizować, ze względu na to, że są tuż nad ziemią.
Macie jakieś pomysły? Dopiero zaczynam przygodę z pszczelarstwem i nie chcę zaczynać jej od przeprowadzania czystek.

Z góry dziękuję za sugestię :)

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Ty powiedz temu gosciowi ze jak zlikwiduje te pszczoły to straszna kare zapłaci , bo pszczoły są po ochroną. Poczytaj moje posty ja tam dokładnie opisuje jak wydobyc z pnia z muru pszczoły ale to potrwa z miesiąc nim wydobendziesz ale bendziesz miał o 3 rodziny wiencej. Pozdrawiam miły_marian

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Wątpie żeby pszczoły były pod ochroną ale można poszukać tu:

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0112371419

i gdzie jeszcze należało by ?

Awatar użytkownika

miły_marian. pisze:
Ty powiedz temu gosciowi ze jak zlikwiduje te pszczoły to straszna kare zapłaci , bo pszczoły są po ochroną. Poczytaj moje posty ja tam dokładnie opisuje jak wydobyc z pnia z muru pszczoły ale to potrwa z miesiąc nim wydobendziesz ale bendziesz miał o 3 rodziny wiencej. Pozdrawiam miły_marian

Właściciel posesji nie chce pszczół eliminować, ale zasiedlona akacja jest w kłopotliwym miejscu ( stosunkowo częsty ruch robotników ), z kolei dwie kolejne rodzinki są na osiedlu mieszkalnym, nieopodal placu zabaw i budzą obawy okolicznych mieszkańców ( którzy, również podkreślają, że nie chcą pszczół mordować, ale coś zrobić muszą ... ).
Proszę, jeśli możesz to podaj link do postu w którym opisujesz sposób na wydobycie pszczółek. Będę bardzo wdzięczny.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Zrób skrzynkie i do niej włuż 2ramki suszu i reszta wezy tak z 5 ramek. Przystaw ta skrzynkie do wylotka ale zeby pszczoły wchodzili górą nad ramkamyi do tego wylotka zamontuj krate odgrodową ale ją podnies zeby matka mogła swobodnie wchodzić na ramki z suszem. Czyl pszczoły z dziupli wchodza górą i przechodza ramki i wychodza dołem. Przystawiona skrzynka musi być szczelna i gliną albo plasteliną posmarowana zeby pszczoły tylko wchodziły gornym wylotkiem a wychodzili i z pyłkiem wchodzili dolnym wylotkiem. Jak matka wejdzie do skrzynki zeby zaczerwić wstawiony susz a pszczoły maja do budowy wezę to opusć zasuwkie z kraty zeby matka nie poszła spowrotem do dziupli.Po 24 dniach jak matka bendzie czerwić tylko w skrznce to odstaw ją tak zeby trutnie mogły zrobic oblot,bo pszczoła pujdzie tam gdzie jest matka i bendzie miód przenosic do ramek w skrzynce. Po tych dniach mozesz przenieć wieczorem po ustaniu lotów do swojej pasieki. Pozdrawiam miły_marian

Awatar użytkownika

Dzięki!
Myślałem o tym, ale problem w tym, że gniazdo w pniu jest bardzo nisko, niemal w trawie :/

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Jak nisko to wlotek zrób po srodku skrzynki tylko bendziesz miał problem z zamknienciem go jak przyjdzie matka na susz zeby czerwic a wylotek zeby nosić nektar i pyłek musi byc na dole. Pzdrawiam miły_marian

Ule na jakich gospodaruję: Dadant/WP
Zrób tak jak radzi miły_marian., ja w tym roku tak wyciągnąłem rodzinkę z lipy tylko dużo szybciej bo dowiedziałem się o niej kilka dni po wejściu i matka szybko przeszła na rameczki w uliku a po kilkunastu dniach prawie wcale nie wchodziły już do drzewa. A trwało to 2 tygodnie.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
A ja proponuje wezykiem wprowadzać dym do tej dziupli. Po pewnym czasie pszczoly opuszczą gniazdo i wyjdą na zewnątrz razem z matką. Wtedy można je zebrać jak rójkę.

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Ule na jakich gospodaruję: Dadant/WP
Pawełek., Uwierz mi, że tak robiłem a nawet miałem łatwiej bo niżej miałem drugi otwór no i wychodziło ich trochę ale generalnie po to, żeby blokować wylot i przepływ powietrza. Jeśli u kolegiMAEL, mają więcej dziur to ten dym wyleci. Nie zdało to egzaminu bo matki nigdzie wśród tych pszczół nie było.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]