FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Syta
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=13530
Strona 1 z 1

Autor:  timpik [ 29 czerwca 2014, 08:17 - ndz ]
Tytuł:  Syta

Czy mógłby mi ktoś kompleksowo rozjaśnić temat syty. Jak się przygotowuje sytę? Czy trzeba przegotować? Jeśli tak to czy tylko wodę, czy wodą z miodem? Jakie proporcje się stosuje? Czy można przechowywać, czy należy podać od razu? Jeśli można przechować, czy należy trzymać w lodówce?

Autor:  dar natury [ 29 czerwca 2014, 15:33 - ndz ]
Tytuł:  Re: Syta

Syta, woda i miód w proporcji 1:1 .Do letniej przegotowanej wody dodawac miód ,mieszac do uzyskania jednolitej konsystencji , można podgrzewac całośc. Ja nigdy nie gotowałem-warunek miód od zdrowych pszczół.Co do przechowywania ,osoboście przechowuję w lodówce w szczelnym naczyniu przed podaniem lekko podgrzewam.Trzymając w ciepłym miejscu może dojśc do fermentacji.

Autor:  timpik [ 29 czerwca 2014, 15:42 - ndz ]
Tytuł:  Re: Syta

Jak długo można przechować w lodówce?

Autor:  dar natury [ 29 czerwca 2014, 17:57 - ndz ]
Tytuł:  Re: Syta

Ja osobiście sporządzam niewielkie ilości rzędu około 5 litrów, starcza mi to do karmienia odkładów no jeden tydzień.Następnie jeśli potrzeba sporządzam kolejną porcję.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/