FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Przepis na miód pitny
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=13737
Strona 1 z 1

Autor:  matek1985 [ 30 lipca 2014, 17:36 - śr ]
Tytuł:  Przepis na miód pitny

Witam ma ktoś jakiś dobry i sprawdzony przepis na miód pitny! dużo jest tego w necie ale nie chce tracić czasu na zrobienie byle czego ma ktoś przepis godny polecenia? najlepiej na dwójniak albo trójniak! z góry dzięki pozdrawiam

Autor:  CYNIG [ 30 lipca 2014, 17:57 - śr ]
Tytuł:  Re: Przepis na miód pitny

http://cynig.blogspot.com/2013/03/miody ... kroku.html

tu są opisane moje nastawy

Autor:  XxSebastianxX [ 30 lipca 2014, 18:06 - śr ]
Tytuł:  Re: Przepis na miód pitny

Witam,

Podam ci przepis na trójniak choć nie jest on sprawdzony ale pochodzi z książki może ci się przyda.
W zależności od zastosowanej proporcji miodu do wody otrzymuje się półtorak,dwójniak,trójniak lub czwórniak.Jeśli pierwszy raz przystępujesz do produkcji miodu pitnego zacznij od trójniaka.Jest to napój półsłodki i najlepiej trafia w gusta większości osób a na dodatek nie musi leżakować tak długo jak słodsze i mocniejsze trunki.
Obok zamieszczę recepturę na trójniak korzenny jeśli chcesz otrzymać czwórniak lub inny trunek wystarczy zmienić proporcje miodu i wody.
Przepis na Trójniak Korzenny

Składniki:miód,woda,gałka muszkatołowa,imbir,cynamon,goździki ,drożdże,pieprz,kwasek cytrynowy,pożywka do drożdży.
Wziąć 3 litry miodu.Rozprowadzić w 6 litrach wody i gotować 1 godzinę,zbierając powstającą pianę.Gdy przestanie tworzyć się piana ,dodać 1 g gałki muszkatołowej,1h imbiru,1g cynamonu,3 goździki sklepowe i 3 ziarna pieprzu,gotując jeszcze przez 15 minut.Ubytek powstały podczas gotowania uzupełnić przegotowana woda.Całość ostudzić poniżej 40 Stopni i wlać do gąsiorka.Dodać porcje drożdży winiarskich,pożywkę i 30g kwasku cytrynowego.Gąsiorek zakorkować korkiem z rurką fermentacyjną i odtsawić w chłodne i ciemne miejsce na 4-6 tygodni.Gdy zakończy się burzliwa fermentacja,zlać znad osadu i pozostawić w szczelnie zamkniętym(zatkanym) gąsiorku na kolejne 12 miesięcy,aby miód dobrze się sklarował.Po tym czasie klarowny płyn przelać do butelek i dobrze zakorkować.Gotowy trójniak najlepiej przechowywać w chodnym miejscu.Najkorzystniejszy czas leżakowania wynosi 2 lata.

Rodzaje miodu pitnego,może ci się przydać :D

Rodzaj miodu Ilość Miodu Ilość wody Zawartość Alk. Czas leżak.
pitnego

-Półtorak 3 litry 1,5 litra 16 % 6 lat-b.słodki
-Dwójniak 3 litry 3 litry 16% 4 lata-słodki
-Trójniak 3 litry 6 litrów 13% 2 lata-półsłodki
-Czwórniak 3 litry 9 litrów 11 % 1rok-półwytraw.

Autor:  CYNIG [ 30 lipca 2014, 18:18 - śr ]
Tytuł:  Re: Przepis na miód pitny

Patrząc na ilość kwasku widzę tu naleciałości z przepisów Cieślaka :)
Balonu (gąsiorka) radzę jednak szczelnie nie zamykać, chyba że planujesz malowanie pomieszczenia :), trzeba dać normalną rurkę i niech bulka.

Autor:  kolopik [ 30 lipca 2014, 18:57 - śr ]
Tytuł:  Re: Przepis na miód pitny

A nie zdrowiej to wypić jak jeszcze bulgocze ? Nazywają to "burczok"
A przysłowie powiada, że "burczok" czyści serce ale brudzi gacie. :haha: :haha: :haha:

Autor:  Warszawiak [ 30 lipca 2014, 19:19 - śr ]
Tytuł:  Re: Przepis na miód pitny

[quote="CYNIG"]Patrząc na ilość kwasku widzę tu naleciałości z przepisów Cieślaka :)
Dokładnie. Fermentacja miodu przebiega niemal tak jak wina - do 1 msc burzliwa, prze ok 3 msc cicha. Czyli min do 4 msc rurka, potem można zamknąć i ... czekać, aż dojrzeje. Żeby się nie rozpisywać:
http://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=8
Pozdrawiam

Autor:  CYNIG [ 30 lipca 2014, 19:24 - śr ]
Tytuł:  Re: Przepis na miód pitny

Ten powyższy link to prawdziwa skarbnica wiedzy.
Ja jednak trzymam z rurką aż do samego rozlania w butelki, czyli te 2-3 lata

Autor:  adriannos [ 30 lipca 2014, 20:19 - śr ]
Tytuł:  Re: Przepis na miód pitny

CYNIG, Bo tak najlepiej.

Ps i w gąsiorze dłużej wytrzyma jak w butelkach :szampan: :pijemy:

Autor:  Warszawiak [ 30 lipca 2014, 20:27 - śr ]
Tytuł:  Re: Przepis na miód pitny

adriannos pisze:
Ja jednak trzymam z rurką aż do samego rozlania w butelki
Pewnie, że tak najlepiej, ale rurka jest po to by się wydostawały gazy powstające w wyniku fermentacji. Jak po fermentacji zostawię nastaw na 3 miechy na działce, to wody w rurce nie będzie a drozofile w środku mojego napitku tak:) Pozdrawiam.

Autor:  adriannos [ 30 lipca 2014, 20:49 - śr ]
Tytuł:  Re: Przepis na miód pitny

Warszawiak, U nas się trzyma w piwnicach. Mieszkam w małej wiosce turystycznej. Tu prawie każdy, nawet w blokach ma jakiś sad, 3 nas sobie miody nastawia. Woda nie wyparuje, bo się ją dolewa, a przynajmniej powinno, np co jakiś czas jak się po soki czy konfitury, albo kartofle schodzi.
Ale to tylko takie moje małe sugestie.
Pozdrawiam serdecznie.

Ps. Na działkę też się można przejść/przejechać częściej.

Autor:  CYNIG [ 30 lipca 2014, 21:01 - śr ]
Tytuł:  Re: Przepis na miód pitny

Warszawiak, daj do rurki kroplę oliwy to nie wyparuje, a są miody które potrafią pracować w cichej fermentacji dużo dłużej jak rok czasu. Stąd czasami butelki zmieniają się w granaty :)

Autor:  Warszawiak [ 30 lipca 2014, 21:51 - śr ]
Tytuł:  Re: Przepis na miód pitny

adriannos pisze:
U nas się trzyma w piwnicach
adriannos pisze:
Woda nie wyparuje, bo się ją dolewa
Z tym mały kłopot, w domku zimno i owszem jest, ale przynajmniej 5 miesięcy jesienno zimowych nikogo, kto by dolał (no może ostatecznie znalazł by się ktoś, kto by z balonu upił:)
CYNIG pisze:
daj do rurki kroplę oliwy to nie wyparuje

A tego nie znałem, chociaż wina robię kupę lat (no, ale te mam pod okiem i ...ręką:) Ogólnie, to jestem winiarzem (produkcja i spożycie:). Plus miody pszczele naturalne do konsumpcji. Po miodach pitnych niestety kac nieprzyjemny. W każdym razie dzięki za rady, pozdrawiam.

Autor:  asan [ 31 lipca 2014, 08:17 - czw ]
Tytuł:  Re: Przepis na miód pitny

To ja dorzucę tylko że warto spróbować chmielić miód pitny, dla mnie to strzał w 10 bo ożywia napój (użyłem marynki) :)

Autor:  CYNIG [ 31 lipca 2014, 08:59 - czw ]
Tytuł:  Re: Przepis na miód pitny

asan, jak najbardziej ale przy miodach homogenicznych, przy owocowych może się to jednak nie sprawdzić :)

Autor:  zegaj [ 31 lipca 2014, 09:45 - czw ]
Tytuł:  Re: Przepis na miód pitny

Świeży miód póltorak taki roczny jest wspaniałą zaprawą do bimbru. :pl:

Autor:  asan [ 31 lipca 2014, 09:55 - czw ]
Tytuł:  Re: Przepis na miód pitny

CYNIG, kwestia smaku. Jak sok z porzeczki to bym nie dawał, ale maliny IMVHO czymś trzeba przełamać.
Ale ja nie o tym chciałem, w przepisach są dość wysokie ilości chmielu (podobnie jak z kwaskiem). Do trójniaka i z użyciem marynki dałem +- połowę i uważam że jest ok :)

Autor:  CYNIG [ 31 lipca 2014, 09:59 - czw ]
Tytuł:  Re: Przepis na miód pitny

Fakt malina może być ciut mdła, ja preferuję aronię i nie ma tego problemu.

Autor:  matek1985 [ 03 sierpnia 2014, 22:52 - ndz ]
Tytuł:  Re: Przepis na miód pitny

dziękuje za mądre odpowiedzi i kilka cennych rad, wcześniej robiłem wino raz z winogron i raz z czereśni wyszło bardzo dobre i troszkę % też ma jutro nastawiam miodek i będę długo czekał ! pozdrawiam

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/