FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 24 sierpnia 2025, 21:29 - ndz

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Post: 13 sierpnia 2014, 23:11 - śr 

Rejestracja: 02 czerwca 2014, 22:55 - pn
Posty: 3
Ule na jakich gospodaruję: dadanta
Miejscowość z jakiej piszesz: Reszel
Witam,
Mam pytanie, z jakiego powodu miód rzepakowy robi sie z twardego zastygniętego na miękki, jakby kremowany. Pozdrawiam!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sierpnia 2014, 23:15 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 sierpnia 2012, 21:31 - wt
Posty: 862
Lokalizacja: Okolice Rybnika (Śląskie)
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej --> 1/2 Dadant
W jakie temp. jest trzymany?

_________________
Pamiętajcie ,,Przy Pszczołach Nie Ma Jutra''


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sierpnia 2014, 23:34 - śr 

Rejestracja: 02 czerwca 2014, 22:55 - pn
Posty: 3
Ule na jakich gospodaruję: dadanta
Miejscowość z jakiej piszesz: Reszel
w temperaturze pokojowej, 15-20 stopni


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sierpnia 2014, 23:50 - śr 

Rejestracja: 11 stycznia 2010, 01:33 - pn
Posty: 2667
Lokalizacja: Śląsk...ale Dolny ;)
No nie wiem...u mnie obecnie temperatura pokojowa to 25 stopni :wink: Miód rzepakowy jest jednym z najbardziej "smarownych" miodów drobne kryształki i pokojowa temperatura sprawiają, że jest taki jakby miękkawy choć do kremowanego to mu jednak daleko :D

_________________
https://t.me/pump_upp


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 sierpnia 2014, 09:44 - czw 

Rejestracja: 03 listopada 2011, 20:45 - czw
Posty: 977
Lokalizacja: zachód Poznania
Ule na jakich gospodaruję: 12r wielkopolski
Może być niedojrzały - obserwuj ten miód.

_________________
Zapraszam na stronę na FACEBOOK-u
Moje zdjęcia przyrodnicze


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 sierpnia 2014, 09:53 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 października 2011, 08:27 - czw
Posty: 1457
Lokalizacja: Cała Polska
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korp + WZ korpusowy
Gdyby był niedojrzały to już najpewniej zaczął by fermentować w słoiku.
Po prostu trzymany jest w cieple.

_________________
"Szaleństwem jest robić cały czas to samo i oczekiwać innych rezultatów"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 sierpnia 2014, 10:12 - czw 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Tomasz2020, nim będą objawy fermentowania to najpierw mnożą się różne drożdżaki czy inne rozkruszki.

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 sierpnia 2014, 14:12 - czw 

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 23:35 - śr
Posty: 4140
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Jeśli fermentuje to zmienia barwę na ciemniejszą , pasami.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 sierpnia 2014, 06:54 - pt 

Rejestracja: 10 stycznia 2011, 17:43 - pn
Posty: 764
Lokalizacja: łódzkie
Zmienia się jego skład. Enzymy są aktywne i zapewne glukoza przekształcana jest na fruktozę. Taka moja teoria nie potwierdzona badaniami!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 38 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji