FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

KREMOWANIE MIODU
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=13953
Strona 1 z 1

Autor:  szamon [ 05 września 2014, 20:04 - pt ]
Tytuł:  KREMOWANIE MIODU

Witam wszystkich mam pytanie jak kremujecie miody domowym sposobem, jakiego sprzętu używacie, ile czasu trzeba mieszać i na jakich obrotach .Mile widziane zdjęcia waszych wynalazków .

Autor:  szamon [ 05 listopada 2014, 21:29 - śr ]
Tytuł:  Re: KREMOWANIE MIODU

No co jest z wami nikt nie kremuje miodów

Autor:  manio [ 05 listopada 2014, 21:33 - śr ]
Tytuł:  Re: KREMOWANIE MIODU

nie mamy krematorium :P do kremowania

Autor:  Marek Podlaskie [ 05 listopada 2014, 21:33 - śr ]
Tytuł:  Re: KREMOWANIE MIODU

szamon pisze:
No co jest z wami nikt nie kremuje miodów

viewtopic.php?f=72&t=139&p=260049&hilit=kremowanie+miodu#p260049

Autor:  jerzy9666 [ 07 listopada 2014, 21:07 - pt ]
Tytuł:  Re: KREMOWANIE MIODU

szamon, Ja mam kremownicę gotową pracy ale w tym roku z miodkiem jest bardzo krucho i musi poczekać do przyszłego roku

Autor:  pan_pszczoła [ 07 listopada 2014, 23:22 - pt ]
Tytuł:  Re: KREMOWANIE MIODU

Ja Panie szamon w temacie kremowania niedawno (no może z rok, 1,5 temu...) też dopytywałem tutaj i byłem całkowitym żółtodziobem. A w praktyce temat jest prostszy niż się wydaje. Swiderek z nierdzewki kupiłem w czeskim sklepie wysyłowym na kilkadziesiąt zł w przeliczeniu. Do tego urządzenie bedące w domu typu mieszalnik do zapraw z wolnymi - regulowanymi obrotami. Na początku książkowo, ale z czasem widzę, że wystarczy 2 x dziennie po kilka minut miód kręcić i zachowauje właściwości "smarowne" przez co najmniej 6 m-cy, czy więcej nie wiem, bo produkt do tego czasu zostł zjedzony. Przed pierwszym kremowaniem skrystalizowany miód podgrzewam w dekrystalizatorze do ok. 35 st. C, potem w trakcie obróbki trzymam w temp. pokojowej. Kręcę ilości detaliczne w wiaderkach 10 litrów i w tym temacie opisany sposób się sprawdza, większe pojemniki, beczki to juz pewnie troche inna bajka... Pozdrawiam.

Autor:  franek525 [ 11 listopada 2014, 00:14 - wt ]
Tytuł:  Re: KREMOWANIE MIODU

"Na początku książkowo, ale z czasem widzę, że wystarczy 2 x dziennie po kilka minut miód kręcić i zachowauje właściwości "smarowne" przez co najmniej 6 m-cy, ".
Ile dni tak kręcisz zanim pójdzie do słoików?
Pozdrawiam

Autor:  pan_pszczoła [ 11 listopada 2014, 12:46 - wt ]
Tytuł:  Re: KREMOWANIE MIODU

Witaj. Książkowo to znaczyło, że często i gęsto, jak mi doradzono, 3x dziennie po ok. 15 min przez 2 tygodnie nawet. Z przyczyn zawodowych i praktycznych kręcę teraz po ok. 5-10 minut (rano i wieczorem, o różnych godzinach) przez ok. tydzień i się sprawdza. Również przy łączeniu miodu z pyłkiem.
Pozdrawiam

Autor:  szamon [ 12 grudnia 2014, 16:40 - pt ]
Tytuł:  Re: KREMOWANIE MIODU

A czy uda mi sie to zrobic mieszadlem do zaprawy

Autor:  mirek54 [ 12 grudnia 2014, 23:05 - pt ]
Tytuł:  Re: KREMOWANIE MIODU

szamon pisze:
A czy uda mi sie to zrobic mieszadlem do zaprawy


Oczywiście można.Jak by się uparł to i łyżką w słoiku można.

Autor:  Trajanus [ 28 maja 2015, 12:48 - czw ]
Tytuł:  Re: KREMOWANIE MIODU

szybkie pytanie do tych co kremuja miod.
Od czego uzalezniacie predkosc obrotowa ustawina w kremownicy.
Czy wieksza predkosc ustawia sie kiedy sie chce szybciej zakonczyc proces ? do tej pory ustawialem na czuja, ale chyba jest jakis klucz do wytlumaczenia tego logicznie ?

Autor:  adamjaku [ 28 maja 2015, 19:08 - czw ]
Tytuł:  Re: KREMOWANIE MIODU

Im większe obroty, tym bardziej napowietrzysz miód. Ogranicz się do 35 na minutę - tyle chyba ma Łysoń.

Autor:  Trajanus [ 28 maja 2015, 22:08 - czw ]
Tytuł:  Re: KREMOWANIE MIODU

adamjaku, pamietasz jak w zeszlym roku do Ciebie dzwonilem z pytaniem co zrobic jak skrystalizowal mi miod w kremownicy tak ze smiglo stanelo dęba ?
boje sie ze w tym roku moze mnie spotkac to samo.
planuje w sobote krecic miod, w niedziele laduje w kremownicy a zlewac do sloikow bede mogl dopiero w czwartek.
stad moje pytanie jak nastawic predkosc zeby mozna bylo go w czwartek zlewac do sloikow a nie lycha pakowac. o ile predkosc bedzie miala wplyw na krystalizacje.

a moze wystartowac kremowanie np we wtorek dopier, niech do wtorku sie nie kreci tylko lezy w kremownicy .

Autor:  Lenin [ 28 maja 2015, 23:25 - czw ]
Tytuł:  Re: KREMOWANIE MIODU

Jak miód robi się perłowy to trzeba zlewać bo inaczej łycha w robocie. :D

Autor:  adamjaku [ 29 maja 2015, 06:07 - pt ]
Tytuł:  Re: KREMOWANIE MIODU

Ja generalnie z zainteresowaniem patrzyłem codziennie jak wygląda efekt. Jak go zostawiłem na kilka dni już skremowany to przestał sam spływać. Pomagałem łyżką. U mnie rzepak kręcił się przez tydzień, bez zaszczepiania, zaraz po przelaniu z miodarki.

Autor:  Trajanus [ 29 maja 2015, 13:43 - pt ]
Tytuł:  Re: KREMOWANIE MIODU

ja nie mam mozliwoscie patrzenia codziennie, bo miod sie kremuje 200km od mojej pracy. Ja rok temu zaczalem kremowac (fakt ze z zaszczepieniem) w niedziele rano a w czwartek efekt byl taki ze smiglo przestalo sie krecic : http://serwer1386132.home.pl/autoinstal ... ess/?p=239

Autor:  Szczupak [ 31 maja 2015, 11:57 - ndz ]
Tytuł:  Re: KREMOWANIE MIODU

Podczas kremowania miodu rzepakowego kremownica przestała działać .
Teraz jest pusta i wygląda to miej więcej tak - po włączeniu słychać jakiś pstryk i już koniec nawet się raz nie obróci - nie wiem czy to silnik się zjarał czy elektronika padła, miał ktoś taki przypadek ?
I gdzie to można naprawić ??

Autor:  manio [ 31 maja 2015, 13:45 - ndz ]
Tytuł:  Re: KREMOWANIE MIODU

Najprościej sprawdzić odłączając silnik od instalacji i zasilając go z zewnętrznego zasilacza. Jak zadziała to uszkodzone zasilanie. Naprawić powinien bardziej rozgarnięty elektryk.

Autor:  gabriela [ 01 czerwca 2015, 11:24 - pn ]
Tytuł:  Re: KREMOWANIE MIODU

A czy koledzy mi pomogą od a do z jak sie kremuje miód ? nie mam kremownicy ? czy moge w inny sposób ? czym i jak ? :pl:

Autor:  jino2 [ 01 czerwca 2015, 11:55 - pn ]
Tytuł:  Re: KREMOWANIE MIODU

tak, mieszarka elektryczna z przekladnią morsa + mieszdło nierdzewne z doczepami. jak najwolniejsze obroty a powierzchnia mieszania jak największa. wystarczy zamontować na listwie na odstojniku i niech się obraca.

Autor:  gabriela [ 01 czerwca 2015, 12:12 - pn ]
Tytuł:  Re: KREMOWANIE MIODU

jino2 pisze:
tak, mieszarka elektryczna z przekladnią morsa + mieszdło nierdzewne z doczepami. jak najwolniejsze obroty a powierzchnia mieszania jak największa. wystarczy zamontować na listwie na odstojniku i niech się obraca.

czyli może być mieszadło takie jak do wiertarki ? np do kleju tylko z nierdzewki nowe i napędem może być wiertarka a jaka moć wiertarki ? przez ile dni i polile min dziennie ?

Autor:  jino2 [ 01 czerwca 2015, 14:06 - pn ]
Tytuł:  Re: KREMOWANIE MIODU

nie, żadnych świdrów, to mają być ramiona dopasowane do pojemnika.
moc zależy od średnicy pojemnika.
wiertarka spali się odrazu, albo zbąbelkujesz miód - (np. mieszalnik do kleju styropian taki na dwie ręce.)
są takie wyłączniki czasowe 24h i na nim se ustawisz czas pracy.

Autor:  gabriela [ 01 czerwca 2015, 16:20 - pn ]
Tytuł:  Re: KREMOWANIE MIODU

ok zaraz poszukam w sklepie i przez ile dni kremować i po ile minut dziennie ?

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/