FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 lipca 2025, 17:50 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkoposkie
Miejscowość z jakiej piszesz: Łapy
Witam. Mam takie pytanie, w jaki sposób o tej porze roku najlepiej zakupić pszczoły. Czy odkład ma sens, czy lepiej kupić rodzinę, a może lepiej poczekać do wiosny. Wiem, że wiosną pszczoły są najdroższe, ale przynajmniej nie ryzykujemy upadkiem pszczół jako niedoświadczony pszczelarz kupując jesienią. Z drugiej strony chciałbym już mieć u siebie te niesamowite stworzenia :D Dodatkowo problemem jest to, że w mojej okolicy nikt bardzo nie sprzedaje pszczół, najbliżej 100 km ode mnie gość sprzedaje rodziny w jakichś starych leżakach, a ja wolałbym zacząć hodowlę w ulach wielkopolskich, po takie musiałbym jechać ok. 200 km. Macie jakieś rady?

Poniekąd już sobie odpowiedziałeś. Ryzyko jest zawsze. Życzę powodzenia

michal8579 pisze:
Witam. Mam takie pytanie, w jaki sposób o tej porze roku najlepiej zakupić pszczoły. Czy odkład ma sens, czy lepiej kupić rodzinę, a może lepiej poczekać do wiosny. Wiem, że wiosną pszczoły są najdroższe, ale przynajmniej nie ryzykujemy upadkiem pszczół jako niedoświadczony pszczelarz kupując jesienią. Z drugiej strony chciałbym już mieć u siebie te niesamowite stworzenia Dodatkowo problemem jest to, że w mojej okolicy nikt bardzo nie sprzedaje pszczół, najbliżej 100 km ode mnie gość sprzedaje rodziny w jakichś starych leżakach, a ja wolałbym zacząć hodowlę w ulach wielkopolskich, po takie musiałbym jechać ok. 200 km. Macie jakieś rady?

rok temu kupiłem rodzine za 300zl z ulem,
przezimowaly ale zawsze masz ryzyko ze się osypia ,a to Cie zniechęci na pewno .

na wiosne kupiłem od innego gościa 2 rodziny na samych ramkach, były znacznie droższe ale jakość tych pszczol była niebo lepsza.

ja bym Ci radzil poczekać do wiosny, kupisz rodzinke zrobisz z niej odkład i miodku trochę weźmiesz, nauczysz nie dużo :wink: . na wiosne za taka rodzine musisz zaplacic około 400zl
zdrobisz jak uważasz, powodzenia

aha rodzil bym CI , nie kupuj tanich pszczol bo niewiele z nich będziesz miał

Ule na jakich gospodaruję: wielkoposkie
Miejscowość z jakiej piszesz: Łapy
dzięki za rady, chyba jednak poczekam do wiosny :cry:

michal8579 pisze:
Witam. Mam takie pytanie, w jaki sposób o tej porze roku najlepiej zakupić pszczoły. Czy odkład ma sens, czy lepiej kupić rodzinę, a może lepiej poczekać do wiosny. Wiem, że wiosną pszczoły są najdroższe, ale przynajmniej nie ryzykujemy upadkiem pszczół jako niedoświadczony pszczelarz kupując jesienią. Z drugiej strony chciałbym już mieć u siebie te niesamowite stworzenia :D Dodatkowo problemem jest to, że w mojej okolicy nikt bardzo nie sprzedaje pszczół, najbliżej 100 km ode mnie gość sprzedaje rodziny w jakichś starych leżakach, a ja wolałbym zacząć hodowlę w ulach wielkopolskich, po takie musiałbym jechać ok. 200 km. Macie jakieś rady?

Witam,

O tej porze roku pszczół już się nie kupuje a przygotowywuje do zimowli.
Pszczoły kup na wiosnę w formie rodzin pszczelich z ulami choć będą droższe (bo przezimowane) lub w formie odkładów.Przez zimę przestudiuj jakąś książkę i nie zaczynaj od stojaków,lecz możesz zacząć od leżaków choć zrobisz jak uważasz,ja uważam ze leżaki są bardzo dobre dla nowego adepta pszczelarstwa,z stojakami mógłbyś sobie nieporadzić gdyż pewnie nie masz wogule praktyki ale to twoja sprawa.Pamiętaj że na pszczołach nie wolno oszczędzać tak jak kolega pisze wyżej gdy już zdecydujesz się na zakup dobrze sprawdź kupowane rodziny na obecność oznak choroby np.nosemozy żeby nie kupić kota w worku.Nie zaczynaj od 1 pnia a od 2-3.

Pozdrawiam

michal8579 pisze:
Witam. Dodatkowo problemem jest to, że w mojej okolicy nikt bardzo nie sprzedaje pszczół, najbliżej 100 km ode mnie gość sprzedaje rodziny w jakichś starych leżakach, a ja wolałbym zacząć hodowlę w ulach wielkopolskich, po takie musiałbym jechać ok. 200 km. Macie jakieś rady?

http://olx.pl/oferta/rodziny-pszczele-n ... 73RKJ.html
Oj kolego nie przesadzaj.
Łapy od :haha: :haha: Topilca to 20 km tylko
Z dadanta przekładka na wlkp ,to żaden problem.A kolega ma ule wlkp ,więc możesz pogadać.
Kolego Seban ,bajki opowiadasz że pszczół się nie kupuje na jesień. :do bani: .Kwestia co kupujesz.

Marek Podlaskie pisze:
michal8579 pisze:
Witam. Dodatkowo problemem jest to, że w mojej okolicy nikt bardzo nie sprzedaje pszczół, najbliżej 100 km ode mnie gość sprzedaje rodziny w jakichś starych leżakach, a ja wolałbym zacząć hodowlę w ulach wielkopolskich, po takie musiałbym jechać ok. 200 km. Macie jakieś rady?

http://olx.pl/oferta/rodziny-pszczele-n ... 73RKJ.html
Oj kolego nie przesadzaj.
Łapy od :haha: :haha: Topilca to 20 km tylko
Z dadanta przekładka na wlkp ,to żaden problem.A kolega ma ule wlkp ,więc możesz pogadać.
Kolego Seban ,bajki opowiadasz że pszczół się nie kupuje na jesień. :do bani: .Kwestia co kupujesz.

No tak ale raczej nikt o takim czymś nie myśli :mrgreen:

Osobiście nie kupił bym pszczół o tej porze. Pszczoły już są zakarmione ramki ciężkie więc problem z transportem, jechać 10 czy 20 km/godz uważając na dołki aby ramki nie poopadały no chyba ze niedaleko to można się skusić.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]