FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 00:50 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ] 
Autor Wiadomość
Post: 14 października 2014, 10:36 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 stycznia 2011, 20:49 - sob
Posty: 825
Lokalizacja: Radłów Koło tarnowa
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Nie mam dokoła swojej pasieki żadnych monokultur abym mógł powiedzieć że mam miody "rodzajowe" Mimo to zastanawia mnie kilka słoików ciemnego miodu odwirowanego w czerwcu bo do tej pory nie skrystalizował i nie wiem czemu. Zarówno miody wirowane wczesniej jak i później skrystalizowały a ten jeden nie ! Dlaczego ? Jakie miody nie krystalizują i czemu ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 października 2014, 14:58 - wt 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Może domieszka akacji ? Zresztą u mnie miód z lipca dopiero się zbiera do krystalizacji.

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 października 2014, 18:56 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 stycznia 2011, 20:49 - sob
Posty: 825
Lokalizacja: Radłów Koło tarnowa
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
domieszka akacji na pewno była duża.
Akacja nie krystalizuje ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 października 2014, 19:43 - wt 
vitara pisze:
Akacja nie krystalizuje ?

Krystalizuje tylko znacznie później ale
vitara pisze:
Mimo to zastanawia mnie kilka słoików ciemnego miodu odwirowanego w czerwcu bo do tej pory nie skrystalizował

jeżeli masz duża domieszkę to nie powinien być ciemny gdyż akacja jest nade jasnym miodem , poza tym powinien się rozwarstwić


Na górę
  
 
Post: 14 października 2014, 19:50 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 23:59 - czw
Posty: 8749
Lokalizacja: Ciemnogród 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
vitara,
daj ten miód w chłodniejsze miejsce to go moment weźmie, miód który brałem początkiem lipca skrystalizował do 2 tygodni ogólnie pomieszanie z poplątaniem wielokwiat+lipa+ jeżyna tyle się domyśliłem :mrgreen:
co do akacji to jesli jest z domieszką czegoś krystalizuje jak każdy inny miód miałem taki w 2013 to 2-3 miesiące było po temacie

_________________
xyz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 października 2014, 20:04 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 stycznia 2011, 20:49 - sob
Posty: 825
Lokalizacja: Radłów Koło tarnowa
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
stoi w chłodnym rozwarstwienia nie ma


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 października 2014, 20:40 - wt 

Rejestracja: 20 maja 2009, 18:07 - śr
Posty: 1681
Lokalizacja: Kraków, Połaniec
Ule na jakich gospodaruję: WP, WZ ---> wlkp
vitara, A to nie jest czasem jeden z tych tanich miodów co kupowałeś co chwile na allegro ? Może przegrzany i dlatego tak;) Akacja ma dużo fruktozy... długo długo nie krystalizuje ale w końcu też krystalizuje jak Bogdan napisał i tak jak napisał jest bardzo jasna... mieszanka z akacją trochę wolniej jak normalnie ale też zaraz się krystalizuje... ja jak nie mam czystej akacji to w październiku wszystko jest już krupcem :wink: a co do rozwarstwień to jak postoi kilka dni w odstojniku to wszystko jest jak należy...

_________________
Matki i odkłady pszczele

Ramki pszczele


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 października 2014, 22:24 - wt 
MODERATOR

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 6800
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
BoCiAnK pisze:
jeżeli masz duża domieszkę to nie powinien być ciemny gdyż akacja jest nade jasnym miodem , poza tym powinien się rozwarstwić

Mam odrobinę też takiego ,ciemny , smak super ale płynny,gesty ale płynny.
Już myślałem że mi obrabowały jaką pasiekę ,ale skoro Vitara też ma podobny ,może to mieszanka ciemnej spadzi z akacją ?

_________________
W wolnej chwili, zapraszam.
Było by niebo dookoła, gdyby każdy dał z siebie tyle co pszczoła.
autor B.B.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 października 2014, 23:30 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lipca 2013, 22:59 - pn
Posty: 124
Lokalizacja: Mysłowice
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
U mnie cały miód zarówno wirowany wcześniej jak i później jest ciągle płynny bez oznak krystalizacji. Wg mnie są to wielokwiaty. Pewnie warunki w których je przechowuję sprawiają (m.in.temp. powyżej 20 stopni), że nie krystalizuje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 października 2014, 08:32 - śr 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Mieszanka z akacją mi się nie rozwarstwiła, normalny miód tylko długo nie krystalizował. Mój był jasny, bo spadzi nie było.

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 października 2014, 19:48 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 października 2011, 08:27 - czw
Posty: 1457
Lokalizacja: Cała Polska
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korp + WZ korpusowy
Zeszłoroczny miód miałem ciemny i mi nie skrystalizował w ciągu roku.. W tym roku mam też ciemny wirowany w lipcu i też na razie oznak krystalizacji nie widać.

_________________
"Szaleństwem jest robić cały czas to samo i oczekiwać innych rezultatów"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 października 2014, 19:49 - śr 
Ale macie problem, ma dużo fruktozy w składzie i temu wam nie krystalizuje. :wink:


Na górę
  
 
Post: 15 października 2014, 20:17 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 listopada 2007, 18:18 - pt
Posty: 2470
Lokalizacja: okolice Częstochowy
Lezz pisze:
U mnie cały miód zarówno wirowany wcześniej jak i później jest ciągle płynny bez oznak krystalizacji. Wg mnie są to wielokwiaty. Pewnie warunki w których je przechowuję sprawiają (m.in.temp. powyżej 20 stopni), że nie krystalizuje.


Skoro do tej pory jeszcze te miody ci się nie skrystalizowały to z pewnością coś tu nie gra. Owszem temperatura a tu znaczenie ale gdy to było ponad 25 stopni to może by się nie skrystalizował. A może masz za dużą zawartość wody w tym miodzie bo to też ma duży wpływ na krystalizacje miodu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 października 2014, 20:23 - śr 

Rejestracja: 02 października 2012, 22:08 - wt
Posty: 478
Lokalizacja: Ostrowiec Świętokrzyski
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
krzys pisze:
Skoro do tej pory jeszcze te miody ci się nie skrystalizowały to z pewnością coś tu nie gra. Owszem temperatura a tu znaczenie ale gdy to było ponad 25 stopni to może by się nie skrystalizował. A może masz za dużą zawartość wody w tym miodzie bo to też ma duży wpływ na krystalizacje miodu.

Nie strasz ludzi, też mam takie miody i są super i nie mają dużej zawartości wody. Są gęste ale nie krystalizują i po co się martwić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 października 2014, 20:32 - śr 
krzys pisze:
A może masz za dużą zawartość wody w tym miodzie bo to też ma duży wpływ na krystalizacje miodu.
Krzysiu przy dużej zawartości wody w miodzie nastąpiło by rozwarstwienie lub fermentacja. :wink:


Na górę
  
 
Post: 15 października 2014, 20:38 - śr 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
PasiekaCordovan pisze:
Ale macie problem, ma dużo fruktozy w składzie i temu wam nie krystalizuje. :wink:


Lepiej powiedz czy coś poza akacją ma takie właściwości :P

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 października 2014, 20:48 - śr 
asan pisze:
Lepiej powiedz czy coś poza akacją ma takie właściwości
Gryka :wink:


Na górę
  
 
Post: 15 października 2014, 21:00 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 listopada 2007, 18:18 - pt
Posty: 2470
Lokalizacja: okolice Częstochowy
Moje miody wszystkie teraz są skrystalizowane i tylko takie sprzedaje swoim klijetom. Na te płynne o tej porze roku to patrze raczej z uśmiechem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 października 2014, 21:01 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 listopada 2007, 18:18 - pt
Posty: 2470
Lokalizacja: okolice Częstochowy
PasiekaCordovan pisze:
asan pisze:
Lepiej powiedz czy coś poza akacją ma takie właściwości
Gryka :wink:

Moja gryka też już dawno jest skrystalizowana.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 października 2014, 21:05 - śr 
krzys pisze:
Moje miody wszystkie teraz są skrystalizowane i tylko takie sprzedaje swoim klijetom. Na te płynne o tej porze roku to patrze raczej z uśmiechem.


Świadczy to o tym że jeszcze musisz trochę się dokształcić o miodach.


Na górę
  
 
Post: 15 października 2014, 21:05 - śr 
krzys pisze:
PasiekaCordovan pisze:
asan pisze:
Lepiej powiedz czy coś poza akacją ma takie właściwości
Gryka :wink:

Moja gryka też już dawno jest skrystalizowana.
Czysta tak ale gryka ma ponad 52% zawartości fruktozy w nektarze i w mieszance z innym nektarem powoduje wolniejszą krystalizację miodów. Ja mam dla przykładu spadź lipowo-śliwkową mieszaną z gorczycą z sierpnia i w temp. pokojowej nadal jest płynna choć pomaleńku zaczyna się krupić. :wink:


Na górę
  
 
Post: 15 października 2014, 21:17 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 listopada 2007, 19:39 - śr
Posty: 1622
Lokalizacja: Polska
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
PasiekaCordovan pisze:
asan pisze:
Lepiej powiedz czy coś poza akacją ma takie właściwości
Gryka :wink:


:haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:

Więcej nie dam rady, nie mogę - ze śmiechu!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 października 2014, 21:20 - śr 
Jerzy pisze:
Więcej nie dam rady, nie mogę - ze śmiechu!
Śmiech to zdrowie, miej go jak najwięcej. Nim się pośmiejesz poczytaj o składzie nektarów poszczególnych roślin bo nie o miodzie mówiłem. :wink:


Na górę
  
 
Post: 15 października 2014, 21:23 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 listopada 2007, 18:18 - pt
Posty: 2470
Lokalizacja: okolice Częstochowy
Czysta gatunkowo akacja ma prawo być płynna o tym czasie ale w tym roku to wątpie by ktoś taką pozyskał. Spadz też być może też.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji