FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
"Trujące" właściwości miodu http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=14266 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | arturborat [ 17 listopada 2014, 14:27 - pn ] |
Tytuł: | "Trujące" właściwości miodu |
Ostatnio zacząłem interesować się różnymi dietami (potrzeba zrzucenia paru kilogramów) i po lekturze kilku bestsellerowych książek poświęconych odżywianiu stwierdziłem, że miód stał się wrogiem publicznym, no, może nie numer jeden, ale w pierwszej piątce wrogów zdrowego jedzenia się znalazł. My tu sobie z dzióbków spijamy powtarzając, jaki to miód smaczny zdrowy i naturalny, ale tak prawdę mówiąc figę to ludzi obchodzi. Ich obchodzi, czy jedząc miód się tyje, czy chudnie. A autorytety zdecydowanie doradzają traktować miód jako truciznę. Trzymać się z daleka od miodu doradza m.in: doktor Agatston, autor odnoszącej światowej triumfy diety South Beach, kardiolog William Davies, autor poradnika "Dieta bez pszenicy", a także guru nowych zwyczajów żywieniowych, Gary Taubes, autor "Dlaczego tyjemy i co z tym robić?". Wszyscy oni podkreślają, że miód jest w istocie niczym innym jak stężonym wodnym roztworem glukozy i fruktozy, a cukry te powodują problemy z trzustką i produkowaną przez nią insuliną, co wprost prowadzi do huśtawki hormonalnej organizmu, tycia, raka, kretynizmu i wszelkich innych katastrof. I wcale według nich miód nie jest lepszy od sacharozy, bo sacharoza to dwucukier złożony z glukozy i fruktozy właśnie, i rozkłada się na te cukry proste już w ustach, pod wpływem enzymów zawartych w naszej ślinie. Zatem czy słodzimy cukrem czy miodem jest dla naszego organizmu tak naprawdę bez znaczenia. Jeśli te poglądy się rozpowszechnia, to łatwo przewidzieć, że miód stanie się produktem, którego klienci będą unikać jak ognia. I nic nie pomogą kampanie podkreślające jego naturalność, ekologiczność itd. Na te sprawy tak naprawdę coraz mniej osób zwraca uwagę - przejadła się ta nomenklatura po prostu. Zaczyna się liczyć jeden wskaźnik - czy od danego produktu się tyje czy nie. Ale przecież choć rzeczywiście miód w znacznej mierze jest tylko wodnym roztworem cukrów, to zawiera jednak ten jeden do kilku procent innych składników, które decydują o jego wyjątkowych właściwościach. Tak jak drobny dodatek węgla do żelaza czyni z niego supertwardą stal, tak i te hormony i enzymy zwierzęce i roślinne, flawonidy i inne zawarte w miodzie składniki, czynią z prostego roztworu wodnego cukrów coś niezwykłego. I to właśnie pszczelarze dla własnego dobra powinni wszem i wobec powtarzać, bo to tworzy rynek zbytu i poszerza krąg odbiorców. A jak się poszpera, to można znaleźć argumenty przeciw Agatstonom, Taubesom i Davisom. Choćby tu: Cytuj: Możesz stracić około 1,5 kilograma tygodniowo, jeśli przejdziesz na tę dietę. Nie zakłada ona żadnych wyrzeczeń, a jej jedynym zaleceniem jest jedzenie miodu... ak podaje "Daily Mail", dzięki diecie miodowej można zrzucić tygodniowo blisko 1,5 kilograma. Wystarczy codziennie przed snem zjeść łyżkę miodu, a następnego dnia nie będziesz miał apetytu na łakocie. Poza tym nie będą dopadały cię ataki wilczego głodu - zapewnia dietetyk Mike McInnes, twórca diety. Dlaczego tak się dzieje? Otóż miód powoduje zmiany metaboliczne w organizmie, które hamują zapotrzebowanie na słodkie produkty. W efekcie ... http://zdrowie.dziennik.pl/diety/artyku ... -miod.html czy tutaj: Cytuj: Naukowcy zbadali, jaki wpływ na apetyt i poziom cukru we krwi ma miód. Test przeprowadzono na niewielkiej grupie kobiet o prawidłowym BMI. Część z nich jadała śniadanie słodzone miodem, a część śniadanie słodzone cukrem. W obu przypadkach posiłek miał taką sama kaloryczność - 450 kcal. Po jedzeniu mierzono u pań poziom greliny - hormonu, od którego zależy apetyt. Im jest go więcej, tym większa ochota na jedzenie. U pań jadających śniadanie słodzone miodem stwierdzono niższy poziom greliny niż u kobiet słodzących posiłek cukrem. Zaobserwowano też, że miód blokuje uczucie głodu i sprawia, że posiłek jest bardziej satysfakcjonujący. http://fitness.sport.pl/fitness/1,11135 ... zaniu.html albo tu: Cytuj: Szukasz diety zdrowotnej, która pozwoli ci na uregulowanie przemiany materii? Polecamy dietę mleczno-miodową, która nie wymaga od ciebie zbyt wielu wyrzeczeń, ale dostarcza ci najcenniejszych składników! Głównymi produktami diety są: mleko, miód, kakao, rosół oraz warzywa. Są to składniki, które nie obciążają zbytnio organizmu, ale dostarczają najcenniejszych składników: http://www.dietastart.pl/dieta-mleczno- ... s,942.html Polecam uwadze kolegów tę tematykę, bo coś mi mówi, że odchudzające właściwości miodu będą decydować o jego być albo nie być na rynku w przyszłości i dobrze się w tych sprawach obkuć. Odchodzi w niebyt pokolenie klientów pielgrzymujących na wieś za naturalnym jadłem i napitkiem dlatego tylko, że on ze wsi i naturalny. Teraz zanim ktoś postawi coś na stół, czyta co na ten temat mają do powiedzenia najmodniejsze autorytety. I trzeba być na odpieranie niewygodnych pytań i wątpliwości przygotowanym. |
Autor: | Sol Bąk [ 17 listopada 2014, 14:51 - pn ] |
Tytuł: | Re: "Trujące" właściwości miodu |
arturborat pisze: I wcale według nich miód nie jest lepszy od sacharozy, bo sacharoza to dwucukier złożony z glukozy i fruktozy właśnie, i rozkłada się na te cukry proste już w ustach, pod wpływem enzymów zawartych w naszej ślinie. Zatem czy słodzimy cukrem czy miodem jest dla naszego organizmu tak naprawdę bez znaczenia. I tutaj trzeba było przerwać lekturę, bo sacharoza znacznie bardziej obciążą wątrobę i trzustkę. Efektem rozkładu sacharozy jest ponad 3-krotnie większa ilość toksyn krążąca w krwioobiegu niż glukozy (bez szkody) i fruktozy (1/3 mniej produktów ubocznych metabolizmu niż sacharoza). Ponadto (uwaga kontrargument), Nutella ma się dobrze, a wcale za odchudzającą nie uchodzi ![]() |
Autor: | arturborat [ 17 listopada 2014, 15:13 - pn ] |
Tytuł: | Re: "Trujące" właściwości miodu |
Nutella chyba rzeczywiście sprzedaje się nie najgorzej:) Ale nic nie jest dane raz na zawsze... Kwestia propagandy w mediach... Oprócz cukrów wrogiem publicznym stają się ogólnie węglowodany oraz gluten. Zwróć uwagę na obecną kampanię produktów bezglutenowych. Nawet płatki kukurydziane obecnie reklamowane są w telewizji w wersji bezglutenowej. Jeszcze niedawno tego typu produkty były niszą dla chorych na celiakię, teraz są propagowane jako właściwe dla każdego. Znak to, że sprzedaż tradycyjnych płatków spada i producenci dostosowują się do nowego typy klienta. A to wszystko właśnie efekt dzieł wyżej przeze mnie wymienionych autorów. |
Autor: | paraglider [ 17 listopada 2014, 16:28 - pn ] |
Tytuł: | Re: "Trujące" właściwości miodu |
Reklama jest dżwignią handlu Ostatnio odrobinę mi sie przytyło i postanowiłem zrzucić pare kilogramów , bo moje skrzydełko na którym latam jest dla facetów tylko do 80 - ciu kilogramów . Przypadkiem spotkałem dobrego dietetyka i ten mi doradził że jeżeli chcę schudnąć , to w pierwszym rzędzie muszę zmienić nawyki żywieniowe i częściej jeść . Zastosowałem się do tych zaleceń i w ciągu niespełna 4 miesięcy , jestem lżejszy o 15 kg .Teraz jem regularnie 5 posiłków dziennie , objętościowo zdecydowanie wiecej a mimo to chudnę . Od 10ciu lat słodzę tylko miodem i zapomniałem jak smakuje cukier .Wraz z żoną w ciągu tygodnia zjadamy słoik miodu i nie potwierdzamy w najmniejszym stopniu " trujących " właściwości tego produktu . paraglider |
Autor: | trzciny [ 17 listopada 2014, 18:12 - pn ] |
Tytuł: | Re: "Trujące" właściwości miodu |
arturborat pisze: Nutella chyba rzeczywiście sprzedaje się nie najgorzej:) Ale nic nie jest dane raz na zawsze... Kwestia propagandy w mediach... Oprócz cukrów wrogiem publicznym stają się ogólnie węglowodany oraz gluten. Zwróć uwagę na obecną kampanię produktów bezglutenowych. Nawet płatki kukurydziane obecnie reklamowane są w telewizji w wersji bezglutenowej. .............................. Znak to, że sprzedaż tradycyjnych płatków spada i producenci dostosowują się do nowego typy klienta................................. To nie wersja bezglutenowa płatków, tylko po prostu kukurydza nie zawiera glutenu - nigdy go nie miała ![]() Płatki są te same, to tylko chwyt reklamowy ![]() |
Autor: | waldek6530 [ 17 listopada 2014, 20:22 - pn ] |
Tytuł: | Re: "Trujące" właściwości miodu |
Ten co nie chce przytyć to niech weźmie się za porządna robotę a nie nażreć się i siadać przed telewizorem lub czytać lektory tych autorytetów - co tu można na stół postawić albo czego by tu się jeszcze obeżreć ba siadać najlepiej uwalić się na kanapie, to czego by się nie nażarł i tak przytyje. ![]() Przepraszam za dosadni język ale mnie poniosło. |
Autor: | kudlaty [ 17 listopada 2014, 22:30 - pn ] |
Tytuł: | Re: "Trujące" właściwości miodu |
waldek6530, wiesz jak się napasie zawsze może powiedziec ze ma zakwaszony organizm i dlatego nadwaga, jak słucham o tabletkach na odchudzanie, syndromach niespokojnych nóg itp to mi witki opadają a później naród wali do aptek się leczyć ![]() |
Autor: | Warszawiak [ 18 listopada 2014, 00:31 - wt ] |
Tytuł: | Re: "Trujące" właściwości miodu |
Autorzy cudownych diet albo chadzają na pasku producentów pewnych smakołyków albo po sądach (ostatnio było tak z autorem międzynarodowo uznanym:)). Dieta u wielu totalny niewypał. W większości to sprzedajne kmioty udające czarnoksiężników a nie dietetycy. Ale spoko, panienek wydających 1000 zł na dietę nie przekonamy a ludzie normalni wiedzą swoje. W każdym razie duży ukłon za poruszenie tematu. Kontrargumenty przydają się na każdym etapie dyskusji ![]() |
Autor: | miły_marian. [ 18 listopada 2014, 11:07 - wt ] |
Tytuł: | Re: "Trujące" właściwości miodu |
Zeby miód szkodził i był przyczyna tycia to juz tysiace lat byłby zaniechany i jego spozycie by nie istniało. Ale miód zapobiega chorobom i tez tycia, bo po spozyciu rano 2 łyzeczek miodu zaspokaja pragnienie i niechenć do smakołyków, kture tuczą. Pozdrawiam miły_marian |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |