FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
jak rozlac miod http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=14401 |
Strona 1 z 2 |
Autor: | skibi [ 19 grudnia 2014, 09:16 - pt ] |
Tytuł: | jak rozlac miod |
witam jak rozlac skrystalizowany miod z beczki o sloikow nie tracac jego wlasciwosci |
Autor: | Cordovan [ 19 grudnia 2014, 09:29 - pt ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
Musisz go zdekrystalizować. |
Autor: | benek1 [ 19 grudnia 2014, 09:34 - pt ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
Kolega dekrystalizuje w garnku elektrycznym firmy clatronic do kupienia na allegro. Garnek ma wbudowany regulator temperatury.... |
Autor: | skibi [ 19 grudnia 2014, 09:40 - pt ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
a czy miod po tej dekrystalizacji sie skrystalizuje spowrotem? bo ja swoim klientom mowie ze niekrystalizowany miod jest oszukany |
Autor: | baniak [ 19 grudnia 2014, 09:48 - pt ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
jeśli tego miodu nie przegrzejesz to skrystalizuje bez problemu, klientom powiedz że musiałeś go rozpuścić żeby go przelać w słoiki i nie powinno być problemu |
Autor: | skibi [ 19 grudnia 2014, 10:06 - pt ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
nie lubie sie tak bawic bede mial na 2gi raz nauczke i odrazu porozlewam w sloki dzieki za szybka odpowiedz |
Autor: | vitara [ 19 grudnia 2014, 14:26 - pt ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
robisz tak bierzesz płyty steropianowe grube albo styrodurowe albo wełne minerałną i budujesz taką jak by szafkę w którę stoi beczka do środka dajesz farelkę z regulatorem, żeby ciepło nie uciekało po prostu obudowujesz beczkę , Farelka na najmniejszej temperaturze żeby w środku było 40 st , możesz mierzyć kontrolnie no i się rozkrystalizuje - ni ma bata . |
Autor: | kolopik [ 19 grudnia 2014, 16:33 - pt ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
Dobrze mówicie. Tylko powiedzcie po jaki ch. robicie w ch. klienta zamiast mu wytłumaczyć co i jak ? |
Autor: | vitara [ 19 grudnia 2014, 16:48 - pt ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
Polaczku robimy to dlatego że ludzie nie chcą kuć łyżką i widelcem a może młotek udarowym w skalistym miodzie twym, moi klienci wolą jak im się po brodzie leje, a jak ktoś woli kuć w skali do dla mnie lepiej. Nikogo o niczym przekonywać nie bedę. |
Autor: | kudlaty [ 19 grudnia 2014, 17:38 - pt ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
vitara pisze: Polaczku jesteś niemaszkiem, ruskiem, mongołem??? bo jeśli polaczkiem to sam siebie obrażasz, no chyba że pojęcie takie jak honor albo przynajmniej odrobina przyzwoitości to zbyt wiele |
Autor: | BoCiAnK [ 19 grudnia 2014, 20:08 - pt ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
kolopik pisze: Dobrze mówicie. Tylko powiedzcie po jaki ch. robicie w ch. klienta zamiast mu wytłumaczyć co i jak ? Dokładnie ![]() skibi, A weź chłopie łopatkę saperkę ubierz wiadro miodu z 20l jak masz starą lodówkę wstaw do niej a pod wiadro dwie żarówki 60W za 3-4 godziny miód z mięknie ale będzie dalej krupiec przelej do słoików i tyle nikt Ci nie zarzuci że masz w grudniu płynny chiński ![]() vitara pisze: Polaczku robimy to dlatego że ludzie nie chcą kuć łyżką i widelcem a może młotek udarowym w skalistym miodzie Robicie to dlatego że mieszacie miody .... Gdybym był klientem i przyniósł byś mi taki płynny poprosił bym Cię grzecznie byś sobie go w D.... wstawił |
Autor: | Lenin [ 19 grudnia 2014, 21:49 - pt ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
Nie masz racji Bogdan . Jak możesz to mi wytłumacz co takiego złego się dzieje z miodem jak go zdekrystalizuję w odpowiednich warunkach. |
Autor: | Cordovan [ 19 grudnia 2014, 21:53 - pt ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
Lenin pisze: Jak możesz to mi wytłumacz co takiego złego się dzieje z miodem jak go zdekrystalizuję w odpowiednich warunkach Ja Ci powiem, absolutnie nic i nie każdy kto dekrystalizuje miód go miesza ale najłatwiej wpakować wszystkich do jednego worka byle powiedzieć, że najlepszy miód jest u pszczelarza co czasami nie jest prawdą - a ilu to pszczelarzy ma zafałszowany miód sacharozą to dopiero wychodzi z badań.
|
Autor: | kolopik [ 19 grudnia 2014, 21:54 - pt ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
vitara pisze: Polaczku robimy to dlatego Nie chcę być "polityczny"i nie odpowien "Żydeczku robimy jak nam pasuje". |
Autor: | kolopik [ 19 grudnia 2014, 22:02 - pt ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
PasiekaCordovan, Z zafałszowanych miodach cukrem najgłośniej tłumaczą się ci co tego się dopuszczają. PasiekaCordovan pisze: a ilu to pszczelarzy ma zafałszowany miód sacharozą to dopiero wychodzi z badań.
|
Autor: | BoCiAnK [ 19 grudnia 2014, 23:42 - pt ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
Lenin pisze: Nie masz racji Bogdan . Jak możesz to mi wytłumacz co takiego złego się dzieje z miodem jak go zdekrystalizuję w odpowiednich warunkach. Tylko mi jeszcze odpowiedź po co ??? Każdy świadomy klient .. wie że miód o tej porze jaki by nie był ma być krupcem Powiedź po co mam każdemu pytającemu o to opowiadać jak de krystalizowałem jak każdemu pytającemu o właściwości lecznicze tukę że nie należy miodu podgrzewać więcej jak 36 ST nie spożywać z gorąca herbatą ,mlekiem i innymi sam sobie przeczył nie będę |
Autor: | kolopik [ 20 grudnia 2014, 00:16 - sob ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
BoCiAnK pisze: sam sobie przeczył nie będę A dekrystalizacja to jest właśnie to. Jawne przeczenie sobie i robienie klienta w ch-a, albo swojego miodu marketowym czyli gównianym i popsutym. |
Autor: | BoCiAnK [ 20 grudnia 2014, 00:26 - sob ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
kolopik pisze: BoCiAnK pisze: sam sobie przeczył nie będę A dekrystalizacja to jest właśnie to. Jawne przeczenie sobie i robienie klienta w ch-a, albo swojego miodu marketowym czyli gównianym i popsutym. Dla mnie osobiście jest dobrze jak gdzieś stoję i mam konkurenta z płynnym miodem jak Klient zaczyna mi marudzić czemu taki to go odsyłam do innego stoiska .. i proszę by spytał czy ten płynny to grzany czy wczoraj brany i zazwyczaj wraca jak bumerang ![]() |
Autor: | Cordovan [ 20 grudnia 2014, 00:32 - sob ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
kolopik pisze: A dekrystalizacja to jest właśnie to. Jawne przeczenie sobie i robienie klienta w ch-a, albo swojego miodu marketowym czyli gównianym i popsutym. Prawidłowo wykonana dekrystalizacja nie powoduje że miód się psuje. Jak ktoś ma miód składowany w beczkach musi go zdekrystalizować by rozlać, wystarczy po rozlaniu wstawić słoiki z miodem do chłodnego pomieszczenia o temp. powyżej +6°C a poniżej +12°C i ponownie szybko skrystalizuje. Nie ma wtedy potrzeby tłumaczenia klientom dlaczego ma się miód płynny bo takowego im się nie sprzedaje. kolopik pisze: Z zafałszowanych miodach cukrem najgłośniej tłumaczą się ci co tego się dopuszczają. Fałszują miód najczęściej Ci co sprzedają go w detalu (nie wszyscy bo tych uczciwych pszczelarzy jest wielu ale słyszy się o cysternach z inwertem na polach gryki) lub ci co sprzedają do hurtu za grosze, pszczelarz jaki chce za swój miód w hurcie przyzwoite pieniądze i nie obawia się pobrania prób i wysłania ich do badań nie fałszuje miodu.
|
Autor: | bo lubię [ 20 grudnia 2014, 01:16 - sob ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
Miód z krystalizowany jest marką sama w sobie , gdyby pszczelarze to docenili i kultywowali to z pewnościa wiele beczek nie przetaczałoby się poprzez polską granicę oraz przycięło by rączki co niektórym w kraju.Klienie kochany ,matka natura taki miodzik robi ,a ty chcesz płynny ?.Ci co dekrystalizuja uważam że sami sobie rzepkę skrobią wszystkie odchyły od normy powinny podświadomie zapalać lampeczkę dla "potencjalnego" ,jeden uczciwie dla kochanego klienta zrobi jak sobie życzy, a 10-ciu pojedzie na jego grzbiecie i nakarmi klienta cukrem i po takich manewrach dostaje cała brać po morale .Dlatego więc uważam że dla ZASADY matka natura jest sprzymierzencem a nie zastosowana technologia przetważania . |
Autor: | jino2 [ 20 grudnia 2014, 02:02 - sob ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
PasiekaCordovan pisze: Fałszują miód najczęściej Ci co sprzedają go w detalu obrażasz mnie. lepiej zastanów się co piszesz. zobacz dlaczego tak niewielu ma zarejestrowaną sprzedaż.
|
Autor: | Cordovan [ 20 grudnia 2014, 05:33 - sob ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
jino2 pisze: obrażasz mnie. lepiej zastanów się co piszesz. zobacz dlaczego tak niewielu ma zarejestrowaną sprzedaż. Nie obrażam Cię, dlaczego cytujesz tylko fragment mojego wpisu? tego już nie doczytałeś?PasiekaCordovan pisze: nie wszyscy bo tych uczciwych pszczelarzy jest wielu ale słyszy się o cysternach z inwertem na polach gryki prawda jest niestety taka właśnie że wielu pszczelarzy jest nieuczciwych i jak myślisz kto kupi od tych nieuczciwych? - ten co miesza polski miód z importowanym bo zapłaci za taki zafałszowany po 6-7 zł i nieświadomy klient jakiego takowy pszczelarz sam oszukuje. Przykre to ale prawdziwe.
|
Autor: | jędruś [ 20 grudnia 2014, 06:28 - sob ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
Pasieka Cordowan. Jeżeli znasz tych nieuczciwych nazwij ich tu na forum i nie tylko, po imieniu. Bądź świadomy że pisząc i mówiąc o "niektórych nieuczciwych pszczelarzach" rzucasz podejrzenie na wszystkich. Kalasz cała rodzinę pszczelarską. Jak nie rozumiesz to Kolopik napisze Ci wyraziściej. A co do płynności miodu to swoim klientom radzę aby 1.pomieszali nożem w słoiku to spowodują skremowanie małej porcji jaką na bieżąco spożyją lub 2.włożą słoik do naczynia z ciepła wodą 3.położą słoik z miodem na grzejniku c.o. Z mojej praktyki napiszę że nie mając dekrystalizatora upłynniłem wiadro skrystalizowanego miodu mieszadłem na wiertarce. |
Autor: | Cordovan [ 20 grudnia 2014, 06:42 - sob ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
jędruś pisze: Bądź świadomy że pisząc i mówiąc o "niektórych nieuczciwych pszczelarzach" rzucasz podejrzenie na wszystkich. Kalasz cała rodzinę pszczelarską. Dlatego o tym piszę i dlatego zaznaczyłem że "niektórzy" bo nie wszyscy pszczelarze to szuje skończone i nie wszyscy dają pszczołom inwert czy syrop cukrowy w czasie słabego pożytku lub przy jego braku a potem odwirowują to i sprzedają jako miód. Co zaś do napisania publicznie kto tak robi, nawet jeśli go znam lub choćby tylko wiem że tak robi to nie pozwalają na to przepisy prawne, mamy niestety tak skonstruowane (chore) prawo, że można mieć z tego tytułu sprawę w sądzie więc trzeba uważać nim napisze się publicznie coś przeciwko komuś nawet tylko po to by napiętnować takiego oszusta.
|
Autor: | jędruś [ 20 grudnia 2014, 07:21 - sob ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
Chore to są Twoje wpisy o "niektórych nieuczciwych pszczelarzach". Prawo nie zabrania napisania prawdy ale trzeba ją móc obronić czyli mieć jej dowody. Ty takich dowodów nie masz tylko domysły i podejrzenia. Jeszcze raz Ci to napiszę bo widać że nie dociera. Zarzucając fałszowanie miodu "niektórym pszczelarzom" oczerniasz wszystkich i szkodzisz pszczelarstwu. Jak już chcesz szukać fałszerzy to zacznij od sieci. Tam możesz kupić, otrzymasz dowód zakupu, Redakcja właściwego pisma wyłoży parę groszy na badanie czym zyska uznanie wszystkich pszczelarzy w kraju a wyniki badania opublikuje jako raport np. PIH i spełnisz się jako pszczelarz śledczy ku podziwowi nas wszystkich. Bez żadnego ryzyka. |
Autor: | Dominikkuchniak [ 20 grudnia 2014, 08:36 - sob ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
Jędruś chcesz błysnąć na forum swoim pierdu pierdu że dogryzłeś Cordovanowi czy na prawdę wierzysz w uczciwość wszystkich pszczelarzy? |
Autor: | jędruś [ 20 grudnia 2014, 08:50 - sob ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
Nikomu nie chcę dogryzać. Ale bądźmy odpowiedzialni za swoje słowa i ich skutki. Błoto choćby niesłusznie rzucone zawsze brudzi. |
Autor: | Cordovan [ 20 grudnia 2014, 09:12 - sob ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
jędruś pisze: Zarzucając fałszowanie miodu "niektórym pszczelarzom" oczerniasz wszystkich i szkodzisz pszczelarstwu Jakiś Ty maluczki w temacie, mam na co dzień do czynienia z pszczelarzami jacy chcą sprzedać miód w hurcie (w detalu też go zapewne sprzedają jak każdy pszczelarz), jak usłyszą o tym że pobiorę próby na np. zafałszowanie miodu sacharozą (cukrem dla zrozumienia) to na 10-ciu chętnych jacy chcą sprzedać miód dwóch może trzech jest takich, którzy się zgadzają na pobranie prób, zaplombowanie beczek i wysłanie tych prób do badań - wiesz dlaczego? - bo nie obawiają się że w ich miodzie jest cukier jaki wyjdzie w wynikach badań.
|
Autor: | BoCiAnK [ 20 grudnia 2014, 09:56 - sob ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
bo lubię pisze: Miód z krystalizowany jest marką sama w sobie Tak i to jest wystarczająca wizytówka Pszczelarza ., w odpowiednim terminie sprzedawania Miodu Klientowi Nie potrzeba badań wtedy na żadne zafałszowania Po wyglądzie miodu można poznać w danym okresie co w nim jest oprucz miodu .... ale to inna bajka ![]() |
Autor: | manio [ 20 grudnia 2014, 10:11 - sob ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
Zafałszowanie sacharozą jest banalnie proste do wykrycia i nie sądzę aby często wstępowało. Inna sprawa to badanie aktywności enzymatycznej, czy zawartości pyłku . ale czy takie próby robi hurtownik , jeśli nie wykrył zawyżonego poziomu sacharozy ? Podgrzanie miodu dezaktywuje wszelkie enzymy i białka, a trudno jakoś mi uwierzyć że przestrzega się tu żelaznych zasad i nie podnosi temperatury żeby przyśpieszyć proces. Człowiek jest tylko człowiekiem, a widziałem beczki podgrzewane parą w punkcie skupu miodu , więc nie bez podstaw jestem sceptyczny co do deklaracji Cordovana , że jego pracodawca to jedyny sprawiedliwy. Najsłabszym ogniwem jest ten ostatni człowiek przy beczce . |
Autor: | Cordovan [ 20 grudnia 2014, 10:22 - sob ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
manio pisze: Inna sprawa to badanie aktywności enzymatycznej, czy zawartości pyłku . ale czy takie próby robi hurtownik , jeśli nie wykrył zawyżonego poziomu sacharozy Prócz tych robimy jeszcze na zawartość pozostałości antybiotycznych i na oznaczenie liczby diastazowej. manio pisze: jestem sceptyczny co do deklaracji Cordovana , że jego pracodawca to jedyny sprawiedliwy nie napisałem że jedyny, ale jestem pewien że u nas dekrystalizacja jest przeprowadzana pod wielkim rygorem czasowym i w odpowiedniej temp. nie przekraczającej +38°C.
|
Autor: | ryszard13 [ 20 grudnia 2014, 10:47 - sob ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
BoCiAnK pisze: kolopik pisze: BoCiAnK pisze: sam sobie przeczył nie będę A dekrystalizacja to jest właśnie to. Jawne przeczenie sobie i robienie klienta w ch-a, albo swojego miodu marketowym czyli gównianym i popsutym. Dla mnie osobiście jest dobrze jak gdzieś stoję i mam konkurenta z płynnym miodem jak Klient zaczyna mi marudzić czemu taki to go odsyłam do innego stoiska .. i proszę by spytał czy ten płynny to grzany czy wczoraj brany i zazwyczaj wraca jak bumerang ![]() |
Autor: | Cordovan [ 20 grudnia 2014, 10:53 - sob ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
ryszard13, w przypadku akacji nic dziwnego, ma wysoką zawartość fruktozy i dlatego w takiej temp. jak przechowujesz stoi długo płynna, moja w takiej samej temp. stała dwa lata (zawsze co rok zostawiam słoiczek) nim zaczęła się krupić, spadź też długo potrafi być płynna w takiej temp. szczególnie jeśli ma bardzo niski poziom melecytozy. |
Autor: | jino2 [ 20 grudnia 2014, 11:02 - sob ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
macie wyjątkowe szczęście do akacji, bo ja od kilku lat obserwuję ją w Wawie, w Czersku; a u mnie to szlak ją trafia jak zaczyna kwitnąć (ochłodzenie albo deszcz) w czasach kiedy uda się coś trafić, to zawsze jest z dużą ilością rzepaku i mniszka, no i nie fajnie krystalizuje. |
Autor: | BoCiAnK [ 20 grudnia 2014, 11:14 - sob ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
ryszard13 pisze: niemniej mam co roku miód akacjowy Miód Akacjowy może być płynny nawet 18 miesięcy ale po roku już wytrącają się kryształki mętnieje a z czasem staje się grudkowaty i stały ryszard13 pisze: Ponadto w ub. roku miałem dużo miodu spadziowego liściastego, rok minął w sierpniu a miód nadal pływa, Na to też jest odpowiedź .... mam wsadzić dopiero Kij w mrowisko ![]() ![]() ![]() Tylko abyś dobrze zrozumiał ... bo to nie Ty znosiłeś miód (pokarm ) z innych okolicznych uli ... tylko pszczoły .... ![]() |
Autor: | jino2 [ 20 grudnia 2014, 11:26 - sob ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
BoCiAnK pisze: miód (pokarm ) z innych okolicznych uli to dlaczego go nazwał spadzią a nie znoszonym? |
Autor: | Odnowiciel [ 20 grudnia 2014, 11:42 - sob ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
Sprzeczacie się a niema o co, to klient wybiera który miód kupić. Ja przeważnie sprzedaję miód spadziowy i zawsze pokazuje klientowi miód skrystalizowany i płynny i może 1na 10 wybierze skrystalizowany a reszta piękny ciemny lejący ![]() Dlatego popieram co napisał Lenin a nie Bogdan Pozdrawiam. |
Autor: | jino2 [ 20 grudnia 2014, 11:47 - sob ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
Odnowiciel pisze: Sprzeczacie się a niema o co jest o co: o to PasiekaCordovan pisze: prawda jest niestety taka właśnie że wielu pszczelarzy jest nieuczciwych i jak myślisz kto kupi od tych nieuczciwych? aż żal serce ściska jak ludzie w naszym środowisku tak piszą, ponoć też pszczelarz.
|
Autor: | Cordovan [ 20 grudnia 2014, 11:55 - sob ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
jino2 pisze: aż żal serce ściska jak ludzie w naszym środowisku tak piszą, ponoć też pszczelarz. a czy jest inaczej? w środowisku pszczelarskim są pszczelarze, którzy niezależnie jak miodny jest rok sprzedają tylko prawdziwy miód ale są i tacy, którzy przy małej wydajności z ula spowodowanej brakiem dopływu nektaru towarowo do uli przez niepogodę, leją w ule inwert czy syrop z cukru i sprzedają potem nieświadomemu klientowi w oczy go oszukując byle tylko zarobić. I jak tu nie napisać oficjalnie o tym że oszukiwanie klienta sięgnęło również tak szanowanego i cenionego zawodu jak "pszczelarz:".
|
Autor: | CYNIG [ 20 grudnia 2014, 11:59 - sob ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
Odnowiciel pisze: Sprzeczacie się a niema o co, to klient wybiera który miód kupić. ... Pozdrawiam. Wszystko zależy od tego kto jaki ma rynek zbytu i na czym opiera swój marketing. W pierwszych latach też przychodzili klienci pytając się, czy mam także miód lejący. Moja odpowiedź była zawsze jedna: ja jako pszczelarz nie będę psuł tego co naturalne ale jeśli chcą to podam im sposób jak to zrobić z najmniejszą stratą dla jakości miodu. Obecnie żaden klient nie pyta się o płynny miód widząc krupiec, choć tu pewnie mają swój udział coraz lepsze artykuły w prasie kobiecej. |
Autor: | jino2 [ 20 grudnia 2014, 12:02 - sob ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
PasiekaCordovan pisze: jino2 pisze: aż żal serce ściska jak ludzie w naszym środowisku tak piszą, ponoć też pszczelarz. a czy jest inaczej? w środowisku pszczelarskim są pszczelarze, którzy niezależnie jak miodny jest rok sprzedają tylko prawdziwy miód ale są i tacy, którzy przy małej wydajności z ula spowodowanej brakiem dopływu nektaru towarowo do uli przez niepogodę, leją w ule inwert czy syrop z cukru i sprzedają potem nieświadomemu klientowi w oczy go oszukując byle tylko zarobić. I jak tu nie napisać oficjalnie o tym że oszukiwanie klienta sięgnęło również tak szanowanego i cenionego zawodu jak "pszczelarz:".ja nie znam takich przypadków, więc mamy innych kolegów. |
Autor: | Cordovan [ 20 grudnia 2014, 12:11 - sob ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
jino2 pisze: ja nie znam takich przypadków, więc mamy innych kolegów. ja niestety znam i nie należą te osoby do moich kolegów nawet nie nazywam ich pszczelarzami tylko ....
|
Autor: | BoCiAnK [ 20 grudnia 2014, 12:15 - sob ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
Odnowiciel pisze: Sprzeczacie się a niema o co, to klient wybiera który miód kupić. Ja przeważnie sprzedaję miód spadziowy i zawsze pokazuje klientowi miód skrystalizowany i płynny i może 1na 10 wybierze skrystalizowany a reszta piękny ciemny lejący ![]() Dlatego popieram co napisał Lenin a nie Bogdan Pozdrawiam. Mi to nie przeszkadza kogo popierasz ![]() |
Autor: | CYNIG [ 20 grudnia 2014, 12:20 - sob ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
Panowie nie ma się co spierać, żaden zwód nie daje gwarancji etyki i moralności na wysokim poziomie. Taki znak czasów. Mieszkam w rejonie z którego dużo ludzi jeździ w góry na weekendy, czy wczasy i kupują tam miody (zapewne produkowane pod turystów) Czasami przychodzą mi pokazać słoiki z tą substancją i pytają dlaczego mój rzepak jest twardy i biały a ten co kupili taki herbaciano-brązowy i płynny. Można się pocieszać, że to nie pszczelarze tylko handlarze bazarowi tak robią, ale czy na pewno?? |
Autor: | Odnowiciel [ 20 grudnia 2014, 12:25 - sob ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
BoCiAnK pisze: Ja bym Cię postawił tylko w takich miejscach co ja sprzedaję z tym miodem płynnym i popatrzył jak Ci ta sprzedaż idzie szybko byś zmienił zdanie ... Jak byś napierdzielał na mój miód to napewno ![]() |
Autor: | BeeBeeBee [ 20 grudnia 2014, 13:09 - sob ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
Wracając do tematu rozlewania miodu, wystarczy go troszkę podgrzać do temp 25-30 stopni, i bez procesu dekrystalizacji będziesz mógł go przenieść do słoików, chociaż troszkę w z tym zabawy będzie, ale zachowasz wszystkie właściwości miodu. |
Autor: | kudlaty [ 20 grudnia 2014, 13:53 - sob ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
don.vito.leone pisze: Wracając do tematu rozlewania miodu, wystarczy go troszkę podgrzać do temp 25-30 stopni, i bez procesu dekrystalizacji będziesz mógł go przenieść do słoików, chociaż troszkę w z tym zabawy będzie, ale zachowasz wszystkie właściwości miodu. większośc woli demonizować i straszyć przegrzaniem miodu klientów tylko dlatego że nie chce się nikomu ruszyć 4 liter i dać klientowi to co chce, w ulu jest prawie 40stopni i co przegrzany jest ten miód???? a jeśli nie jest to dlaczego ma być ten dekrystalizowany w temp do 40stopni? tylko pisze o odpowiednim sprzęcie do tego a nie farelkach i żarówkch, krupiec dopiero po kilku godzinach grzania robi się na tyle miękki aby wbić do niego nóż a Wy piszecie że po tym czasie rozlewacie już płynny, albo macie inne miody niż ja albo używacie innych zakresów temperatur..... |
Autor: | BoCiAnK [ 20 grudnia 2014, 14:12 - sob ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
kudlaty pisze: straszyć przegrzaniem miodu klientów Nikt nie straszy ale zadaj sobie sam pytanie Kupił byś miód płynny o tej porze ??? Bo ja Nie ... a wiesz czemu bo mało kogo stać na prawdziwy de krystalizator nawet 20litrowy ... a ja już widziałem jak niejedni dekrystalizują ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Autor: | adriannos [ 20 grudnia 2014, 14:16 - sob ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
kudlaty, 40 stopni ![]() ![]() Enzymy działają w określonym przedziale temperatur. Lizozymy potrafią się rozpaść pod wpływem światła i/lub przekroczeniu progu temperaturowego o 1/10 stopnia. Po przekroczeniu temperatury w niektórych przypadkach tracimy walory zapachowo-smakowe. Przy temp powyżej 38 z lekkim hakiem część naniesionych substancji z pola w połączeniu z kwaśnym środowiskiem zaczyna ze sobą reagować. Do dekrystalizacji temp 35-37,9 stopnia. A czerw przy 40 stopniach ![]() Pozdrawiam |
Autor: | Odnowiciel [ 20 grudnia 2014, 14:37 - sob ] |
Tytuł: | Re: jak rozlac miod |
BoCiAnK pisze: a ja już widziałem jak niejedni dekrystalizują ![]() ![]() ![]() No właśnie ostatnio miałem taki przypadek jak jedna pani kupowała miód dla swojej koleżanki i nie miałem lejącego to właśnie mi powiedziała te same słowa co wyżej napisane (wstawię do garnka z wodą na piec i na jutro będzie gotowy) tak że wolę to zrobić sam. Pozdrawiam. |
Strona 1 z 2 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |