FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 01:29 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: ADRENALINA WZF
Awatar użytkownika

Ponieważ prowadzę dość dużą pasiekę to w domu staram się mieć zawsze ADRENALINE WZF. Mój wnuczek był uczulony był na jad pszczeli i od tego czasu zdaje sobie sprawe jakie to jest zagrożenie życia. Problem jest w tym że na opakowaniu jest termin ważności a nie ma daty produkcji. Chciałbym kupić z jak największym terminem ważności a jak to mam zrobić skoro nie wiem jaki jest termin ważności od taty produkcji do daty ważności. Czy ktoś wie coś na ten temat bo w Aptece nie dostałem takiej informacji.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
krzys, termin ważności czyli np: 6 miesięcy czy termin ważności w postaci np: 30 czerwiec 2015??

Ewentualnie zerknij na nr serii, tam często jest wpisana data produkcji

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Awatar użytkownika

Na opakowaniu pisze termin ważności ;03-2014 a nr seri. to 02EB0312

Masz racje bo wszystko wskazuje na to że ten termin ważności od daty produkcji do daty ważności jest dwa lata bo ostatnio jak kupiłem to pamientam że miał ponad rok ważniości.

krzys, ja mam w lodówce z terminem ważności 03.2016r., kupioną w zeszłym roku wiosną (2014r.), czyli w chwili zakupu miała 2 lata okres ważności.

Ule na jakich gospodaruję: wp
Miejscowość z jakiej piszesz: Biała Rawska
ADRENALINA WZF czy to jest na receptę?

Awatar użytkownika

kochle pisze:
krzys, ja mam w lodówce z terminem ważności 03.2016r., kupioną w zeszłym roku wiosną (2014r.), czyli w chwili zakupu miała 2 lata okres ważności.

w
Teraz wiem że mam szukać w aptekach takiej ADRENALINY co będzie miała ok 22 miesiące ważności bo takiej z 24 miesięcznym okresem ważności to rzaczej trudno będzie mi zdobyć.
Dięki wam za podpowiedzi.

Awatar użytkownika

sylwek000 pisze:
ADRENALINA WZF czy to jest na receptę?

Tak to jest na recepte ale nie było żadnego problemu by dostać taką recepte od lekarza rejonowego.

kochle pisze:

No miałem z nią do czynienia przez 4 lata Gdyż Moja Córa robiąc ze mną w pasiece była uczulona i miala uczulenie 5 stopnia i wiem tylko jedno
Przed zastosowaniem leku należy sprawdzić datę ważności podaną na opakowaniu (etykiecie). Nie należy stosować leku po terminie ważności. Przechowywać w lodówce (od 2○C do 8○C). W obowiązującym terminie ważności dopuszcza się przechowywanie leku przez okres 6 miesięcy w temperaturze poniżej 25°C.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp/półnadstawka hoffmanowska
Przeterminowana nic nie zrobi poza tym ze moze nie zadzialac. Prosze zapoznajcie sie ze sposobem robienia iniekcji domiesniowej - jest bardzo latwa ale trzeba wiedziec jak.
:) pozdrawiam

lasius pisze:
Przeterminowana nic nie zrobi poza tym ze moze nie zadzialac.

Przyjacielu nie zadziała prawidłowo to fakt Adrenalinę podaje się przy wstrząsie Anafilaktycznym , lecz nie wolno jej podawać bez wcześniejszej konsultacji z Lekarzem samowolka może się zakończyć nawet śmiercią ...

Awatar użytkownika

Mnie lekarz powiedział że jak będzie przechowywana w lodówce to w razie nagłej potrzeby można ją użyć nawet po terminie wążności. Nigdy jej nie użyłem ale od 10 lat zawsze mam ją w lodówce z aktualnym terminem ważności.

Ule na jakich gospodaruję: Leciejewskiego, wielkopolski
BoCiAnK pisze:
Przechowywać w lodówce (od 2○C do 8○C). W obowiązującym terminie ważności dopuszcza się przechowywanie leku przez okres 6 miesięcy w temperaturze poniżej 25°C. [/color]
BoCiAnK pisze:

Chyba troszkę się pogubiłem, to jak to jest z tym przechowywaniem? Termin przydatności jest dwa lata, należy przechowywać w lodówce i jeszcze coś z tymi 25 stopniami?

lecz nie wolno jej podawać bez wcześniejszej konsultacji z Lekarzem samowolka może się zakończyć nawet śmiercią ...

No teraz to już mnie przestraszyłeś, sytuacja w której należałoby podać lek jest zaskakująca, dynamiczna i generalnie chyba czas pracuje na niekorzyść gdzie tu się konsultować z lekarzem. Jak to w końcu jest?

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
krzys, jaka jest cena takiej ADRENALINY WZF na dzień dzisiejszy

Awatar użytkownika

Na dzień dzisiejszy to nie wiem bo teraz dopiero przymierzam się do kupna ale ostatnio jak kupowałem 2 lata temu to cena była coś ok 70 zł.

Slawek,
Przyjacielu gdy po użądleniu zaczyna się cos dziać to nie wzywasz karetki tylko pakujesz dziecko w auto i jedziesz na SOR a tam juz wiedzą co maja zrobić
Adrenaliny nie podaje się z byle powodu użądlenia że tam kogoś pszczoła czy inny owad użądlił boli ,piecze i puchnie
zapoznaj się co to jest wstrząs Anafilaktyczny ... bo tylko wtedy się podaje Adrenalinę ...
Adrenalina jest przeznaczony do samodzielnego użycia natychmiast po wystąpieniu objawów ciężkiej reakcji alergicznej (w tym wstrząsu anafilaktycznego) Objawy to: pokrzywka a przy tym obrzęk lub skurcz oskrzeli nagłe duszności spadek ciśnienia tętniczego.
Zbyt pochopne podanie bez pierwszorazowego kontaktu z lekarzem moze skutkować
Często, nawet po podaniu małych dawek adrenaliny to: kołatanie serca, przyspieszenie czynności serca, nadmierna potliwość, nudności, wymioty, trudności w oddychaniu, bladość, zawroty głowy, osłabienie, drżenie, ból głowy, stan lękowy, pobudliwość nerwowa, niepokój, zimne kończyny. Rzadko: omamy, omdlenia, zwiększenie stężenia glukozy we krwi, zmniejszenie stężenia potasu we krwi, kwasicę metaboliczną, rozszerzenie źrenic, trudności w oddawaniu moczu z zatrzymaniem moczu włącznie, drżenie mięśni. Działania niepożądane, które występowały po zastosowaniu większych dawek adrenaliny lub u osób wrażliwych: zaburzenia rytmu serca (migotanie przedsionków lub zatrzymanie czynności serca), nagły wzrost ciśnienia tętniczego (czasami prowadzący do krwotoku mózgowego) oraz skurcz naczyń (np. skóry, błon śluzowych, nerek).

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Bielsko-Biała
Lekarz , który przepisuje adrenalinę powinien zrobić Ci małe szkolenie itp. Tak było w moim przypadku, gdy lekarz rodzinny wystawiał mi receptę. Adrenalina kosztuje 54,33 zł. - http://www.doz.pl/apteka/p16901-Adrenal ... kawka_1_ml

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
1. Nad czym tu dyskutować. Adrenalinę nosi ten kto musi lub ten, komu wydaje się, że musi.
2. Trzymanie w lodówce nie wiele da, kiedy ta lodówka jest 10 km od pasieki to trzeba sobie uzmysłowić. Lepiej od wiosny do jesieni trzymać ją pod ręką.
3. Można ją podać w silnej reakcji niekoniecznie we wstrząsie anafilakt.
4. Jak jesteś po 3 zawałach lub świeżo po zawale jej podanie może być problematyczne, jak serducho zdrowe to można walić śmiało (jeśli jest konieczność)
5. to raptem 3 minuty euforii i tytanicznej siły, potem dętka
6. Jak ktoś ma wstrząs i się dusi, to myślę, że nie czyta ulotki i działań niep. pt. "trudności w oddawaniu moczu i zimne kończyny" , bo zimny może być na zawsze.
7. Dziecku bym podał w razie ostatecznej konieczności tylko przy silnej duszności
8. Ja osobiście w kwietniu kupuję nową sztukę. Do jesieni spokój. Patrz punkt 3, 2, 1 :mrgreen:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp/półnadstawka hoffmanowska
Zaproponuje moze powstanie dzialu, jak rozpoznac i co zrobic w razie reakcji anafilaktycznej i wstrzasu. Moze nawet maly test pod koniec zeby kazdy mogl sie sprawdzic i rozwiazywac do skutku zeby sie nauczyc jak zwiekszyc szanse poszkodowanego.Bo Kto jak kto ale akurat pszczelarz powinien moc udzielac szybkiej pomocy przynajmniej rodzinie. Czasem na karetke nie ma czasu tzn trzeba wezwac ale dzislac juz przed przyjazdem. Jestem pewien ze wsrod nas sa lekarze hehe i mysle ze zgodza sie mna :mrgreen:
I wtedy dzial poprowadzony przez specjalite/ow bedzie mial zupelnie inne przeslanie..

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
[quote="krzys"]Na dzień dzisiejszy to nie wiem bo teraz dopiero przymierzam się do kupna ale ostatnio jak kupowałem 2 lata temu to cena była coś ok 70 zł.
krzys, dzięki za info ,może warto mieć pod ręką w razie czego .Lepiej żeby nigdy nie była potrzebna ale........wiecie jak to jest.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]