FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 11 sierpnia 2025, 13:07 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Co zastosować?
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Witam .Jeśenią polałem rodziny KS a taras się zastanawiam czy polać Ambrozolem spalić tabletke a może odparować KS i już dziękuje za dorade bo nigdy sie nie zawiodłem .Pozdrawiam tomek :? :?

stantom20 pisze:
Witam .Jeśenią polałem rodziny KS a taras się zastanawiam czy polać Ambrozolem spalić tabletke a może odparować KS i już dziękuje za dorade bo nigdy sie nie zawiodłem .Pozdrawiam tomek :? :?

Jesteś uzbrojony jak na wojnę po zęby tylko to odpowiednio wykorzystać i wróg pada
Ja bym w pierw ODYMIŁ potem przez cały sezon co 8 tygodni polewał Ambrozolem pod koniec września odparował Kwas w październiku odymił wyrywkowo kilka uli i patrzył czy co jeszcze przeżyło :mrgreen:

Tytuł: warroa
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Różnie mozna postąpić. Najpierw trzeba zadać sobie pytanie czy jest potrzeba. Masz mozlwość sprawdzic osyp zimowy? Oczywiście przy badaniu osypu trzeba podejsć z pewną rezerwą. Następnie zastanowić sie jak zwalczałeś warroze w poprzednim sezonie. Jeśli tylko polewałeś na jesieni to napewno tzreba zastosowac jakis zabieg na wiosnę. Ja bym brał pod uwagę jedna metodę - odymianie, do wyboru są dwie substancje czynne amitraza lub kwas szczawiowy. Ze wzgledu na swoje przekonania wybrałbym kwas ale to moje zdanie. Obie substancje w tej postaci działają szybko co na wiosne jest ważne niestety żadna nie siega pod zasklep wiec zabieg trzeba wykonać jak najwcześniej. Jednak polecałbym całoroczne zwalczanie warozy

BoCiAnK pisze:
stantom20 pisze:

Jesteś uzbrojony jak na wojnę po zęby tylko to odpowiednio wykorzystać i wróg pada
Ja bym w pierw ODYMIŁ potem przez cały sezon co 8 tygodni polewał Ambrozolem pod koniec września odparował Kwas w październiku odymił wyrywkowo kilka uli i patrzył czy co jeszcze przeżyło :mrgreen:

Nie do końca bo:
Jak na zimę sie dobrze przeprowadzi odymianie przeciw warozie np KS to do pierwszego pożytku nie ma potrzeby robić zabiegów, bo i po co!. Po zimie lanie KS osłabia pszczoły (jest to trudny okres) Do pierwszego rozwojowego pożytku , rodzina dochodzi do sił, ale kwiecień, maj, czerwiec, lipiec, jak trwa pożytek, to nie jest właściwym stosować zabiegi na rodzinach gospodarczych. Ponadto stosowanie Ambrozolu na rodzinę z czerwiem (tak jak Bienenwohlu) jest mało skuteczne, rzędu 30% i w zasadzie mija się z celem. Ponadto przy takim polewaniu co 8 tygodni, jak już, to nie powinno się lać ma matkę bo ją się utraci. *gdy dostanie pare dawek, to po niej*. Decyzja o zabiegu przeciw warrozie winna być poprzedzona diagnostyką - wtedy tylko działać jak potrzeba.(liczenie opadu dziennego warrozy, jak jest powyżej 10 szt na dzień) Bez dyskusji są zabiegi po lipie, jesienne lub i zabiegi zimowe, ale tu już nie można stosować co 8 tygodni Ambrozolu(ma on ca 3%KS) bo wykończy się rodzinę.
W sezonie najefektywniejsze i najlepszym rozwiązaniem jest robić odkłady i na rodzinę odkładową bezczerwiową stosować ambrozol, wtedy jest skuteczność 96 - 99%, a na zime łączyć odkłady z rodzinami gospodarczymi oczyszczonymi - tez ambrozolem i potem odymianie późnojesienno zimowe.
To tyle uzupełnienia.
Pozdrawiam
PS o tym wszystkim już parokrotnie pisałem na Tym Szanownym Forum, poprawię się już na ten temat dam sobie spokój.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]