FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
poddawanie ciasta http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=14828 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | turzańskapasieka [ 08 marca 2015, 23:20 - ndz ] |
Tytuł: | poddawanie ciasta |
Witam.Koledzy mam pytanie jak poddawać ciasto w inny sposób niż na górę ramek pomiędzy uliczkami.Pytam ponieważ gospodaruję na ul.warszawskich i pomiędzy ramkami mam beleczki a nad nimi dykte ocieplenie i daszek. |
Autor: | Rummel [ 08 marca 2015, 23:33 - ndz ] |
Tytuł: | Re: poddawanie ciasta |
Ja bym na Twiom miejscu podawałbym jednak ciasto od góry np. w ten sposób, że usunąłbym beleczki, położył na ramkach ciasto zawininięte w naciętą od dołu folię (np woreczek strunowy) Potem od góry okrył całość płótnem lub folią, następnie na wierzch położyłbym ocieplenie, ale nie dyktę tylko jakąś miękką poduszkę lub inną izolację, która nie powodowałaby gniecenia pszczół. Na to wszystko daszek. |
Autor: | XxSebastianxX [ 09 marca 2015, 00:20 - pn ] |
Tytuł: | Re: poddawanie ciasta |
Witam, Ja bym też radził ci zrobić jak pisze wyżej kolega z tym że wyjąć z 2-3 beleczki i położyć ciasto.Tak byłoby najlepiej gdyż ciasto byłoby ogrzewane ciepłem rodziny która mogłaby je bez problemu pobierać i nie stwardniałoby.Ale zrobisz jak uważasz.W ten sposób pobierały by je sobie kiedy by chciały i tak byłoby najszybciej. Pozdrawiam |
Autor: | polbart [ 09 marca 2015, 02:31 - pn ] |
Tytuł: | Re: poddawanie ciasta |
Temat nie do zajechania. Po co to ciasto poddawać? Pozdrawiam, polbart |
Autor: | XxSebastianxX [ 09 marca 2015, 07:45 - pn ] |
Tytuł: | Re: poddawanie ciasta |
Widocznie ma taką potrzebę. ![]() |
Autor: | polbart [ 09 marca 2015, 19:01 - pn ] |
Tytuł: | Re: poddawanie ciasta |
Ano po to aby ciastem miodowo cukrowym, podwyższyc temperaturę w rodzinie pszczelej z 22 do 32 stopni. Pozdrawiam, polbart |
Autor: | Rummel [ 09 marca 2015, 20:33 - pn ] |
Tytuł: | Re: poddawanie ciasta |
Ktoś zapyta jak ciasto podwyższa temperaturę? Odpowiedż mozna było usłyszeć np. w czasie szkoleń, które prowadził dla pszczalarzy w woj zachodniopomorskim pan dr inż. Jerzy Samborski z Uniwersytetu w Szczecinie. Po krótce można powiedzieć, że pszczoły pobierając sacharozę z ciasta miodowo-cukrowego dodają do niego enzymów aby uruchomić jej rozkład na cukry proste. Enzymy te działają w wyższej temperaturze zatem pszczoły instynktownie podwyższają temperaturę w gnieździe. Wyższa temperatura powoduje, że matki chętniej i więcej czerwią. Ot i wszystko na ten temat. |
Autor: | pastaga [ 09 marca 2015, 20:43 - pn ] |
Tytuł: | Re: poddawanie ciasta |
Rummel pisze: Ktoś zapyta jak ciasto podwyższa temperaturę? Odpowiedż mozna było usłyszeć np. w czasie szkoleń, które prowadził dla pszczalarzy w woj zachodniopomorskim pan dr inż. Jerzy Samborski z Uniwersytetu w Szczecinie. Po krótce można powiedzieć, że pszczoły pobierając sacharozę z ciasta miodowo-cukrowego dodają do niego enzymów aby uruchomić jej rozkład na cukry proste. Enzymy te działają w wyższej temperaturze zatem pszczoły instynktownie podwyższają temperaturę w gnieździe. Wyższa temperatura powoduje, że matki chętniej i więcej czerwią. Ot i wszystko na ten temat. To tak jak u ludzi... wystarczy kobiecie podać odpowiednie "ciasto" i od razu wzrasta temperatura w gnieździe... tylko nie zawsze czerwienie jest nam na rękę ![]() |
Autor: | paraglider [ 10 marca 2015, 12:28 - wt ] |
Tytuł: | Re: poddawanie ciasta |
turzańskapasieka pisze: Witam.Koledzy mam pytanie jak poddawać ciasto w inny sposób niż na górę ramek pomiędzy uliczkami https://www.youtube.com/watch?v=MTWENenF9eY |
Autor: | LELITTA [ 12 marca 2015, 00:39 - czw ] |
Tytuł: | Re: poddawanie ciasta |
Chętnych zapraszam do zakupów ciasta pszczelego Diamant. Ceny producenta T: 61 846 35 12 |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |