FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 01:30 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: mało pokarmu

hej. powiedzcie mi ile dać apifondy na jeden ul. Pokarm się kończy, a do majówki nie bd mnie w PL.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, langstroth 3/4
hej, nie powiem ci ile masz dać bo nie wiem ile mają w ulu zapasów i jaka jest siła rodziny. Mogę tylko ci doradzić, że teraz to daj im inwert(syrop).
O tej porze roku pszczołą nie zaszkodzi tym bardziej że od piątku wiosna i pszczoły ruszą na wierzby.

szha pisze:
hej. powiedzcie mi ile dać apifondy na jeden ul. Pokarm się kończy, a do majówki nie bd mnie w PL.

Witam,

To ile masz dać sam musisz ocenić my nie możemy ci w tym pomóc bo to jest nierealne gdyż nie mamy pojęcia o stanie zapasów,sam robisz to na "oko".

Pozdrawiam-Sebastian

Awatar użytkownika

Podaj ciepły małymi dawkami 0,5 l /2-3 dni. to go szybko pobiorą.
Nie możesz dopuścić by matki stanęły z czerwieniem bo sezon możesz mieć w plecy.
One nie są głupie, pierwszy zużyją syrop a zapasy na samym końcu

"Nie wszystko, co jest oczywiste dla Ciebie, jest równie oczywiste dla innych"

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Jak masz miód to daj. Syrop jak dasz to pszczoły go pobiora i przerobią na miód ale dopiero za 5 do 6 dni on jest dobry do karmienia larw pszczelich. A jak dasz miód to odrazu pszczoły bendą karmić larwy pszczele i nie bendzie zachamowania w czerwieniu matki. Pozdrawiam miły_marian

miły_marian. pisze:
Jak masz miód to daj. Syrop jak dasz to pszczoły go pobiora i przerobią na miód ale dopiero za 5 do 6 dni on jest dobry do karmienia larw pszczelich. A jak dasz miód to odrazu pszczoły bendą karmić larwy pszczele i nie bendzie zachamowania w czerwieniu matki. Pozdrawiam miły_marian

"miły marianie"czy mógłbyś ujawnić skąd masz taką wiedzę że pszczoły przerobią na miód i będzie dobry za 5 do 6 dni. Wielokrotnie to powtarzasz .Nie chodzi mi o to że z cukru zrobią miód bo to już inna bajka.Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp/półnadstawka hoffmanowska
Pan Marian mial zapewne na mysli ,ze pszczoly wychowuja czerw karmiac go miodem.(skrot myslowy)
I tak syrop moze byc przerobiony na swego rodzaju miod dla larw,zapas ale musi byc dobrze zinwertowany a to nie dzieje sie odrazu a po okolo tygodniu. Karmienie syropem sprawia ze karmicielki zamiast zajmowac sie czerwiem inwertuja. Spada ilosc mleczka i spada czerwienie matki bo karmicielek wiosna jest malo.
Karmienie miodem nie angażuje tak mocno karmicielek w kierunku inwertowania. Tempo czerwienia nie spada a rosnie bo pszczoly czujac doplyw pokarmu wydzielaja wiecej mleczka i jeszcze lepiej karmia matke.
W skrocie pszczoly karmione u mnie w malych ulikach, gdzie czesto karmicielek mi brakuje cukrem- roztworem, wychowywaly malo larw i matka malo czerwila jesli nie bylo w ulu juz miodu. Pszczoly karmione miodem - tez rozrzedzonym, wzmagaly wychow larw i czerwienie. Dotyczy to tylko wiosny i malych zapasow pylku lub pierzgi, w innych okresach to nie ma wg mnie takiego znaczenia. Poza tym nie jestem przekonany czy to tez nie chodzi o biologiczna role miodu jako stymulatora dla karmicielek,a nie tylko insertowanie. W koncu to tez enzymy witaminy i hormony.

Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
Wystarczy do syropu dodac octu lub kwasku i juz jest syrop zainwertowany

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
To poproszę o uściślenie teorii , bo w innym miejscu forum czytałem ,że ciasta pszczoły nie składają w komórkach tylko zużywają do skarmiania czerwiu ( w książkach też tak czytałem). Dlaczego nie robią tego z syropem skoro to ten sam skład chemiczny , a postać nawet łatwiejsza do pobrania niż ciasto ? Są na ten temat jakiś wiarygodne publikacje ?
Jerzy przysłał mi dziś fajny artykuł o powracaniu do wcześniej pełnionej roli , jeśli sytuacja rodziny tego wymaga : zbieraczka może być karmicielką i to jest kolejny fenomen pszczół . Poczytajcie
Rewersja procesu starzenia pszczół

Awatar użytkownika

Karmia syropem tez ale szybciej traca zdolnosci karmicielek.
Poza tym takie pokarmu nie stymuluja ich. To podobna zasada jak z pylkiem- swiezy jest biostymulantem dla pszczol. Przynajmniej tak mi sie mocno wydaje po kilkunastu latach z tymi stworami.

Pszczoły nie tracą bezpowrotnie zdolności karmicielek , poczytaj o rewersji tych umiejętności. Wielokrotnie tego doświadczyłem robiąc odkład z lotnej pszczoły . Karmią, ciągną węzę mimo ,że były już zbieraczkami bo do tego zmusza je wola przetrwania. Mało tego , dłużej dzięki temu żyją.

Ule na jakich gospodaruję: Warszawskie Zwykłe
Czyli - obojętnie co - byle by było słodziuśkie i cukrowe.
Jak to mówią: "Dla pszczoły to cały Świat jest wielką cukiernicą".

Awatar użytkownika

Lotna pszczola zawiera pszczoly od 8-9 dnia zycia , czasem przegre robia juz w 6 stym dniu... Poza tym jesli starsze nie musialy karmic nigdy wczesniej byc moze moga zaczac jesli nie byly spracowane ich gruczoly inwertowaniem. Odklady robisz tez w okresach gdy pszczoly maja dobrze rozwiniete cialo bialkowo tluszczowe i czesc z nich jest trutowkami anatomicznymi szykowanymi na wyjscie roju.

artykuł jednoznacznie pisze o powrocie do wcześniej wykonywanych , a nie pominiętych w drodze rozwoju ról. Nie mam powodu temu nie wierzyć . Odkłady robiłem nawet w drugiej połowie lipca , gdzie lotna pszczoła jest mocno spracowana i nie widziałem różnicy w radzeniu sobie w tej sytuacji w porównaniu do pszczoły czerwcowej ( jedne i drugie były podkarmiane syropem , ale miały też ramki z miodem).
Można by zabarwić intensywnie syrop i zobaczyć co się z nim będzie działo. Tyle ,że jak mało syropu to zginie w tłoku, a jak za dużo to może odkładają nadmiar.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
lasius,

Odbierz PW.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
Czytałem nie dawno o poddawaniu pszczołom miodu ,powinien on być najlepiej z własnej pasieki a jeszcze powinien być zagotowany przy sporządzaniu Syty jeśli ona ma być rzadka to 1 część miodu i tyle samo wody gęsta syta 2 części miodu a 1część wody . nie należy kupować miodu nie wiadomego pochodzenia bo mogą zawierać zarodki nosemozy lub zarazki zgnilca to tak napisałem na marginesie puki pamiętałem może ważne a może nie ważne poczytać można pawel

Awatar użytkownika

Tak jest miod skolei niesie zagrozenie chorobami.
Nie ma zloteho srodka.
A jesli chodzi o powrot do funkcji karmicielek nie wiem wiec spierac sie nie bede wydaje mi sie ze 25 dniowa pszczola raczej karmicielka bedzie kiepska jesli nie byla trutowka anatomiczna. Moze sie myle i moze produkowac dobrej jakosci i ilosci mleczko nie wiem. Trzeba by zrobic eksperyment z faktycznie starymi pszczolami bez trutowek ile beda wstanie wychowac larw.

Awatar użytkownika

Przez te kilka zimnych dni, spożyli dużo zapasów . Co niektórym poddałem zapasowe ramki z pokarmem.

Ule na jakich gospodaruję: wz,wkl
manio pisze:
A jesli chodzi o powrot do funkcji karmicielek nie wiem wiec spierac sie nie bede wydaje mi sie ze 25 dniowa pszczola raczej karmicielka bedzie kiepska jesli nie byla trutowka anatomiczna. Moze sie myle i moze produkowac dobrej jakosci i ilosci mleczko nie wiem. Trzeba by zrobic eksperyment z faktycznie starymi pszczolami bez trutowek ile beda wstanie wychowac larw.

No tak ale zacytuje pare fragmentów tej pracy
Cytuj:
Po spełnieniu
tej funkcji następuje zatrzymanie wydzielania
tej substancji, jednak u 70% zbieraczek, które wskutek
rewersji ponownie stają się pszczołami ulowymi,
następuje uaktywnienie gruczołu gardzielowego, ale
tylko u 13% z nich gruczoł żuwaczkowy wypełniony
jest mleczną substancją.

Cytuj:
Koresponduje to z spostrzeżeniem, że u młodszych
zbieraczek, które krótko przebywały na zewnątrz
ula, istniało większe prawdopodobieństwo powrotu
(rewersji) do prac typowo ulowych niż u starszych
pszczół lotnych (24, 41). Intensywnie latające zbieraczki,
na które duży wpływ mają promieniowanie
słoneczne i temperatura (60), mają bowiem zmienioną
ekspresję genów w poszczególnych tkankach
w porównaniu z pszczołami ulowymi, co wpływa na
skracanie ich życia (34), dlatego pszczoła dłużej pełniąca
funkcje zbieraczki ma krótszy oczekiwany czas
życia. Konsekwentnie, Rueppell i wsp. (43) zauważyli,
że gdy pszczoła była zmuszona dłużej pozostawać
w ulu i jej przejście z pszczoły ulowej w zbieraczkę
było opóźnione, wydłużała czas swojego życia w porównaniu
z pszczołami, które przeszły w kolejny etap
życia w sposób naturalny.
Jak wykazano, u owadów społecznych podział prac,
a przede wszystkim związana z nim rewersja, jest
konsekwencją różnic w ich oczekiwanej długości życia
oraz zagrożeń, jakie wiążą się z pracami ulowymi i poza
nim. Przejściu z bezpiecznej pracy ulowej do wiążącej
się z ryzykiem pracy u zbieraczki towarzyszy przyspieszone
starzenie się (3, 34, 35). Oczekiwana długość
życia robotnic ma także znaczący wpływ na decyzję
przejścia (rewersji) z ryzykownej funkcji zbieraczki do
pełnienia bezpiecznej funkcji pszczoły ulowej.

Jak widać z tych badań wynika że aż 70% pszczół lotnych ulega rewersji ale tylko 13% z tych pszczół jest zdolnych do wytwarzania mleczka. Teoretycznie zakładając że pszczół lotnych jest 20000 to pszczół które mogą przejść proces rewersji jest 14000, a pszczół mogących wytworzyć mleczko jest 1820. To tylko teoria.Badania te także dowodzą że tylko pszczoły których oczekiwana długość życia jest dość duża( młode zbieraczki) są wstanie przejść proces rewersji czyli te liczby mogą być dużo mniejsze w zależności od spracowania pszczoły lotnej. Badania te udowodniły pewne tezy ale napisałbym że szału nie ma.Ponadto w badaniach tych nie analizowana jakości tego mleczka, oraz tego jak długo taka pszczoła jest w stanie wytwarzać mleczko.

Awatar użytkownika

Dobre podsumowanie i raczej zbiezne z W.Ostrowska,
I innymi opracowaniami. Nawet jesli moga przejsc rewers to taka pszczola stara moze byc kiepska karmicielka. I jak mloda wykarmi 4-5 larw tak stara wykarmi moze jedna. Wiec wiosna jesli nie ma musu lepiej unikac syropu cukrowego a dawac zapasowe odsklepione ramki lub inwert, miod sprawdzony bez zarazkow.
Latem sytuacja jest inna , jest duzo pszczol lotnych bezrobotnych, dobrze odzywionych ktore dlugo moga byc karmicielkami. Duzy zapas pylku itd.
Dlatego odklady letnie z pszczol lotnych moga odchowac kolejne dosc duze pokolenie larw.
Tak mi sie wydaje.

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Łódź
Witam, ja mam podobny problem. Dopiero dzisiaj zrobiłem przegląd ponieważ do tej pory było cały czas zimno. To była moja pierwsza zimowla, zimowałem 3 odkłady z tamtego roku w ulach wielkopolskich na 8 ramkach, 8 ramkach i 9 ramkach, otóż dzisiaj jak zajrzałem to się za głowę złapałem. W dwóch ulach prawie wszystkie ramki puste i bez pokarmu w trzecim było trochę lepiej. Odrazu podkarmiłem syropem 1:1. Na zimę każdy ul dostał po 10kg cukru. Panowie powiedzcie mi, czy za mało dałem na zimę? Czy aż tyle wyjadły przez wydłużającą się złą pogodę? Wyjąłem po 2 ramki z każdego ula. Uda mi się jeszcze w tym roku coś zebrać i doprowadzić do siły? Czy będzie ciężko? Co mogę zrobić w najbliższym czasie?

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: hajnówka
Stuart pisze:
Witam, ja mam podobny problem. Dopiero dzisiaj zrobiłem przegląd ponieważ do tej pory było cały czas zimno. To była moja pierwsza zimowla, zimowałem 3 odkłady z tamtego roku w ulach wielkopolskich na 8 ramkach, 8 ramkach i 9 ramkach, otóż dzisiaj jak zajrzałem to się za głowę złapałem. W dwóch ulach prawie wszystkie ramki puste i bez pokarmu w trzecim było trochę lepiej. Odrazu podkarmiłem syropem 1:1. Na zimę każdy ul dostał po 10kg cukru. Panowie powiedzcie mi, czy za mało dałem na zimę? Czy aż tyle wyjadły przez wydłużającą się złą pogodę? Wyjąłem po 2 ramki z każdego ula. Uda mi się jeszcze w tym roku coś zebrać i doprowadzić do siły? Czy będzie ciężko? Co mogę zrobić w najbliższym czasie?

Na razie to je podkarm 3:2 syropem,a później zdecydujesz co i jak dalej.

Awatar użytkownika

Jak nie masz zapasu to syrop trzeba lub ciasto na ramki. nic nie poradzisz. Mozesz ulatwic im wlewajac syrop bezposrednio do plastra, gesty syrop 3:2. (Oczywiscie pustej ramki bez czerwiu i pszczol)

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Łódź
A mam jeszcze takie pytanie. Jak będę je podkarmiać jeszcze tym syropem 3:2 to rozumiem że dołożyć im po ramce suszu bądź dwie żeby miały gdzie składować ten syrop? I pytanko, jak zrobić zapasy z ramkami pokarmu żeby im ewentualnie w przyszłym roku dać gotowe ramki z pokarmem? Jakie są sposoby na to?

Ule na jakich gospodaruję: WP
Stuart pisze:
dołożyć im po ramce suszu bądź dwie żeby miały gdzie składować ten syrop?

Niekoniecznie. Zmieszczą syrop na ramkach na których siedzą.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]