FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Miód rzepakowy i jego krystalizacja w słoikach
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=15331
Strona 1 z 1

Autor:  balwro [ 30 maja 2015, 16:49 - sob ]
Tytuł:  Miód rzepakowy i jego krystalizacja w słoikach

Mam problem z uzyskaniem jednorodnej barwy miodu rzepakowego w słoikach.
Podczas miodobrania miód jest cedzony przez podwójne sito , następnie mieszam go specjalnym mieszadłem napędzanym wiertarką i zlewam do odstojników. Na drugi dzień po około 10 h wlewam do słoików.Po skrystalizowaniu w niektórych słoikach na bokach powstają odróżniające się od pozostałej zawartości jaśniejszego koloru języki.
Co jest tego powodem? I jak temu zapobiec?

Autor:  BeeBeeBee [ 30 maja 2015, 17:48 - sob ]
Tytuł:  Re: Miód rzepakowy i jego krystalizacja w słoikach

balwro pisze:
Mam problem z uzyskaniem jednorodnej barwy miodu rzepakowego w słoikach.
Podczas miodobrania miód jest cedzony przez podwójne sito , następnie mieszam go specjalnym mieszadłem napędzanym wiertarką i zlewam do odstojników. Na drugi dzień po około 10 h wlewam do słoików.Po skrystalizowaniu w niektórych słoikach na bokach powstają odróżniające się od pozostałej zawartości jaśniejszego koloru języki.
Co jest tego powodem? I jak temu zapobiec?
Najprawdopodobniej jest to powietrze zawarte w miodzie, spróbuj z odstojnikiem, albo bez mieszania.

Autor:  ydyp [ 30 maja 2015, 21:35 - sob ]
Tytuł:  Re: Miód rzepakowy i jego krystalizacja w słoikach

Witam.Kol. balwaro nie przejmuj się tym,to jest naturalny proces przy krystalizacji miodu.Wiem że klienci zwracają na to uwagę.To są tzw.wikwity i one swiadczą o prawdziwosci miodu.Musisz kupujących informowac o tym.Twoje zabiegi nic nie zmienią.Pozdrawiam.

Autor:  Rob [ 30 maja 2015, 22:12 - sob ]
Tytuł:  Re: Miód rzepakowy i jego krystalizacja w słoikach

balwro, to o czym piszesz to tzw łańcuchy krystalizacyjne. Są one bardzo charakterystyczne dla miodu rzepakowego gdyż tworzą się na pęcherzykach powietrza które nie są w stanie wobec błyskawicznej krystalizacji miodu rzepakowego wydostać się na powierzchnię. Może i nie wyglądają zbyt estetycznie ale można na nich zbudować prawdziwą opowieść o naturalnym wlanym do słoika niemal prosto z ula miodzie który nigdy nie był podgrzewany dzięki czemu jego prozdrowotne właściwości są w pełni wykorzystywane. Pozdrawiam.

Autor:  BoCiAnK [ 30 maja 2015, 22:15 - sob ]
Tytuł:  Re: Miód rzepakowy i jego krystalizacja w słoikach

balwro pisze:
Co jest tego powodem? I jak temu zapobiec?

poczekaj aż się przy krystalizuje bo pewno go u kremowałeś i na ściankach słoika masz jasne smugi :wink:

Autor:  Szoszon [ 30 maja 2015, 22:31 - sob ]
Tytuł:  Re: Miód rzepakowy i jego krystalizacja w słoikach

Nie wiem na pewno, bo nie widziałem,
ale myślę że mogą to być drożdżaki.
Mierzyłeś może zawartość wody w miodzie refraktometrem?

Autor:  Cordovan [ 31 maja 2015, 08:32 - ndz ]
Tytuł:  Re: Miód rzepakowy i jego krystalizacja w słoikach

ydyp pisze:
To są tzw.wikwity i one swiadczą o prawdziwosci miodu
ale pierdzielicie, te wykwity powstają bo powierzchnia miodu odkleja się od powierzchni słoika a dzieje się tak gdy miód zbyt szybko krystalizuje, czasami poprzez zbyt niską temp. i jedynie kolega Rob,uzasadnił to właściwie.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/