FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
Miód rzepakowy i jego krystalizacja w słoikach http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=15331 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | balwro [ 30 maja 2015, 16:49 - sob ] |
Tytuł: | Miód rzepakowy i jego krystalizacja w słoikach |
Mam problem z uzyskaniem jednorodnej barwy miodu rzepakowego w słoikach. Podczas miodobrania miód jest cedzony przez podwójne sito , następnie mieszam go specjalnym mieszadłem napędzanym wiertarką i zlewam do odstojników. Na drugi dzień po około 10 h wlewam do słoików.Po skrystalizowaniu w niektórych słoikach na bokach powstają odróżniające się od pozostałej zawartości jaśniejszego koloru języki. Co jest tego powodem? I jak temu zapobiec? |
Autor: | BeeBeeBee [ 30 maja 2015, 17:48 - sob ] |
Tytuł: | Re: Miód rzepakowy i jego krystalizacja w słoikach |
balwro pisze: Mam problem z uzyskaniem jednorodnej barwy miodu rzepakowego w słoikach. Najprawdopodobniej jest to powietrze zawarte w miodzie, spróbuj z odstojnikiem, albo bez mieszania.
Podczas miodobrania miód jest cedzony przez podwójne sito , następnie mieszam go specjalnym mieszadłem napędzanym wiertarką i zlewam do odstojników. Na drugi dzień po około 10 h wlewam do słoików.Po skrystalizowaniu w niektórych słoikach na bokach powstają odróżniające się od pozostałej zawartości jaśniejszego koloru języki. Co jest tego powodem? I jak temu zapobiec? |
Autor: | ydyp [ 30 maja 2015, 21:35 - sob ] |
Tytuł: | Re: Miód rzepakowy i jego krystalizacja w słoikach |
Witam.Kol. balwaro nie przejmuj się tym,to jest naturalny proces przy krystalizacji miodu.Wiem że klienci zwracają na to uwagę.To są tzw.wikwity i one swiadczą o prawdziwosci miodu.Musisz kupujących informowac o tym.Twoje zabiegi nic nie zmienią.Pozdrawiam. |
Autor: | Rob [ 30 maja 2015, 22:12 - sob ] |
Tytuł: | Re: Miód rzepakowy i jego krystalizacja w słoikach |
balwro, to o czym piszesz to tzw łańcuchy krystalizacyjne. Są one bardzo charakterystyczne dla miodu rzepakowego gdyż tworzą się na pęcherzykach powietrza które nie są w stanie wobec błyskawicznej krystalizacji miodu rzepakowego wydostać się na powierzchnię. Może i nie wyglądają zbyt estetycznie ale można na nich zbudować prawdziwą opowieść o naturalnym wlanym do słoika niemal prosto z ula miodzie który nigdy nie był podgrzewany dzięki czemu jego prozdrowotne właściwości są w pełni wykorzystywane. Pozdrawiam. |
Autor: | BoCiAnK [ 30 maja 2015, 22:15 - sob ] |
Tytuł: | Re: Miód rzepakowy i jego krystalizacja w słoikach |
balwro pisze: Co jest tego powodem? I jak temu zapobiec? poczekaj aż się przy krystalizuje bo pewno go u kremowałeś i na ściankach słoika masz jasne smugi ![]() |
Autor: | Szoszon [ 30 maja 2015, 22:31 - sob ] |
Tytuł: | Re: Miód rzepakowy i jego krystalizacja w słoikach |
Nie wiem na pewno, bo nie widziałem, ale myślę że mogą to być drożdżaki. Mierzyłeś może zawartość wody w miodzie refraktometrem? |
Autor: | Cordovan [ 31 maja 2015, 08:32 - ndz ] |
Tytuł: | Re: Miód rzepakowy i jego krystalizacja w słoikach |
ydyp pisze: To są tzw.wikwity i one swiadczą o prawdziwosci miodu ale pierdzielicie, te wykwity powstają bo powierzchnia miodu odkleja się od powierzchni słoika a dzieje się tak gdy miód zbyt szybko krystalizuje, czasami poprzez zbyt niską temp. i jedynie kolega Rob,uzasadnił to właściwie.
|
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |