FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 sierpnia 2025, 23:00 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: WLP
Miejscowość z jakiej piszesz: świętokrzyskie
Witam. Mam pytanie odnośnie dodawania korpusu.
Rój osadziłem 23.05 na 10 ramkach 3/4 Wlkp (ok 2 kg pszczół). Do 04.06 nie było w nim czerwiu, a 8 ramek zostało odbudowanie i zalanie nakropem. Wczoraj, tzn 13.06 było w sumie ok 4 ramki czerwiu zakrytego, 1 otwartego, 3 ramki pokarmu i1 węzy. Następny przegląd mogę zrobić dopiero za tydzień. Pytanie brzmi:
-czy dodawać korpus (z węzą), a jeśli tak to jak.
1) czy oddać go na górę
2) na dół
3) przełożyć część ramek z czerwień do góry i uzupełnić węzą?
Pozdrawiam.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

To był drużak bo matka po paru dniach zaczeła czerwić . Tydzien to za duzy czas zeby pszczoły były bez roboty. Daj krate i drugi porpus nadkrate a w nim 1 ramkie zakrytego czerwiu a reszta jak niemsz troche suszu to weza. Teraz już kwitnie lipa szeroko listna. Pozdrawiam mił_marian

Dziękuję za odpowiedź. Już dołożyłem drugi korpus. Teraz tylko wymienić matulę i niech śmigają.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Poco matkie wymieniać. Matka w drugim sezonie najlepiej czerwi. Jak na wiosne bendzie duzo czrwiu to z nia zrób odkład. Poczytaj moje posty o odkładach. Ja tam dosc dokładnie opisuje co trzeba zrobić. Pozdrawiam miły_marian

apis-tom pisze:
Wczoraj, tzn 13.06 było w sumie ok 4 ramki czerwiu zakrytego, 1 otwartego, 3 ramki pokarmu i1 węzy.
Daje mi to 9 ramek a dałeś ponoć 10. Jak chcesz dodać im korpus by nie zalały gniazda to możesz śmiało to zrobić bez obaw jakichkolwiek że zbytnio zwiększysz im kubaturę ula. Ja jednak z gniazda wyjął bym ramki jakie są zalane miodem, przełożył je na środek drugiego korpusu, na ich boki dołożył bym do pełnego korpusu ramki z węzą a do gniazda na dół dał trzy ramki z węzą układając je naprzemiennie z czerwiem. Jeśli pszczoły spokojne to w tym sezonie matki bym nie wymieniał ale w przyszłym już tak bo jak była to matka nieunasieniona w roju to ona ma potencjał rozwojowy, w kolejnym sezonie będzie czerwiła jeszcze lepiej ale znów w kolejnym zapewne się wyroi jeśli nie zdążysz temu załóżmy przeciwdziałać. Jak pszczoły agresywne matkę pod but po ośmiu dniach zerwij mateczniki ratunkowe i w sztucznym mateczniku z węzy poddaj sobie matkę hodowlaną.

PasiekaCordovan pisze:
apis-tom pisze:
Wczoraj, tzn 13.06 było w sumie ok 4 ramki czerwiu zakrytego, 1 otwartego, 3 ramki pokarmu i1 węzy.
Daje mi to 9 ramek a dałeś ponoć 10. Jak chcesz dodać im korpus by nie zalały gniazda to możesz śmiało to zrobić bez obaw jakichkolwiek że zbytnio zwiększysz im kubaturę ula. Ja jednak z gniazda wyjął bym ramki jakie są zalane miodem, przełożył je na środek drugiego korpusu, na ich boki dołożył bym do pełnego korpusu ramki z węzą a do gniazda na dół dał trzy ramki z węzą układając je naprzemiennie z czerwiem. Jeśli pszczoły spokojne to w tym sezonie matki bym nie wymieniał ale w przyszłym już tak bo jak była to matka nieunasieniona w roju to ona ma potencjał rozwojowy, w kolejnym sezonie będzie czerwiła jeszcze lepiej ale znów w kolejnym zapewne się wyroi jeśli nie zdążysz temu załóżmy przeciwdziałać. Jak pszczoły agresywne matkę pod but po ośmiu dniach zerwij mateczniki ratunkowe i w sztucznym mateczniku z węzy poddaj sobie matkę hodowlaną.

Te obliczenia są szacunkowe: na ramkach górą jest miód, dołem czerw A "brakująca " ramka to odbudowana węzą.
Korpus już dołożyłem, teraz jadę w delegację i do pszczół będą mógł zajrzeć dopiero w sobotę wieczorem.
Matkę zgodnie z zaleceniami zostawię do następnego sezonu, ale potem muszę ją wymienić bo nie mogę sobie dać rady z nastrojem rojowym.
Dziękuję za porady i pozdrawiam.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]