FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
Stół do odsklepiania - jakie dno. http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=15485 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | adamjaku [ 19 czerwca 2015, 07:12 - pt ] |
Tytuł: | Stół do odsklepiania - jakie dno. |
Zaczynam mocno zastanawiać sie nad stołem do odsklepiania. Czy lepiej zamawiać sobie stoły z dnem półokrągłym, czy kwadratowym. Czy ma to jakiś wpływ na ściekanie miodu czy ilość pozostającego na ściankach? Jakiego producenta polecacie? |
Autor: | Cordovan [ 19 czerwca 2015, 07:18 - pt ] |
Tytuł: | Re: Stół do odsklepiania - jakie dno. |
Moim zdaniem kwadratowy, łatwiej w nim będzie ci oczyścić stół z resztek miodu. Co do producenta to popatrz tutaj http://www.pasieka-barc.pl/stoly.html?kategoria=stoly |
Autor: | bzzy [ 21 czerwca 2015, 21:41 - ndz ] |
Tytuł: | Re: Stół do odsklepiania - jakie dno. |
kilka lat temu też zastanawiałem się nad zakupem stołu, aczkolwiek nie wiem czy stół jest aż tak potrzebny tzn taki ze sklepu, mój stół jest z kantówki oheblowanej pomalowanej lakierem bezbarwnym, ( koszt żaden ) do tego stołu dołożyłem dwie wanienki takie od Łysonia( jednocześnie mogą odsklepiać dwie osoby ) stół się sprawdza, koszty niewielkie ![]() |
Autor: | Skuter [ 21 czerwca 2015, 23:16 - ndz ] |
Tytuł: | Re: Stół do odsklepiania - jakie dno. |
adamjaku pisze: Zaczynam mocno zastanawiać sie nad stołem do odsklepiania. Czy lepiej zamawiać sobie stoły z dnem półokrągłym, czy kwadratowym. Czy ma to jakiś wpływ na ściekanie miodu czy ilość pozostającego na ściankach? Jakiego producenta polecacie? Mam stół od kolegi z forum ,stół dobrze wykonany nie drogi ALE jeżeli chodzi o ściekanie miodu (do d...y)spływ na środku ,za małe pochylenie spaw wystaje ,blokuje ściekanie miodu .Mój tato ma od Łysonia ,co prawda na refundację koszt ten sam (po dofinansowaniu)co tych produkowanych bez refundacji ale rozwiązanie lepsze. |
Autor: | Zdzisław. [ 22 czerwca 2015, 00:08 - pn ] |
Tytuł: | Re: Stół do odsklepiania - jakie dno. |
Ideałem byłoby dno podgrzewane oraz odpowiednio wyprofilowane. Jezeli pominiemy podgrzewanie to pozostanie samo wyprofilowanie i usytuowanie spustu . Dno powinno posiadac dość znaczne "pochylenie " w strone spustu oraz załamanie na środku płaszczyzny "po długości" spust od "spodu dna" a nie "z czoła" . Okreslenia w cudzysłowach to slangowe popularne okreslenia a nie terminy techniczne ![]() |
Autor: | wtrepiak [ 22 czerwca 2015, 06:02 - pn ] |
Tytuł: | Re: Stół do odsklepiania - jakie dno. |
Takowy stół okazyjnie zakupiłem ., jak pojechałem po ul rzeźbę .spadek w jedną stronę , łamany po środku i na końcu zawór . Stojak na górze na 10 ramek dadanta a w poprzek warszawskie zwykłe, z dwoma wypustkami na ramkę , do odsklepiania pod kątem i po środku pręt do obcierania odsklepin. Nie wyobrażam sobie robić miodobranie bez stołu . |
Autor: | adamjaku [ 22 czerwca 2015, 07:26 - pn ] |
Tytuł: | Re: Stół do odsklepiania - jakie dno. |
Technicznie to ja wiem wszystko, pytam czy którykolwiek producent wdrożył tą technologię w życie, czy robią, jak im wygodniej. Taki z płaskim dnem to ja posiadam i chętnie sprzedam. |
Autor: | Zdzisław. [ 22 czerwca 2015, 23:42 - pn ] |
Tytuł: | Re: Stół do odsklepiania - jakie dno. |
Mam tak skonstruowany stół , produkt f-my Babik [starszy ] drugi to stół pod odsklepiarke podobnej konstrukcji f-my Łysoń . |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |