FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 01:33 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: stojak wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bartoszyce
Witam. opiszę sytuację w jednym z moich odkładów.
W dniu 27.05.15 zrobiłem odkład 4 ramkowy z czerwiem na wygryzieniu i poddałem matkę jednodniówkę.W dniu 04.06.15 stwierdziłem brak matki, więc 09.06.15 poddałem nową jednodniówkę, która jest do dzisiaj.Problem jest w tym, że dzisiaj przeglądałem ten odkład i jest dużo czerwiu garbatego w różnym stadium od larwy do czerwiu krytego, jajek nie widziałem, matka też jest.Odkład nie był długi okres bez matki więc nie powinny się wykształcić trutówki, a na matkę chyba za wcześnie ,żeby czerwić. Proszę kolegów o wyjaśnienie tej sytuacji.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Jerzmanowice
andrzejsewek pisze:
Witam. opiszę sytuację w jednym z moich odkładów.
W dniu 27.05.15 zrobiłem odkład 4 ramkowy z czerwiem na wygryzieniu i poddałem matkę jednodniówkę.W dniu 04.06.15 stwierdziłem brak matki, więc 09.06.15 poddałem nową jednodniówkę, która jest do dzisiaj.Problem jest w tym, że dzisiaj przeglądałem ten odkład i jest dużo czerwiu garbatego w różnym stadium od larwy do czerwiu krytego, jajek nie widziałem, matka też jest.Odkład nie był długi okres bez matki więc nie powinny się wykształcić trutówki, a na matkę chyba za wcześnie ,żeby czerwić. Proszę kolegów o wyjaśnienie tej sytuacji.

To jednak chyba już trutówki się pojawiły.
Popatrz na układ jajek komórkach .Jak są byle gdzie porozrzucane, po jednym lub dwie w komórkach , to trutówki .

Marcin pisze:
po jednym lub dwie w komórkach , to trutówki .
każda matka kładzie po jednym jajku do komórki, nawet zdarza sie często że młode matki kładą po dwa jaja a i trzy też widziałem w komórce na początku jej czerwienia mimo dużej ilości miejsca, trutówki anatomiczne sieją jaja na ścianach komórek bo mają za krótki odwłok by położyć jaja na denku komórki i bywa ich po kilka w jednej komórce. Przypadek Andrzeja bardzo dziwny bo jak jest matka nie powinny się uaktywnić trutówki a tym bardziej czerwić.

MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
PasiekaCordovan, tez takie mialem dwa w tym roku a trzeci to taki ze po 5 dniach od zrobienia odkladu jyz zaczely czerwic trutówki

henry

PasiekaCordovan pisze:
Marcin pisze:
po jednym lub dwie w komórkach , to trutówki .
każda matka kładzie po jednym jajku do komórki, nawet zdarza sie często że młode matki kładą po dwa jaja a i trzy też widziałem w komórce na początku jej czerwienia mimo dużej ilości miejsca, trutówki anatomiczne sieją jaja na ścianach komórek bo mają za krótki odwłok by położyć jaja na denku komórki i bywa ich po kilka w jednej komórce. Przypadek Andrzeja bardzo dziwny bo jak jest matka nie powinny się uaktywnić trutówki a tym bardziej czerwić.

Na dnie komórki trutówki też kładą jajka , to wcale nie reguła ,że tylko na ściankach . Akurat dzisiaj rano się dobrze przyglądałem ponieważ
rozganiałem taki odkład co matka zaginęła i się trutówki pojawiły.

Marcin pisze:
Na dnie komórki trutówki też kładą jajka , to wcale nie reguła ,że tylko na ściankach
I tak tez bywa ale tych jaj jest kilka zawsze a nie jedno czy dwa w każdej komórce.

I tu się mylisz kolego . Nie chce mi się iść i robić zdjęć , a mam te ramki z jajami jeszcze z rana co rozgoniłem pszczoły.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]