FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 00:26 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: warszawski
Witam próbowałem samemu wyhodować matkę na podanym mateczniku do odkładu
problem w tym że nie mogę odnaleźć matki .za to w komórkach są jajka tykę że po 2-3 i tak samo sytuacja wygląda z larwami .
czy to jest rodzina z trutówką :?: jakąś słabą matką :?:
co mam robić wymienił bym matkę ale w żaden sposób nie jestem w stanie jaj odnaleźć a
pojawiły się mateczniki wiec to zły znak.
Pytanie jeśli mam tą rodzinę skasować połączyć z inną to co mam zrobić z tym podwójnym czerwiem :?: podłożyć do innej rodziny czy do przetopu.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
A wygryzła sie matka? co z matecznikiem?

Ule na jakich gospodaruję: wilekopolski
BOBO Marki, a czerw jaki masz trutowy czy zwykły??? jak zwykły to ok. jak po 3 jajka i jeszcze parę na bocznych ścianach komórki to kiepsko , bo trutówka działa na całego. taką rodzinę najlepiej połączyć z inną. jak masz korpusy to postaw nad rodzinę z matką czerwiącą, a już z nimi zrobią porządek.

misza30 pisze:
bo trutówka działa na całego. taką rodzinę najlepiej połączyć z inną.
Tak chyba po to by stracić matkę w tej rodzinie co dołączysz do niej tą z trutówkami. Rodzinę z trutówkami wywala się ze 30 metrów od pasieki w trawę i niech się pszczoły rozlecą na inne ule, można wcześniej taką rodzinkę z trutówkami zadymić by pszczoły opiły się miodem to będą łatwiej przyjmowane w ulach na jakie nalecą a trutówki zostaną w trawie.
BOBO Marki, masz pw.

Ule na jakich gospodaruję: ostrowskiej
BOBO Marki, poczekaj, jeśli to czerw pszczeli to na pewno masz matkę. Trutówki jak sama nazwa wskazuje czerwią na trutowo.

Ule na jakich gospodaruję: ostrowskiej
BOBO Marki, poczekaj, jeśli to czerw pszczeli to na pewno masz matkę. Trutówki jak sama nazwa wskazuje czerwią na trutowo. Mateczników na trutniu by nie było, a jeśli to i tak co miało by z nich wyjść jakaś "trutomatka"? Sprawdź na spokojnie za kilka dni, będzie już normalny czerw to mateczniki (jak jeszcze będą!) zerwiesz i na tym się pewnie skończy.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Jak matka dopiero zaczyna czerwic to czasami sklada po kilka jaj w komorce. Czy te matecznii sa na jajach czy moze sa puste?

Cordovan, synku czytaj więcej, i smęć więcej , ale nie masz racji, sprawdzone wielokrotnie w praktyce , a nie wyteoretyzowane.
a czemu odsyłasz do pw. co wstydzisz się napisać "poradę"

misza30 pisze:
Cordovan, synku czytaj więcej, i smęć więcej , ale nie masz racji, sprawdzone wielokrotnie w praktyce , a nie wyteoretyzowane.
Jak Ci się sprawdziło to chwała Ci za to, nie polecał bym jednak tego komuś kto nie ma w tym doświadczenia i nie ma zbyt wielu rodzin, już niejeden wsypał trutówki do rodziny z matką i stracił matkę w macierzaku a trutówki zostały. Ty skoro piszesz że dobrze to wypraktykowałeś to znaczy że miałeś tych rodzin/odkładów z trutówkami sporo i nabyłeś praktyki w ich łączeniu z macierzakami bo jak napisałeś robiłeś takie łączenia wielokrotnie a to nie świadczy dobrze o twoim pszczelarzeniu żeś dopuścił do powstania w odkładach/rodzinach trutówek anatomicznych. Brak czasu czy nieumiejętność organizacji funkcjonowania pasieki? Może masz za dużo pni i nie ogarniasz tego?.

Do pw odsyłam bo wolę z kimś pogadać przez tel. dopytać i poradzić niż dawać pole do czczej dyskusji mądrali forumowych z wiedzą tak dużą jak brud za paznokciami ale gębą tak wielką że klawiatura dostaje czerwonych przycisków.

Synkiem Twoim nie jestem więc zważaj na słowa.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: opole
BOBO Marki, piszesz ,że w odkładzie próbowałeś wyhodować matkę tak więc nie będzie dużej straty jak odkład potraktujesz doświadczalnie i popatrzysz co się będzie działo. Będziesz miał następnie możliwość weryfikacji podpowiedzi kolegów. Pozdrawiam :pl:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Bobo w tym odkładzie na 99% jest matka, tak ją ciśnie odwłok z braku miejsca do składania jaj, że składa po kilka w komórce, często się tak zdarza że i po trzy larwy są w takiej komórce, a dwie to praktycznie norma. Później pszczoły niszczą nadmiarowe (bo raczej nie przenoszą, bo nawet nie miałyby gdzie, a już na pewno nie rozdają po innych ulach:-) ) Z ilu ramek ten odkład? Pewnie czerw i jaja na dwóch nie więcej? No chyba że czerw kryty byłby garbaty ale wątpię.

odkład na dwóch ramkach ,a jaj nawalone od deski do deski ,no teraż to już są z tego larwy dodałem 2 dni temu pusta czystą to dziś widzę że jest już zawalona jajkami do pełna nawet te komórki które są płytkie pszczoły ich jeszcze nie dobudowały ,też są już tam jaja.
jak mam poznać czy to na pewno trutówka :?:
skoro nie mogę znaleźć matki.
a jeszcze jedno wydaje mi sie że te mateczniki co sobie robią są puste

przy pszczołach trzeba wiele praktyki i robienia pewnych eksperymentów.
o pewnych rzeczach się wielu "pismakom" nawet nie śniło.... :haha:
Cordovan,
połącz ze 20 rodzin po 2 i zobaczysz jakie będziesz miał kombinacje z matkami. zwykle "trzeciej możliwości nie ma" - jak mawiali starożytni.

Ule na jakich gospodaruję: dadant
BOBO Marki pisze:
odkład na dwóch ramkach ,a jaj nawalone od deski do deski ,no teraż to już są z tego larwy dodałem 2 dni temu pusta czystą to dziś widzę że jest już zawalona jajkami do pełna nawet te komórki które są płytkie pszczoły ich jeszcze nie dobudowały ,też są już tam jaja.
jak mam poznać czy to na pewno trutówka :?:
skoro nie mogę znaleźć matki.
a jeszcze jedno wydaje mi sie że te mateczniki co sobie robią są puste

w tej ramce co dodales jako ostatnia to po ile jak jest jesli po jednym na dnie komorki i czerwi zwarcie to napewno jest tam matka. Sprawdz ten odkladzik na spokojnie nie masz tam masy pszczol i 10-20 ramek do przeszukania lub jak nie masz czasu to poczekaj do niedzili/poniedzialku i sprawdz jak wyglada ten czerw co zaczynaja sklepic jesli czerwia trutowki to beda wyciagac komorke pszczela na trutnia. Ale z tego co piszesz, ze przez dwa dni ramka jest zaladowana jajkami do pelna to na bank jest tam matka. Trutowki czerwia rozsztrzelonym czerewiem

Ule na jakich gospodaruję: ln3/4
"Trutowki czerwia rozsztrzelonym czerewiem"

Mam odmienne doświadczenia.

Bodziu podesłał mi fotki na tel. ma w tym odkładzie matkę a jajami dlatego tak zawalone bo miejsca nie miała by kłaść nowe w puste komórki. Czerw pierwszy zamknięty jest na robotnice, nie jest garbaty i ładnie zwarcie położony.

Panowie jednak trutówki i czerw garbaty,komórki trutowe garbate .ul na wózek i do lasu wysypywać towarzystwo.
z początku rzeczywiście wydawało się że morze będzie dobrze komórki wyglądały na równo sklepione .ale wyszło jak zawsze
Trudno nowe doświadczenie za mną ,uczę się dalej na własnym garbie :mrgreen:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]