FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 sierpnia 2025, 19:10 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: warszawskie
Witam Serdecznie
Wczoraj odebrałem miód i zostawiłem po 2-3 ramki za zatworem do wysuszenia. Rodziny mam na 7-8 ramkach. Teraz zastanawiam się czy jednak po osuszeniu jeszcze nie zostawiać ramek by matka mogła bardziej czerwić, czy te 7-8 wystarczy?

Drugi temat podkarmianie, zapowiada się upalny tydzień, zaczęła kwitnąć nawłoć, miodu już chyba nie będę wybierał, stąd pytanie czy je teraz oddymić apiwarolem, poczekać do końca kwitnienia nawróci i wtedy zacząć podkarmianie?

W przypadku podkarmiania spróbuje w tym roku zrobić mały test. W ubiegłym roku wstawiałem stare podkarmiaczki, ale ciężko mi się z nimi współpracowało. Ciężkie dolewanie, sporo pszczół utopionych. Teraz zakupiłem wiaderka i zrobiłem takie płyty 28 x 28 cm z pilśni, w środku otwory - otwornicą 8 cm tak by weszło wiaderko 5 l. do góry nogami. Ciekaw jestem czy spełni to egzamin, czy np. pszczoły będą mi od spodu ciągnąc plastry jeśli będzie za dużo miejsca (28 cm) między ostatnią ramką a zatworem?

Kosa pisze:
Wczoraj odebrałem miód i zostawiłem po 2-3 ramki za zatworem do wysuszenia. Rodziny mam na 7-8 ramkach. Teraz zastanawiam się czy jednak po osuszeniu jeszcze nie zostawiać ramek by matka mogła bardziej czerwić, czy te 7-8 wystarczy?

Kolego dopiero mamy początek sierpnia
co to za rodziny masz co o tej porze mieszczą się na jednym korpusie
z tego co piszesz zabrałeś miód z gniazda :evil: szok z gniazda zabiera się ramki układając rodzinę do zimy pozostawiając je na 8 plastrach karmiąc 10 kg cukru nie patrząc ile na tych 8 miodu pozostało
Teraz to powinieneś o ile nie ma pożytku podkarmiać na czerw aby matka przez sierpień jak najwięcej na czerwiła a nie zabierać im żelaznego zapasu i ścieśniać gniazdo !!!!!
Kosa pisze:
Drugi temat podkarmianie, zapowiada się upalny tydzień, zaczęła kwitnąć nawłoć, miodu już chyba nie będę wybierał, stąd pytanie czy je teraz oddymić apiwarolem, poczekać do końca kwitnienia nawróci i wtedy zacząć podkarmianie?

Jeżeli nie zamierzasz brać miodu to lecz odym dobrze im to na zdrowie wyjdzie pokolenie zimowe wyjdzie bez uszczerbku na zdrowiu
a pod koniec sierpnia zacznij karmić na zimę nie szczędząc pokarmu

Bodziu on ma warszawiaki.

CarIvan pisze:
Bodziu on ma warszawiaki.

OK - ja mam Dadanty i obecnie mam gniazdo na 10 ramkach + 2x po 1/2 Dadanta jako miodnie jak bym ściągnął nadstawki to chyba by pszczoły pod ul musiały wejść :wink:

Bo widzisz Bogdan kolega napisał

Kosa pisze:
Rodziny mam na 7-8 ramkach.

To są malutkie mini rodzinki albo odkłady tegoroczne i to późne bo jak by kolega napisał że ma rodziny na 20 ramkach i 10 nadstawkach o tej porze to bym rozumiał że to są rodziny.

CarIvan pisze:
To są malutkie mini rodzinki albo odkłady tegoroczne

To takim się dodaje ramek i karmi bez względu na ilość zapasu by matka miała gdzie czerwić by szły w siłę a nie odbiera pokarm i zwęża :wink:

Zgadza się.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
Kosa pisze:
Rodziny mam na 7-8 ramkach
Na 6-7 ramkach wlkp to ostatnio odkłady robiłem, niektórzy to nazywali rodzinami:))) Jeśli WZ to niestety cherlaki. Pozdrawiam.

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Warszawiak pisze:
Na 6-7 ramkach wlkp to ostatnio odkłady robiłem, niektórzy to nazywali rodzinami:))) Jeśli WZ to niestety cherlaki. Pozdrawiam.
6-7 ramek czerwiu?To faktycznie super odkłady robiłeś. Może jeszcze po 150 sprzedawałeś? :haha:

Ule na jakich gospodaruję: warszawskie
Witam
Może napisałem za mało szczegółowo... Zebrałem tylko po 2-3 ramki z miodni. W gnieździe nie ruszałem nigdy zapasu. W zeszłym roku za późno się zorientowałem (pierwszy rok) i miałem problem we wrześniu z wycofaniem zaczerwionych ramek i zmniejszaniem gniazd z około 14-12 ramek. Widzę po tym co piszecie że przeholowałem w drugą stronę :( zło szybko naprawię, zaraz po powrocie z pracy, przestawię te osuszone do gniazda tak by miały średnio po 10. Wymieniałem w tym roku matki w większości także nie są faktycznie silne. Rozumiem że dopiero na koniec sierpnia powinienem ustawić gniazdo na zimę i zacząć podkarmiać? Na ilu ramkach powinny zostać jeśli rodzina nie jest zbyt słaba 6-8? A propos nadstawek w zeszłym roku ich używałem i marny efekt, niechętnie nosiły także w tym roku z nich zrezygnowałem, zwłaszcza że pogoda w kratkę. Praktycznie teraz dopiero drugie lub trzecie upały w sezonie. Ule mam dość duże także nie widziałem sensu stosowania nadstawek. Uczę się głównie za waszą pomocą i literatury także wybaczcie błędy:) dziękuje za pomoc!

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Zimuj na tylu ramkach ile masz czerwiu ale nie dosłownie tylko w przeliczeniu na pełne ramki. Dajmy na to masz czerw na 9 ramkach ale nie są zaczerwione w 100%. Załóżmy, że ramki są zaczerwione w 75% więc zimuj na 7 ramkach.

Stosuj kraty odgrodowe pionowe - wtedy matka nie powinna przecisnąć się do miodni.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Ale nie liczy się tego teraz, tylko po rozczerwieniu. Jeszcze cały miesiąc trzeba pracować nad rodzinami, szczególnie młodymi, by było dużo młodej pszczoły zimującej. Oddaj ramki i jeszcze z jedną węzę wstaw w przyszłym roku się przyda i podkarmiaj na siłę małymi dawkami co kilka dni. Jeśli są ciemne, do wycofania, to z boku jako osłonowe.

Kosa pisze:
Witam
Może napisałem za mało szczegółowo... Zebrałem tylko po 2-3 ramki z miodni. W gnieździe nie ruszałem nigdy zapasu. W zeszłym roku za późno się zorientowałem (pierwszy rok) i miałem problem we wrześniu z wycofaniem zaczerwionych ramek i zmniejszaniem gniazd z około 14-12 ramek. Widzę po tym co piszecie że przeholowałem w drugą stronę :( zło szybko naprawię, zaraz po powrocie z pracy, przestawię te osuszone do gniazda tak by miały średnio po 10. Wymieniałem w tym roku matki w większości także nie są faktycznie silne. Rozumiem że dopiero na koniec sierpnia powinienem ustawić gniazdo na zimę i zacząć podkarmiać? Na ilu ramkach powinny zostać jeśli rodzina nie jest zbyt słaba 6-8? A propos nadstawek w zeszłym roku ich używałem i marny efekt, niechętnie nosiły także w tym roku z nich zrezygnowałem, zwłaszcza że pogoda w kratkę. Praktycznie teraz dopiero drugie lub trzecie upały w sezonie. Ule mam dość duże także nie widziałem sensu stosowania nadstawek. Uczę się głównie za waszą pomocą i literatury także wybaczcie błędy:) dziękuje za pomoc!

Musisz rozróżniać dwa pojęcia podkarmianie stymulacyjne i dokarmianie na zimę bo to dwa różne pojęcia teraz to powinieneś podkarmiać rozwojowo po 300 ml około co drugi dzień gdzieś tak do 25 sierpnia załóżmy,następnie rozpoczynasz dokarmianie na zimę w dużych dawkach np po 5 l syropu w stosunku 3:2 co 5 dni,pszczoły muszą ograniczyć matkę w czerwieniu,dokarmianie i jego dawki oraz czas musisz sam dostosować zależnie od siły rodziny.Gniazdo regulujesz we wrześniu ewentualnie jeszcze później jeżeli miałbyś wątpliwości.Jeżeli oddasz im ramki i powiedzmy matka będzie miała z 8 do czerwienia 2 na pokarm czyli razem 10 to zazimujesz na 8 choć tego się raczej aż tak przewidzieć nie da.

Dobrze Ci kolego Kosa wszyscy piszą, teraz to można ocenić czy rodzina ma żelazny zapas na poziomie tych 4-6 kg, jeśli nie ma to go uzupełnić i dopiero podsycać rozwojowo dawkami jak pisała Ewa. Po 25 a nawet na koniec sierpnia jak napiszesz ile masz ramek z czerwiem i w jakim stopniu plaster dany jest zaczerwiony %-wo bo to nie są ramki czerwiu (takie to zaczerwione od beleczki do beleczki z niewielką ilością pierzgi w narożach górnych bądź dolnych plastra, częściej dolnych), to otrzymasz wówczas odpowiedź na ilu ramkach zazimować taką rodzinę.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]