FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Miód pitny czwórniak.
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=15752
Strona 1 z 1

Autor:  Lopez [ 25 lipca 2015, 21:56 - sob ]
Tytuł:  Miód pitny czwórniak.

Właśnie gotuję brzeczkę na czwórniaka -15 litrów.
Mam pytanie czy 40g kwasku cytrynowego będzie ok?
Kiedy dodać kwasek do gotującej brzeczki czy przy dodawaniu matki drożdżowej?

Autor:  CYNIG [ 25 lipca 2015, 22:01 - sob ]
Tytuł:  Re: Miód pitny czwórniak.

Lopez, ja bym radził zrobić bez kwasku, ewentualnie dać na początku tak 1/4 porcji. Zawsze później możesz dokwasić do smaku.

Autor:  Zbyszek13 [ 25 lipca 2015, 22:05 - sob ]
Tytuł:  Re: Miód pitny czwórniak.

Lopez, Cynik ma racje z kwaskiem poczekaj możesz dać dla złamania smaku

Autor:  JM [ 25 lipca 2015, 22:07 - sob ]
Tytuł:  Re: Miód pitny czwórniak.

Nie do końca tak jest.
Kwaśne środowisko jest dużo korzystniejsze dla rozwoju drożdży.

Autor:  Lopez [ 25 lipca 2015, 22:10 - sob ]
Tytuł:  Re: Miód pitny czwórniak.

To dać na początek 20g ?
A dać teraz do gotującej się czy do ostudzonej razem z MD?

Autor:  Zbyszek13 [ 25 lipca 2015, 22:11 - sob ]
Tytuł:  Re: Miód pitny czwórniak.

Lopez, z MDM

Autor:  CYNIG [ 25 lipca 2015, 22:17 - sob ]
Tytuł:  Re: Miód pitny czwórniak.

JM, miód sam w sobie jest "kwaśny". Drożdże ruszą bez względu czy damy ten kwasek czy też nie. Jedynie trzeba uważać na stare przepisy (szczególnie z Cieślaka). Tam podają koszmarne ilości kwasku.

Autor:  Lopez [ 25 lipca 2015, 22:32 - sob ]
Tytuł:  Re: Miód pitny czwórniak.

Ok to dam 20g jutro z MD , dzięki za szybkie odpowiedzi :pl:

Jeszcze tylko jedno na 15l dać całą paczkę drożdży i pożywki?

Autor:  Jarek [ 26 lipca 2015, 07:10 - ndz ]
Tytuł:  Re: Miód pitny czwórniak.

Jakie masz drożdże? Bo na opakowaniu moich napisane było, że drożdży nie należy dzielić wiec wsypalem całe opakowanie (na opakowaniu napisane było od 5 do 25l, ja miałem 10).
Tylko napisałeś, że już gotujesz brzeczke więc matkę drozdzową chyba masz przygotowana?

Autor:  CYNIG [ 26 lipca 2015, 09:22 - ndz ]
Tytuł:  Re: Miód pitny czwórniak.

nie przy każdych drożdżach trzeba robić MD, ja przyznam preferuję do miodów (trójniaków) BAYANUS G-995, przerobią wszystko włącznie z balonem :)

Autor:  Lopez [ 26 lipca 2015, 11:01 - ndz ]
Tytuł:  Re: Miód pitny czwórniak.

Ja właśnie mam G-995 ale i tak trzeba je uwodnić z 30min przed dodaniem, tylko dać całą paczkę na 15l nastawu i całą paczkę pożywki?

Autor:  JM [ 26 lipca 2015, 11:30 - ndz ]
Tytuł:  Re: Miód pitny czwórniak.

Drożdży daj całą porcję, można by nawet dać więcej, nic by to nie zaszkodziło gdyż one i tak muszą się jeszcze wielokrotnie rozmnożyć.
Pożywkę proporcjonalnie do objętości nastawu.

Autor:  misiek245 [ 26 lipca 2015, 13:16 - ndz ]
Tytuł:  Re: Miód pitny czwórniak.

Jak używasz g995 to daj kwasek po skończonej fermentacji. Ja daje sok z kilku cytryn.

Autor:  CYNIG [ 26 lipca 2015, 13:30 - ndz ]
Tytuł:  Re: Miód pitny czwórniak.

Lopez, ja daję
- odżywki w ilości 0,5g activitu + 0,5g DAF na każdy litr nastawu
- drożdże BAYANUS G-995 daję w ilości minimum 0,5g na każdy litr nastawu. Jak się sypnie więcej to nie zaszkodzi.


Tu masz trochę więcej mojej zabawy z miodami: http://cynig.blogspot.com/2013/03/miody-pitne-krok-po-kroku.html

Autor:  atomek0 [ 26 lipca 2015, 13:52 - ndz ]
Tytuł:  Re: Miód pitny czwórniak.

Z jakiego miodu robicie miod pitny? Ja w ub. roku zrobiłem trojniaka i czworniaka z rzepakowego i szczerze mowiac bardziej smakuje mi z gryczanego. Za bardzo delikatny wyszedl.Z gryki bardziej wyrazny smak.W tym roku jak zostanie mi gryczanego to zrobie z niego.

Autor:  franta [ 26 lipca 2015, 22:31 - ndz ]
Tytuł:  Re: Miód pitny czwórniak.

atomek0 pisze:
Z jakiego miodu robicie miod pitny?


Osobiście uważam że miód rzepakowy kompletnie się nie nadaje na miód pitny, bardzo mdły ni jaki smak tego trunku - być może komuś smakuje.
Bardzo lubię miód pitny lipowy no a na pierwszym miejscu to gryczany, i raczej bez dodatków soków owocowych
Polecał bym aby wszyscy ci co robią miody wypróbowali drożdży BC S103 i pożywka fosforan dwuamonu z mikro elementami, jest to szczep dedykowany specjalnie dla miodów pitnych i restartów, (wysoko alkoholizujące 18%) miody z tych kultur wychodzą genialnie, robiłem już na wielu kulturach bakterii.

Autor:  Lezz [ 26 lipca 2015, 23:36 - ndz ]
Tytuł:  Re: Miód pitny czwórniak.

CYNIG pisze:

Tu masz trochę więcej mojej zabawy z miodami: http://cynig.blogspot.com/2013/03/miody-pitne-krok-po-kroku.html


Ile % Ci wyszło na tym winku? 33 Blg daje w przybliżeniu 17% alk, a bayanusy jak mało które są w stanie dociągnąć do takiej zawartości alkoholu.
Czy zatem nie ma sporej szansy, że zamiast półsłodkiego wyjdzie wytrawne?

Sam nastawiam sobie miody, tylko że owocowe i miód dodaję stopniowo.

Autor:  CYNIG [ 27 lipca 2015, 08:48 - pn ]
Tytuł:  Re: Miód pitny czwórniak.

Lezz, jak widać na tym blogu ja preferuję głównie miody owocowe i wszelkie pomiary Blg trzeba traktować z dużym przybliżeniem (duże poprawki na niecukry).
Faktem jest że trójniakom jest bliżej do półwytrawnych jak półsłodkich ale też duży na to wpływ (smakowy) ma domieszka agresywnych smaków owocowych takich jak np aronia.

Natomiast czwórniaki przefermentowane do końca zawsze wychodzą wytrawne.

Autor:  Lopez [ 29 lipca 2015, 16:43 - śr ]
Tytuł:  Re: Miód pitny czwórniak.

A więc fermentacja idzie na całego aż słychać szum :) Dałem całą paczkę drożdży i połowę paczki pożywki. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Mam też pytanie jak nastawiacie miody z popłuczyn odsklepin to jak ustalacie stosunek wody do miodu , z pomiaru BLG ?
Teraz mam zamiar nastawić w małym 5l gąsiorku dwójniaka z lipy :pl:

Autor:  Jarek [ 30 lipca 2015, 09:22 - czw ]
Tytuł:  Re: Miód pitny czwórniak.

Lopez pisze:
Teraz mam zamiar nastawić w małym 5l gąsiorku dwójniaka z lipy :pl:

Też noszę się z takim zamiarem do tego zastępując część wody jakims sokiem

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/