FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
krystalizacja miodu http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=16329 |
Strona 1 z 2 |
Autor: | michal8579 [ 07 listopada 2015, 23:00 - sob ] |
Tytuł: | krystalizacja miodu |
Miód wielokwiatowy, który w tym roku po raz pierwszy odbierałem to tej pory nie skrystalizował, jedynie trochę zmętniał. Cukru nie dodawałem. Czy krystalizacja może przebiegać tak długo i czy u was miód wielokwiatowy już skrystalizował? |
Autor: | zento [ 07 listopada 2015, 23:16 - sob ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
Mam podobną sytuacje, lecz u mnie dużo w nim miodu akacjowego, a krystalizuje późno. |
Autor: | Alpejczyk [ 08 listopada 2015, 00:02 - ndz ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
michal8579, a kiedy odbierałeś ten miód? U mnie już prawie wszystek miód z lata skrystalizował bardziej lub mniej. Nawet nawłoć pod światło widać że wytrancają się kryształki i robi się jak masło. |
Autor: | michal8579 [ 08 listopada 2015, 01:48 - ndz ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
miód odbierałem w czerwcu i w lipcu? |
Autor: | krzys [ 08 listopada 2015, 08:39 - ndz ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
Podobna sytuacja i u mnie ze miód lipowy i gryczany krystalizowały bardzo długo bo to pożytki po akacji a akacja dała w tym roku wyjątkowo dobrze więc i dużo miodu miodu akacjowego jakoś dostało się do miodów późniejszych. Nawet było mi troche głupio bo zawsze tłumaczyłem swoim klientom że miód musi się skrystalizować z wyjątkiem miodu akacjowego a tu sprzedaje im miód płynny we wrześniu. Zawsze miałem mało miodu lipowego więc celowo zostawiłem im troche akacji by mieć więcej lipowego i gryczanego. |
Autor: | adamjaku [ 08 listopada 2015, 09:07 - ndz ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
krzys pisze: Zawsze miałem mało miodu lipowego więc celowo zostawiłem im troche akacji by mieć więcej lipowego i gryczanego. ![]() |
Autor: | mariuszk [ 08 listopada 2015, 13:14 - ndz ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
.......a z "zimowego" więcej rzepakowego ![]() |
Autor: | Alpejczyk [ 08 listopada 2015, 14:10 - ndz ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
michal8579, postaw ze dwa trzy słoiki gdzieś gdzie masz temperaturę około kilku stopni i zobaczysz co się będzie działo. Powinno przyspieszyć krystalizację. |
Autor: | atomek0 [ 08 listopada 2015, 16:28 - ndz ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
U mnie juz wszystkie skrystalizowaly. Nawet spadziowy niezle zgestniał. Robił może ktos doswiadczenia w jaki sposób swiatło wpływa na krystalizacje? Bo cos mi sie wydaje ze może ja przyspieszac. |
Autor: | BoCiAnK [ 08 listopada 2015, 16:47 - ndz ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
mariuszk pisze: .......a z "zimowego" więcej rzepakowego ![]() ![]() ![]() ![]() Brałem mniszek w maju to już go chwytało w plastrach dobrze że się wyrobiłem bo bym srał do kija z skrystalizowanym miodem w plastrach i dalszymi pożytkami Wielokwiat -Czerwcowy pod koniec czerwca był kamienny Lipa po 2 tygodniach łyżkę można było połamać Spadź jak i lipcowa i cala do końca już krupiec Miód powinno się odbierać dojrzały ! |
Autor: | andrzejkowalski100 [ 08 listopada 2015, 18:15 - ndz ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
Z takimi sytuacjami mamy do czynienia o jakich pisze BoCiAnK, kiedy odbieramy dojzaly miod. Miod po przelaniu do sloikow powinien byc magazynowany w ciemnym i chlodnym pomieszczeniu. Pozdrawiam ![]() |
Autor: | krzys [ 08 listopada 2015, 19:01 - ndz ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
mariuszk pisze: .......a z "zimowego" więcej rzepakowego ![]() Moje ramki nadstawkowe są inne i z nich tylko wiruje miód więć żimowego miodu nie ma prawa być w miodzie rzepakowym. |
Autor: | BoCiAnK [ 08 listopada 2015, 19:12 - ndz ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
krzys pisze: Zawsze miałem mało miodu lipowego więc celowo zostawiłem im troche akacji by mieć więcej lipowego i gryczanego. Jednym słowem to nie miałeś ani czystej Lipy ani gryki - wszystko to był niestety wielokwiat ![]() |
Autor: | krzys [ 08 listopada 2015, 19:26 - ndz ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
Cytuj: Jednym słowem to nie miałeś ani czystej Lipy ani gryki - wszystko to był niestety wielokwiat ![]() Wielokwiatem bym tego nie nazwał bo do tego lipowego mogło się dostać 5-10% tego miodu akacjowego. Smak i wygląd miodu lipowego umię rozpoznać. |
Autor: | idzia12 [ 10 listopada 2015, 23:33 - wt ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
Mogłeś mieć spadź lipową lub inną z lipą. Do tego dołożyć wysoką temp przechowywania i taki obrazek może być. Jeśli masz inny miód już skrystalizowany to zaszczep ten nie krystalizujący, wymieszaj i wynieś do zimnego. |
Autor: | zbych [ 11 listopada 2015, 12:46 - śr ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
BoCiAnK pisze: Wielokwiat -Czerwcowy pod koniec czerwca był kamienny Lipa po 2 tygodniach łyżkę można było połamać Spadź jak i lipcowa i cala do końca już krupiec Miód powinno się odbierać dojrzały ! Podbierałem miód lipowy z ramek w 100% zasklepionych i mam jeszcze słoiki w których miód nie skrystalizował... Jak to wyjaśnić ? Już bardziej dojrzały chyba nie mógł być ? |
Autor: | wiesiek33 [ 11 listopada 2015, 13:14 - śr ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
zbych pisze: Podbierałem miód lipowy z ramek w 100% zasklepionych i mam jeszcze słoiki w których miód nie skrystalizował... Jak to wyjaśnić ? Już bardziej dojrzały chyba nie mógł być ? Tak w tym roku jest w wielu rejonach polski . Do lipy dostało się dużo Akacji temperatury spowodowały także nawet sklepiony miód nie był zbyt dobrze odparowany u mnie co wydaje się nielogiczne , a jednak tak jest , u mnie nawet sklepiony miód miał zawartość wody od 17,5 % do 17,8 % .Następna sprawa to temperatura przechowywania .
|
Autor: | jerzy9666 [ 13 listopada 2015, 11:21 - pt ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
U mnie jeszcze z 200 litrów stoi w odstojnikach i w wiadrach ,bo robię remont pracowni i tak mi jest wygodniej ,zaglądałem do odstojników i miodek jeszcze nie ma zamiaru krystalizować . Zostało mi jeszcze panele na suficie przymocować i już będzie rozlewana ta reszta miodu do słoików. |
Autor: | kudlaty [ 13 listopada 2015, 12:56 - pt ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
ja nie wiem co to za miód macie skoro jest jeszcze płynny u mnie nawet spadz wrześniowa w październiku była już skrystalizowana |
Autor: | zbych [ 13 listopada 2015, 13:13 - pt ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
od pszczół ![]() |
Autor: | BoCiAnK [ 13 listopada 2015, 17:02 - pt ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
kudlaty pisze: ja nie wiem co to za miód macie skoro jest jeszcze płynny u mnie nawet spadz wrześniowa w październiku była już skrystalizowana Widziałeś wczoraj bo Ci pokazywałem ![]() jerzy9666 pisze: U mnie jeszcze z 200 litrów stoi w odstojnikach i w wiadrach ,bo robię remont pracowni i tak mi jest wygodniej ,zaglądałem do odstojników i miodek jeszcze nie ma zamiaru krystalizować . chyba masz Akację bo co innego być to nie może !!! zbych pisze: Podbierałem miód lipowy z ramek w 100% zasklepionych i mam jeszcze słoiki w których miód nie skrystalizował... Jak to wyjaśnić A no tak wiesiek33 pisze: Do lipy dostało się dużo Akacji
|
Autor: | Lisek87 [ 13 listopada 2015, 21:38 - pt ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
BoCiAnK, Ano dojrzały miód to miód poszyty zasklepem i też taki odbierałem w lipcu i w sierpniu zeszłego roku i ni cholery do dziś nie skrystalizował. |
Autor: | BoCiAnK [ 13 listopada 2015, 21:57 - pt ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
Tomasz2020 pisze: BoCiAnK, Ano dojrzały miód to miód poszyty zasklepem i też taki odbierałem w lipcu i w sierpniu zeszłego roku i ni cholery do dziś nie skrystalizował. Może to nie miód ! jak opędzlowały coś co nie było miodem to też zasklepią |
Autor: | mrc [ 13 listopada 2015, 22:24 - pt ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
Wysłać to do laboratorium do Puław albo do Apipolu, albo gdzieśtam i będzie wiadomo... |
Autor: | Lisek87 [ 13 listopada 2015, 23:04 - pt ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
BoCiAnK pisze: Może to nie miód ! jak opędzlowały coś co nie było miodem to też zasklepią Ja tam z nimi na kwiatki nie latałem:) W odległości 100 metrów są ule sąsiada więc i może przyniosły w czerwcu od niego syropu zimowego. Ale czy to możliwe? |
Autor: | kobayszi [ 13 listopada 2015, 23:53 - pt ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
Tak samo jak to, że BoCiAnK, wcale nie ma czystej spadzi tylko BoCiAnK pisze: niestety wielokwiat i dlatego mu tak szybko skrystalizował.
![]() |
Autor: | BoCiAnK [ 14 listopada 2015, 00:09 - sob ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
kobayszi pisze: Tak samo jak to, że BoCiAnK, wcale nie ma czystej spadzi tylko BoCiAnK pisze: niestety wielokwiat i dlatego mu tak szybko skrystalizował.![]() Widocznie twoja się też nie skrystalizowała i masz ten sam problem co Tomasz2020 pisze: Ja tam z nimi na kwiatki nie latałem:) W odległości 100 metrów są ule sąsiada więc i może przyniosły w czerwcu od niego syropu zimowego. Ale czy to możliwe? wiec bym jej nawet za dopłatą nie chciał ![]() |
Autor: | kobayszi [ 14 listopada 2015, 00:18 - sob ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
Skoro tak rzecze pszczelarska wyrocznia(nie jedyna na tym forum) to pewnie tak jest. |
Autor: | Lisek87 [ 14 listopada 2015, 10:32 - sob ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
BoCiAnK pisze: kobayszi pisze: Tak samo jak to, że BoCiAnK, wcale nie ma czystej spadzi tylko BoCiAnK pisze: niestety wielokwiat i dlatego mu tak szybko skrystalizował.![]() Widocznie twoja się też nie skrystalizowała i masz ten sam problem co Tomasz2020 pisze: Ja tam z nimi na kwiatki nie latałem:) W odległości 100 metrów są ule sąsiada więc i może przyniosły w czerwcu od niego syropu zimowego. Ale czy to możliwe? wiec bym jej nawet za dopłatą nie chciał ![]() A ty drogi kolego BoCiAnK, z kąd masz pewność że twoje pszczoły nie obrabowały jakiś innych uli w terenie i nie przyniosły syropu... |
Autor: | BoCiAnK [ 14 listopada 2015, 12:26 - sob ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
Tomasz2020 pisze: A ty drogi kolego BoCiAnK, z kąd masz pewność że twoje pszczoły nie obrabowały jakiś innych uli w terenie i nie przyniosły syropu... Kolego bo mam odpowiednie urządzenia do badania słyszałeś o czymś takim jak Refraktometr czy Konduktometr ??? miód prawdziwy dojrzały musi się w odpowiednim czasie skrystalizować tylko akacja do 18 miesięcy ale i też po roku widać już wytrącające się kryształki ! |
Autor: | darekm [ 14 listopada 2015, 15:31 - sob ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
Ja słyszałem o takich urządzeniach i po analizie nimi nie dowiesz się czy badana substancja jest miodem , a już napewno niedowiesz się jakim miodem. |
Autor: | Rob [ 14 listopada 2015, 16:07 - sob ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
Konduktometr służy do badania przewodności w miodzie, dzięki niej można określić rodzaj miodu z jakim mamy do czynienia i to w sposób bardzo dokładny, gdzieś na forum był o tym wątek. |
Autor: | ja-lec [ 14 listopada 2015, 17:50 - sob ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
BoCiAnK pisze: czy Konduktometr ??? Jaką przewodność ma prawdziwy miód lub miody gatunkowe będę wdzięczny za odpowiedź? Interesuje mnie to od dawna a trudno mi znaleźć konkretne odpowiedzi, a kolega skoro bada w ten sposób swoje miody to może podzieli się informacją? I jakiego konduktometru kolega używa przy badaniu miodu.
|
Autor: | BoCiAnK [ 14 listopada 2015, 18:00 - sob ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
ja-lec pisze: Jaką przewodność ma prawdziwy miód lub miody gatunkowe będę wdzięczny za odpowiedź? proszę miód z drzew owocowych 2,19 m/s " rzepakowy 3,02 " " akacjowy 2,41 " " wielokwiatowy 4,20 " " malinowy 3,63 " " lipowy 5,32 " " gryczany 4,98 " " wrzosowy 6,92 " " koniczynowy 5,11 " " słonecznikowy --- nektarowo-spadziowy 6,99 " " spadziowy - Liściasta 9,81 " " spadziowy z jodły 11,o3 "-- inawet do 15 m/ |
Autor: | ja-lec [ 14 listopada 2015, 18:06 - sob ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
Dziękuję ale teraz mi powiedz jak to się ma do krystalizacji ta przewodność? Bo np. przewodność akacjowego jest podobna do rzepakowego. |
Autor: | ja-lec [ 14 listopada 2015, 18:44 - sob ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
A może badał ktoś jaką przewodność ma inwert jeszcze nie karmiłem nim pszczół ale wiele osób wypowiadało się że skrystalizował im w plastrach więc może szybka krystalizacja jest powiązana z inwertem. |
Autor: | wiesiek33 [ 14 listopada 2015, 18:51 - sob ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
ja-lec pisze: A może badał ktoś jaką przewodność ma inwert Powinien mieć bardzo niską to jest uzależnione od czystości wody użytej do jego produkcji . Oraz ph.
|
Autor: | Lisek87 [ 14 listopada 2015, 19:01 - sob ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
BoCiAnK, Słyszałem o takim urządzeniu i zastanawiam się nad kupnem 170zł się jakoś przełknie. Ale nie napisałeś jaką przewodność ma syrop, czy w ogóle ktoś mierzył kiedyś syrop? Byłoby do czego przyrównywać. |
Autor: | BoCiAnK [ 14 listopada 2015, 19:11 - sob ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
ja-lec pisze: Bo np. przewodność akacjowego jest podobna do rzepakowego. Szybkość krystalizacji jest zależna od gęstości miodu (ciężaru właściwego), co związane jest z procentową zawartością wody. Im bardziej przesycony jest roztwór tym krystalizacja przebiega w szybszym tempie. Jak podaje Wojtacki, miody niezasklepione z plastrów nadstawkowych oraz miody odbierane w czasie trwania obfitego pożytku w których zawartość wody waha się najczęściej w granicach od 21 do 22%, przez długi czas pozostają w stanie płynnym. Poza tym proces ten dotyczy każdego gatunku miodu, w zależności jednak od zawartości glukozy/fruktozy w poszczególnych zbiorach, krystalizacja zachodzi wolniej lub szybciej, dlatego niektóre miody pozostają płynne przez bardzo długi czas (np. miód akacjowy, wrzosowy), a inne krystalizują w ciągu 2-3 tygodni po zbiorach (miód rzepakowy) – zjawisku krystalizacji szybciej ulega glukoza, niż fruktoza. |
Autor: | ja-lec [ 14 listopada 2015, 19:40 - sob ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
BoCiAnK pisze: Szybkość krystalizacji jest zależna od gęstości miodu (ciężaru właściwego), co związane jest z procentową zawartością wody. Im bardziej przesycony jest roztwór tym krystalizacja przebiega w szybszym tempie. Tak podają wszystkie źródła. A rzeczywistość jest trochę inna zarzucasz że jeżeli miód nie skrystalizował w takim tempie jak u Ciebie to jest zafałszowany a może wirujesz już miód zaszczepiony krystalizacją np. inwertu jak w przypadku mniszka o którym piszesz że niemal w plastrach zaczął krystalizować. Ja swój badam po każdym wirowaniu z górnej warstwy odstojnika nigdy nie przekroczył zawartości wody 18% a z krystalizacją jest podobnie jak u Tomasz2020, . Dodam jeszcze że w sezonie nigdy nie podkarmiam i dla tego nigdy nie wiruję ramek jak nie są zasklepione w 100% po prosty każda inna zostaje w ulu bo wiem że ten miód i tak będzie mój ![]() |
Autor: | Lisek87 [ 14 listopada 2015, 19:53 - sob ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
Ja również nie podkarmiam w sezonie a odwirowuje takie rameczka |
Autor: | BoCiAnK [ 14 listopada 2015, 20:14 - sob ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
ja-lec, ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jajec ten gość tez ma duże pojecie o miodzie i hodowli ![]() |
Autor: | ja-lec [ 14 listopada 2015, 20:24 - sob ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
BoCiAnK, Gospodarki pasiecznej uczę się od najlepszych między innymi od Ciebie a że cały czas powiększam pasiekę to jako nadstawki nie daję suszu tylko węzę a co trzecia ramka to susz. i jeszcze mi nie przyszło do głowy przekładanie ramek z gniazda do miodni. |
Autor: | Lisek87 [ 14 listopada 2015, 20:38 - sob ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
Tylko ciekawie gdzie ten gościu z pasieki w wierzbiu ma pszczoły co mu niby ten miód przyniosły bo w ulu ich nie widać. Na moje oko to resztki pokarmu zimowego a nie świerzy zasklepiony nakrop. Moje pszczoły zawsze zaczynają sklepiś od góry nie od środka. Może ja mam dziwne pszczoły ![]() |
Autor: | BoCiAnK [ 14 listopada 2015, 20:42 - sob ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
Tomasz2020 pisze: Tylko ciekawie gdzie ten gościu z pasieki w wierzbiu ma pszczoły co mu niby ten miód przyniosły bo w ulu ich nie widać. ![]() ![]() ![]() ![]() |
Autor: | kudlaty [ 14 listopada 2015, 20:53 - sob ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
BoCiAnK pisze: Jajec ten gość tez ma duże pojecie o miodzie i hodowli właśnie na takich filmach można doskonalić swój kunszt pszczelarski, 15 maja a taka jest data filmu to ja mam więcej pszczoły w odkładach niż tych "rodzinach" widmo które tak targają "miód" później się robi karuzele czerwiowi żeby nie bylo że pszczoły nie miały dzieciństwa, wieczorem leje się syropek do podkarmiaczek a za dwa tygodnie znowu "miodobranie", niestety tak wygląda szara rzeczywistość u "weteranów" gdzie rodziny są ogałacane do zera i w najlepszym przypadku dostają wieczorem podkarmiaczke |
Autor: | ja-lec [ 14 listopada 2015, 20:54 - sob ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
BoCiAnK pisze: Jajec ten gość tez ma duże pojecie o miodzie i hodowli ![]() Nie będę się wypowiadał na temat gospodarki ale oglądając ten film cały czas zastanawiałem się dlaczego na lewej rękawiczce miał napisane L na prawej nie zauważyłem co jest napisane czy może dla tego żeby mu nie pomyliła się lewa rękawiczka z prawą. |
Autor: | Krzyżak [ 14 listopada 2015, 21:07 - sob ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
ja-lec pisze: Nie będę się wypowiadał na temat gospodarki ale oglądając ten film cały czas zastanawiałem się dlaczego na lewej rękawiczce miał napisane L na prawej nie zauważyłem co jest napisane czy może dla tego żeby mu nie pomyliła się lewa rękawiczka z prawą. Na prawej też ma L ![]() |
Autor: | emka24 [ 14 listopada 2015, 21:10 - sob ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
Krzyżak pisze: Na prawej też ma L czyli jednak pomylił. |
Autor: | kudlaty [ 14 listopada 2015, 21:15 - sob ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
Krzyżak, emka24, ale robicie jaja przecież gołym okiem widać że to pasieka zawodowa w której pracuje kilku ludzie ew nauczyciel wraz ze swoimi uczniami np tak jak Olemiodek i jego kompan no i aby nie pomylić rękawic podpisali sobie L np jak Lucyna ![]() |
Strona 1 z 2 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |