FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
Sprzedaż produktów Pszczelich, a Urząd Skarbowy http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=16809 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | PliP [ 22 stycznia 2016, 20:43 - pt ] |
Tytuł: | Sprzedaż produktów Pszczelich, a Urząd Skarbowy |
Podobno od 1 stycznia 2016r. zmieniło się opodatkowanie małych gospodarstw pasiecznych do 80 rodzin. Co wiecie na temat tych nowych przepisów? Jak wystąpić do US o interpretację nowych przepisów? |
Autor: | waldek6530 [ 22 stycznia 2016, 20:47 - pt ] |
Tytuł: | Re: Sprzedaż produktów Pszczelich, a Urząd Skarbowy |
A to ciekawy temat - może ktoś ma wiedzę ? |
Autor: | waldek6530 [ 22 stycznia 2016, 20:47 - pt ] |
Tytuł: | Re: Sprzedaż produktów Pszczelich, a Urząd Skarbowy |
A to ciekawy temat - może ktoś ma wiedzę ? Nie wiem po co wskoczył midwa razy ten sam post. Proszę o usuniecie go - dziękuję ![]() |
Autor: | krzysglo [ 23 stycznia 2016, 00:20 - sob ] |
Tytuł: | Re: Sprzedaż produktów Pszczelich, a Urząd Skarbowy |
PliP pisze: Podobno od 1 stycznia 2016r. zmieniło się opodatkowanie małych gospodarstw pasiecznych do 80 rodzin. Co wiecie na temat tych nowych przepisów? Jak wystąpić do US o interpretację nowych przepisów? A co się zmieniło, dla dokonujących sprzedaży produktów pszczelich nieprzetworzonych ? |
Autor: | Rob [ 23 stycznia 2016, 00:42 - sob ] |
Tytuł: | Re: Sprzedaż produktów Pszczelich, a Urząd Skarbowy |
Nic się nie zmieniło jeśli chodzi o pszczelarstwo o ile nie prztważacie produktów pszczelich, nie siejcie fermentu. |
Autor: | PliP [ 23 stycznia 2016, 15:37 - sob ] |
Tytuł: | Re: Sprzedaż produktów Pszczelich, a Urząd Skarbowy |
Coś mi się obiło o ucho, że od 1 stycznia 2016r należy prowadzić zeszyt i na koniec każdego miesiąca odprowadzić do US 2% od pozyskanej kwoty za produkty pszczele. Krótko mówiąc 2% od przychodu! |
Autor: | henry650 [ 23 stycznia 2016, 15:39 - sob ] |
Tytuł: | Re: Sprzedaż produktów Pszczelich, a Urząd Skarbowy |
Podatki powinien płacić KAZDY nawet tak napisane jest w Bibli henry |
Autor: | kri [ 23 stycznia 2016, 15:49 - sob ] |
Tytuł: | Re: Sprzedaż produktów Pszczelich, a Urząd Skarbowy |
henry650, podatek zapłacisz jak będziesz robił zakupy za pieniążki z miodu |
Autor: | pawel76 [ 23 stycznia 2016, 16:38 - sob ] |
Tytuł: | Re: Sprzedaż produktów Pszczelich, a Urząd Skarbowy |
Zgodnie z nowelizacją ustawy podatkowej wartość sprzedaży bezpośredniej w gospodarstwie nie może przekroczyć 150 tys. euro (ok. 600 tys. zł). Od tej działalności rolnik będzie płacił 2-procentowy ryczałtowy podatek od uzyskanego przychodu, nie wychodząc z ubezpieczenia KRUS. |
Autor: | henry650 [ 23 stycznia 2016, 16:43 - sob ] |
Tytuł: | Re: Sprzedaż produktów Pszczelich, a Urząd Skarbowy |
kri, masz racje ze tak wlasnie placimy podadki zreszta w UK jak na razie mozna sprzedawac bez podatku i ciekawsze ze hobbysta nie musi miec pracowni takiej jak u nas henry |
Autor: | krzysglo [ 23 stycznia 2016, 23:54 - sob ] |
Tytuł: | Re: Sprzedaż produktów Pszczelich, a Urząd Skarbowy |
henry650 pisze: kri, masz racje ze tak wlasnie placimy podadki zreszta w UK jak na razie mozna sprzedawac bez podatku i ciekawsze ze hobbysta nie musi miec pracowni takiej jak u nas henry U nas (w Polsce) hobbysta uzyskując produkty na własne potrzeby - nie musi spełniać warunków (pracownia) jak do sprzedaży bezpośredniej. |
Autor: | Rob [ 25 stycznia 2016, 15:44 - pn ] |
Tytuł: | Re: Sprzedaż produktów Pszczelich, a Urząd Skarbowy |
pawel76 pisze: Zgodnie z nowelizacją ustawy podatkowej wartość sprzedaży bezpośredniej w gospodarstwie nie może przekroczyć 150 tys. euro (ok. 600 tys. zł). Od tej działalności rolnik będzie płacił 2-procentowy ryczałtowy podatek od uzyskanego przychodu, nie wychodząc z ubezpieczenia KRUS. Zmiany w przepisach dotyczących sprzedaży bezpośredniej nie dotyczą pszczelarstwa. |
Autor: | górski_pszczelarz [ 25 stycznia 2016, 19:03 - pn ] |
Tytuł: | Re: Sprzedaż produktów Pszczelich, a Urząd Skarbowy |
Rob pisze: pawel76 pisze: Zgodnie z nowelizacją ustawy podatkowej wartość sprzedaży bezpośredniej w gospodarstwie nie może przekroczyć 150 tys. euro (ok. 600 tys. zł). Od tej działalności rolnik będzie płacił 2-procentowy ryczałtowy podatek od uzyskanego przychodu, nie wychodząc z ubezpieczenia KRUS. Zmiany w przepisach dotyczących sprzedaży bezpośredniej nie dotyczą pszczelarstwa. Tutaj wymagania dotyczące sprzedaży bezpośredniej wg nowych zasad: Rozdział 9 Wymagania weterynaryjne, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pszczelich nieprzetworzonych przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej, oraz wymagania weterynaryjne dla miejsc prowadzenia sprzedaży bezpośredniej tych produktów § 40. 1. Do produkcji i sprzedaży bezpośredniej produktów pszczelich nieprzetworzonych, z wyjątkiem sprzedaży bezpośredniej z urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności, stosuje się odpowiednio wymagania weterynaryjne, o których mowa w § 7 ust. 2 pkt 5, § 8–10, § 11 ust. 1, § 12–14, § 17 i § 18. 2. Do sprzedaży bezpośredniej produktów pszczelich nieprzetworzonych z urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności stosuje się odpowiednio wymagania weterynaryjne, o których mowa w § 8–10, § 11 ust. 1, § 12–14, § 17 i § 18. § 41. 1. Podmiot prowadzący działalność w zakresie produkcji produktów pszczelich nieprzetworzonych przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej prowadzi i przechowuje dokumentację, zawierającą informacje o: 1) ilości sprzedanych w danym miesiącu produktów; 2) wynikach czynności sprawdzających, o których mowa w § 18. 2. Dokumentację, o której mowa w ust. 1, przechowuje się przez rok następujący Rozwinięcie: a) § 7 ust. 2 pkt 5: 2. W pomieszczeniach, o których mowa w ust. 1, zapewnia się: 5) osobom wykonującym czynności związane z produkcją i sprzedażą bezpośrednią możliwość zmiany odzieży własnej na odzież roboczą lub ochronną, zmiany obuwia oraz oddzielnego przechowywania odzieży własnej. b)§ 8–10 § 8. 1. Obiekty i urządzenia ruchome lub tymczasowe, w tym specjalistyczne środki transportu, z których prowadzi się sprzedaż bezpośrednią tusz lub podrobów pozyskanych z drobiu i zajęczaków lub w których transportuje się te produkty: 1) konstruuje się w sposób zapobiegający zanieczyszczeniu produktów pochodzenia zwierzęcego; 2) utrzymuje się w dobrym stanie technicznym; 3) mają wyodrębnione, zamykane miejsce albo pojemnik do przechowywania materiałów opakowaniowych, jeżeli produkty pochodzenia zwierzęcego są pakowane podczas sprzedaży. 2. W przypadku sprzedaży bezpośredniej z obiektów i urządzeń ruchomych lub tymczasowych, o których mowa w ust. 1, lub w przypadku transportu w tych obiektach i urządzeniach jednocześnie z produktami pochodzenia zwierzęcego wymienionymi w ust. 1 innego rodzaju produktów pochodzenia zwierzęcego zapewnia się rozdzielenie tych produktów w sposób uniemożliwiający ich zanieczyszczenie. § 9. Instalacje, urządzenia i sprzęt, stosowane przy produkcji lub sprzedaży bezpośredniej tusz lub podrobów pozyskanych z drobiu i zajęczaków, mające kontakt z tymi produktami: 1) wykonuje się z materiałów wykluczających możliwość zanieczyszczenia tych produktów; 2) utrzymuje się w czystości i dobrym stanie technicznym. § 10. 1. Czyszczenie i dezynfekcję instalacji, urządzeń oraz sprzętu, w tym opakowań wielokrotnego użytku, mają- cych kontakt z tuszami lub podrobami pozyskanymi z drobiu i zajęczaków, przeprowadza się z użyciem środków, które nie wpływają negatywnie na te produkty, gdy nastąpi ich kontakt z wyczyszczoną lub zdezynfekowaną powierzchnią. c) § 11 ust. 1 § 11. 1. Przy produkcji i sprzedaży bezpośredniej tusz lub podrobów pozyskanych z drobiu i zajęczaków używa się wody spełniającej wymagania określone dla wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. d)§ 12–14 § 12. Pomieszczenia, o których mowa w § 7, oraz obiekty i urządzenia ruchome lub tymczasowe, o których mowa w § 8 ust. 1, utrzymuje się w czystości, stosując czyszczenie i dezynfekcję, oraz zapewnia się w nich możliwość utrzymywania właściwej temperatury przechowywania produktów. § 13. Osoby mające kontakt z tuszami lub podrobami pozyskanymi z drobiu i zajęczaków przy wykonywaniu czynności związanych ze sprzedażą bezpośrednią: 1) przestrzegają zasad higieny w procesie produkcji i sprzedaży; 2) posiadają orzeczenie lekarskie o zdolności do wykonywania prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia lub choroby zakaźnej na inne osoby, wydane na podstawie przepisów o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi; 3) używają czystej, w jasnym kolorze, odzieży roboczej, nakrycia głowy zasłaniającego włosy oraz obuwia roboczego; 4) myją ręce przed każdym przystąpieniem do pracy oraz po każdym zabrudzeniu. § 14. Tusze lub podroby pozyskane z drobiu i zajęczaków przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej: 1) powinny być świeże, o cechach organoleptycznych charakterystycznych dla takich produktów pochodzenia zwierzę- cego; 2) przechowuje się, transportuje i sprzedaje w warunkach uniemożliwiających ich zanieczyszczenie, w szczególności namnażanie się chorobotwórczych mikroorganizmów lub tworzenie się toksyn oraz psucie się. e)§ 17–18 § 17. 1. Z produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego, o których mowa w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającym przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającym rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1, z późn. zm.), powstającymi przy produkcji tusz lub podrobów pozyskanych z drobiu i zajęczaków przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej postępuje się w sposób wykluczający możliwość zanieczyszczenia tych tusz lub podrobów. 2. Podmiot prowadzący działalność w zakresie produkcji tusz lub podrobów pozyskanych z drobiu i zajęczaków przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej zapewnia odpowiednie warunki do przechowywania i usuwania powstałych odpadów stałych i płynnych, zgodnie z zasadami higieny oraz przepisami o odpadach. § 18. Podmiot prowadzący działalność w zakresie produkcji tusz lub podrobów pozyskanych z drobiu i zajęczaków przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej sprawdza: 1) co najmniej raz w roku, czy woda spełnia wymagania określone dla wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, jeżeli pobiera wodę z własnego ujęcia w procesie produkcji lub sprzedaży bezpośredniej; 2) czy osoby mające kontakt z tuszami lub podrobami pozyskanymi z drobiu i zajęczaków posiadają orzeczenie lekarskie, o którym mowa w § 13 pkt 2. |
Autor: | DROBNY [ 25 stycznia 2016, 19:48 - pn ] |
Tytuł: | Re: Sprzedaż produktów Pszczelich, a Urząd Skarbowy |
pawel76 pisze: Zgodnie z nowelizacją ustawy podatkowej wartość sprzedaży bezpośredniej w gospodarstwie nie może przekroczyć 150 tys. euro (ok. 600 tys. zł). Tak to nas dotyczy, od tej wysokości sprzedaży przechodzi się na pełna księgowość. Ale chyba niewielu z was takie przychody ze sprzedaży osiąga. ![]() pawel76 pisze: Od tej działalności rolnik będzie płacił 2-procentowy ryczałtowy podatek od uzyskanego przychodu, nie wychodząc z ubezpieczenia KRUS. To w tej samej ustawie ale dotyczy czego innego produktów przetworzonych |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |