FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 21:41 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Nowo zarejestrowani użytkownicy

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Górki Wielkie
Witam Wszystkich.
Jako że jestem po budowie swojego pierwszego ula typ wielkopolski (z pomocą kolegów forumowiczów musiałem go lekko zmodyfikować), chciałbym zapytać kiedy zasiedlić ul ? Pewien znajomy pszczelarz z okolicy mówił, że najlepiej w maju i że miałby dla mnie jakiś odkład. Moje też pytanko ile liczy taki odkład pszczół ?, 1 odkład wystarczy ?, jakim sposobem pszczółki do ula wpuścić ?, po ile w waszych okolicach można nabyć pszczoły ?
Posiadam książkę "Krok po kroku - Pszczelarstwo" K. Bienefelda lecz chyba informacji za dużo w niej nie ma, w ogóle trudno dostać książki o pszczelarstwie w bibliotekach, posiłkuje się też internetem, więc każda wasza rada jest dla mnie cenna.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Jeśli to jest przezimowany odkład (rodzina), to możesz już go przewieźć do siebie. Jeżeli ten odkład zostanie dopiero utworzony to faktycznie najlepszym pierwszym terminem będzie maj, nawet z racji tego, że matka musi się unasiennić :). Każdy odkład przekładasz do ula , bo jest na ramkach, co innego rójka czy pakiet. Odkład może obsiadać bardzo różną ilość ramek, jeżeli ma dojść do siły na zimę to ja robię trzy ramkowy odkład, jeżeli ma nosić miodek, to 6-7 ramek. Moim zdaniem powinieneś kupić minimum dwa odkłady. Ceny są różne, ja 3 lata temu po rzepaku kupiłem okazyjnie rodziny produkcyjne na ramce wielkopolskiej za 200 zl, gdzie każda z rodzin obsiadała na czarno 18 rameczek :), ale to byłą okazja :), za odkładzik 5 ramkowy w maju nie dałbym więcej niż 200 zl, a pozatym popytaj pszczelarzy, może któryś ci sprzeda majową rójkę, taka to idzie w rozwoju jak rakieta :).

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadan
sebusz, dzisiaj finalizuję zakup pszczół dla syna, 5 rodzin tydzień temu obsiadało po 7 ramek dadanowskich, na 3 czerw, w 3 ulach pszczoły obsiadały 5 ramek i czerw na 2 płace za ul z pszczołami /ule 1/2D 3 półkorusy powałka, dennica i daszek kryty blachą ocynk/ 350zł. Jest to okazja??!, ale w tym przypadku pszczelarka zmarła, a mąź nie za bardzo się zna i nie chce by pszczoły się zmarnowały. Jak masz ul moźesz kupić pszczoły bez ula, po prostu przełoźyć do swojego, pszczelarz sprzedający pomoźe Ci je przełoźyć i juź będziesz miał praktyczną nauke jak to się robi a to w przyszłości się przyda. :pl:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]