FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 11 sierpnia 2025, 13:20 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Izolator
Witam

Mam takie pytanie czy ma jakieś znaczenie fakt że z izolatora nie mogą wydostać sie trutnie. Jest możliwe że jest ich nawet kilkasetek w izolatorze i codziennie chcą wydostać sie z izolatora aby wylecieć z ula "w poszukiwaniu matki :-) " Czy nie ma to negatywnego wpływu???

Pozdrawiam.

Tytuł:
a skąd wiesz ze w poszukiwaniu matki? poprostu chca sie wydostac jezeli jest za duzo trutni w ulu , czasem tak bywa to jest szansa aby sie ich pozbyć zostawic ich ,

robi sie specjalne odsiewacze trutni własnie z kratą odgrodową pszczoły przejda a trutnie zostaną długa smierc bo głodowa ale jak ich jest za duzo gdy matka stara albo felerna to czasem tak bywa

Tytuł:
Cytuj:
a skąd wiesz ze w poszukiwaniu matki?

Po nektar to one nie lecą napewno :-)

Ale wracając do mojego pytania chodzi mi o to czy izolator w którym trzyma się matkę na kilku ramkach z czerwiem, który jest jednocześnie więzieniem dla trutni nie wpływa ujemnie na całą rodzinę. Trutnie żyją dość długo jak na pszczoły i przez dłuższy okres napewno jest ich w izolatorze spora ilość, myślę że cały czas chcą się z izolatora wydostać próbując wcisnąć się za wszelką cenę przez kratę. Jeśli jest takich osobników sporo to krata od strony gniazda jest oblegana przez trutnie jak "twierdza którą nie można zdobyć".

Zastanawiam się czy nie ma to negatywnego wpływu na całą rodzinę???

Tytuł:
i to taki wielki problem ? otworz z gory izolator niech sobie wylecą a wogole jak wsadzałes ramki nie wywalając z nich trutni? ojjoj joj

Tytuł:
Nie wsadziłem ramek bo nie mam izolatorów :-)

W przyszłym sezonie planuje rozpocząć gospodarkę z izolatorami a że mam ponad 100 pni to chcę zasięgnąć wiedzy najlepiej od ludzi którzy izolatory stosują. Pierwsze pytanie które mi się nasuneło to trutnie które są w izolatorze uwięzione.

Jeśli ktoś z kolegów chciałby się podzielić swoimi spostrzeżeniami dotyczącymi stosowania izolatorów to również zapraszam do dyskusji. Interesuje mnie wszystko co jest z tym sposobem gospodarowania związane od powierzchni przeznaczonej na izolator po rasy matek które nadają się na ten rodzaj gospodarki jakrównież czas w którym izolatory zakładamy i zdejmujemy.

Poprostu każda informacja o izolatorach jest dla mnie cenna.

Tytuł:
powiem tak , pracowałem na izolatorach były jeszcze metalowe ale przy wsadzaniu ich do ula z rodziną dużó pszczół sie gniotło i to nie tylko moja opinia była wielu to potwierdxało ja zaprzestałem izoluje ale w inny sposób

Tytuł:
W jaki jeśli można wiedzieć???

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]