FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 12 sierpnia 2025, 11:40 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Witam koledzy mam taki problem otóż kolega posiada odmianę włoszki od której chciałbym wsiąść trutnie do unasiennienia swoich mateczek.Jednak mamy problem on ode mnie mieszka daleko i nie wiemy w czym je wysłać czy są jakieś specjalne pojemniki ( chodzi żeby w podroży panowie nie padły :mrgreen: ) .Proszę o wasze rady Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

obszerną kartonową skrzyneczkę z wentylacją i priorytet tylko to poza okresami jakichkolwiek świąt i okazji np. najbliższy dzień matki bo wtedy list zwykły idzie2-3 dni a priorytet może iść nawet 7 :mrgreen: urok poczty

Tytuł:
entrion pisze:
obszerną kartonową skrzyneczkę z wentylacją i priorytet tylko to poza okresami jakichkolwiek świąt i okazji np. najbliższy dzień matki bo wtedy list zwykły idzie2-3 dni a priorytet może iść nawet 7 :mrgreen: urok poczty

Problem jest w czym innym
Trutnie nie jedzą same ich karmią pszczoły chcąc je przesłac trza im do towarzystwa dać pszczół jako niańki i papu najlepiej Miodku
tak to można przesłac nawet w uliku weselnym :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

[center]Pilne[/center]
Panowie mam pytanie ile trzeba pszczł do opeki nad trutniami podczs wysyłki i czy można je zaopatrzyc w ciastto miodowo cukrowe zamiast miodu????
Pozdrawiam Szczupak :mrgreen:

Tytuł:
Szczupak pisze:
[center]Pilne[/center]
Panowie mam pytanie ile trzeba pszczł do opeki nad trutniami podczs wysyłki i czy można je zaopatrzyc w ciastto miodowo cukrowe zamiast miodu????
Pozdrawiam Szczupak :mrgreen:

Trutnie to nie matka i pszczoły nie zaopiekują się nimi tak jak matką trzeba stworzyć odpowiednie warunki do tego celu
Pszczoły w zagrożeniu a takim stanem jest klateczka nie będą ich karmić
stany takie można zauważyć np już w pasiece gdzie pszczoły bez litości głodzą trutnie i wyganiają z ula przy braku pożytku lub skończonej ich misji
do tego celu musi być ulik lub coś w tym rodzaju wcześniej przygotowany gdzie daje się czerw otwarty na którym są zakładane mat lub już chodzi matka nieunasieniona wtedy pszczoły przyjmują trutnie i opiekują się leniami
tak woziłem do unasienienia sztucznego
w tym roku zrobiłem specjalne doświadczenie do 3 komorowej klateczki dałem 5 trutni i 15 pszczół pokarm i położyłem w ulu na ramkach gdzie zawsze trzymam matki bo jest ciepło i są odpowiednie warunki
Rano patrząc tylko jeden trzymał się jako tako na nogach pszczoły zyły wszystkie a Trutnie nie czyli ?? padły z głodu lenie śmierdzące
:mrgreen:

Tytuł:
Awatar użytkownika

a to bezlitosne wiedźmy głodza chłopców
czyli ulik weselny z matecznikem i trutni do popru to przezyja dwa dni ???

Tytuł:
Szczupak pisze:
a to bezlitosne wiedźmy głodza chłopców
czyli ulik weselny z matecznikem i trutni do popru to przezyja dwa dni ???

Tak przeżyją nawet kila tygodni zauważ że do puki są potrzebne to są w ulikach ajak już matka jest unasieniona dobrze to won właśnie od kilku dni chodzę po pasiece i zapisuję z którego ula ich wypędzają to świadczy o dobrze unasienionej i sprawnej matce

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]