FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 21:27 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tychy
Witam szanownych pszczelarzy,
zacząłem przygodę z pszczołami kupując w zeszłym roku silny odkład. Pszczoły przezimowały i poszły bardzo w siłę - dwa korpusy wielkopolskie, obsiadane ok 15 ramek. Początkowo zrywałem mateczniki rojowe aż w zeszły czwartek (19.05) postanowiłem zrobić odkład ze starą matką. Włożyłem ją do nowego (zrobionego przez zimę) ula wraz z 5 ramkami czerwiu i trzema ramkami z pokarmem/pierzgą (plus 2 ramki węzy), a w macierzaku zostawiłem dwa ładne mateczniki jeszcze nie zasklepione no i oczywiście cała lotna pszczoła. Mam pytania - po pierwsze - matka w nowym ulu nie zaczeła czerwić - czy to normalne i czy potrzebuje czasu na zaaklimatyzowanie się? Czy dobrze zrobiłem pozwalając na taką długą bezmateczność macierzaka? Czy mogę jakoś przenieść część lotnej pszczoły do nowego ula? Dziękuję za pomoc!

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korp + WZ korpusowy
Ja bym zostawił jeden matecznik w macierzaku.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Jak zrobiłes odkład ze starą matka i dałes 5 ramek czerwiu osłabiająć kopletnie macierzak to niedziw sie ze matka nie czerwi bo niema kto pielegnować jajek i potem larw. Stara matka wie dokładnie co jest grane w jej odkładzie. Trzeba było zrobic z mniejszej ilosci ramek czerwiu a potem zasilac macierzak jajeczkamy od odkładu. Poczytaj moje posty o odkładach to moze troche zrozumiesz jaki błond zrobiłeś. Pozdrawiam miły_marian

W macierzaku zostało czerwiu na 5 ramkach w różnym stanie (razem było około 10 ramek czerwiu oczywiście nie wszystkie były zaczerwione w całości). Matka jest w nowym ulu z młodymi pszczołami. Macierzakiem nazwałem stary ul bez matki z matecznikami, które teraz są już zasklepione i powinny się wygryźć za 4 dni. Jaki błąd popełniłem? Co powinienem zrobić?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski leżak kombinowany
Błędów mogłeś popełnić kilka
1.Nie napisałeś, ale czy matka ma teraz gdzie czerwić w odkładzie?
arkadiuszokon pisze:
Włożyłem ją do nowego (zrobionego przez zimę) ula wraz z 5 ramkami czerwiu i trzema ramkami z pokarmem/pierzgą (plus 2 ramki węzy)
czy weza jest już na tyle odbudowana, że matka może złożyć jajeczka? Bo sądzę, że komórki, które były puste (pomiędzy czerwiem są zalane nakropem lub jest w nich pierzga - więc tam matka nie zaczerwi. Lepszym rozwiązaniem by było gdybyś dał ramkę suszu, ale skoro piszesz, że w zeszłym roku zacząłeś to zapewne go nie masz, więc pozostaje Tobie trochę poczekać. Wygryzie się młoda pszczoła w odkładzie, odbudują węzę i mamuśka podejmie czerwienie - pszczelarstwo uczy cierpliwości :D .

Moim zdaniem, lepszym rozwiązaniem byłoby gdybyś macierzak przestawił w to miejsce, na którym teraz masz odkład, a część ramek z czerwiem przełożył do pustego (nowego ula) i taki ul postawił w miejscu w którym stał macierzak. Cała lotna pszczoła wyleci w pole po pożytek, ale wróci na stare miejsce (do twojego nowego ula w którym nie zastaną matki, ale zastaną ramki z czerwiem) nie mając matki zaczną ciągnąć mateczniki ratunkowe, które możesz zerwać i poddać nową matulę. W macierzaku zaś pozostaje matka z pszczołą ulową (której rójka nie jest w głowie) zrywasz wszystkie mateczniki i nastrój rojowy masz rozładowany, a po 4-5- dniach rodzina zaczyna normalnie pracować (oczywiście jeśli nie chcesz kupować matki to jeden z tych mateczników możesz poddać do ula do którego zleci się lotna pszczoła – ale odradzam).
Pozdrawiam tczkast

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

arkadiuszokon pisze:
w macierzaku zostawiłem dwa ładne mateczniki jeszcze nie zasklepione no i oczywiście cała lotna pszczoła.

Po zrobieniu odkładów ze starymi matkami i poddaniu mateczników na wygryzieniu , wczoraj sprawdzałem czy wszystkie młode matki się wygryzły . Kiedy otwierałem jeden z uli , zaczęła z niego wychodzić rójka . Pomyślałem - musi być w tym ulu drugi matecznik . Po złapaniu rójki sprawdziłem : rzeczywiście w ferworze podkładania , pomyłkowo włożyłem do ula o jeden matecznik za dużo . Dlatego puki jeszcze czas zlikwiduj jeden i postępuj według zaleceń .

Za radą - zlikwidowałem wszystkie mateczniki, zostawiłem jeden, z którego wczoraj powinna sie wygryźć już matka. Czy wygryzienie matki można jakość poznać nie zaglądając do ula? Czy młode pszczoły wrócą do gniazda z wylotka czy dopiero będzie spokój jak się matka unasienni i zacznie czerwić?

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Oglądnij matecznik i będziesz wiedział .

Jak matka zacznie wydzielać feromon pszczoły powinny wejść spowrotem do ula a jeśli miała się wczoraj wygryźć to wyjmij ramkę gdzie był matecznik i zobacz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]