FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 18:20 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Mosty gm. Kosakowo
Witam Kolegów, mam pytanie, czy macie jakiś sposób na zlokalizowanie z jakiego ula są agresywne pszczoły. Wiem co to instynkt obronny gniazda. Jednak mam teraz tak, że po przyjeździe do pasieki wita mnie kilka agresywnych pszczół już przy furtce ok 5m od uli. Ich agresja jest na tyle duża, że wystarczy brak latexów na rękach i kilka żądeł zaliczonych. Nie brakuje pokarmu, bo od tygodnia ruszyła moja facelia, w ulach jest miód nie zostały ogołocone, mam z czego wybierać, bo mam 28 rodzin. Bardzo chętnie bym wymienił matkę u agresorek, ale nie wiem jak dobrze wytypować ul. Ogólnie nie mam baranków, krainka: alpejka, nieska i celle o T.Miodka. Ale ta agresja w ostatnim czasie zaczyna mnie irytować. Pozdrawiam Jacek

Ule na jakich gospodaruję: warszawskie poszerzane i zwykł
Miejscowość z jakiej piszesz: Przasnysz
ja przeszedłem sie przed wylotkami zbliżając ręke do wylotka, normalnie nie powinno to wzbudzić ich agresji, ale w jednej rodzinie spowodowało to u nich kociokwik z nerwów :) atakowały jak poj...ne, skasowałem im matke przedwczoraj :) matka była dzikuska zeszłoroczna

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: sieradzkie
Ja przy przeglądzie widzę, która rodzina agresywna :) i tę zostawiam na sam koniec ale matka do wymiany w dwóch rodzinach.

JacekMosty pisze:
Witam Kolegów, mam pytanie, czy macie jakiś sposób na zlokalizowanie z jakiego ula są agresywne pszczoły. Wiem co to instynkt obronny gniazda. Jednak mam teraz tak, że po przyjeździe do pasieki wita mnie kilka agresywnych pszczół już przy furtce ok 5m od uli. Ich agresja jest na tyle duża, że wystarczy brak latexów na rękach i kilka żądeł zaliczonych. Nie brakuje pokarmu, bo od tygodnia ruszyła moja facelia, w ulach jest miód nie zostały ogołocone, mam z czego wybierać, bo mam 28 rodzin. Bardzo chętnie bym wymienił matkę u agresorek, ale nie wiem jak dobrze wytypować ul. Ogólnie nie mam baranków, krainka: alpejka, nieska i celle o T.Miodka. Ale ta agresja w ostatnim czasie zaczyna mnie irytować. Pozdrawiam Jacek

Zmień hodowcę a problem zniknie. Przecież jak dokonujesz przeglądu to widzisz jakie są agresywne, zresztą postój chwile koło wylotka a dadzą o sobie znać.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Żywiec
JacekMosty, przejrzyj rodziny i się dowiesz które Cię zaczną atakować. Nie widziałeś tego przy poprzednich przeglądach? :) Kup jakąś łagodną matkę a problem zniknie. :)
Pozdrawiam.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]