FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 12 sierpnia 2025, 04:38 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość

To ja! :P
Dostałem ul w spadku ze słabą rodziną. to mój pierwszy ul podkreślę, więc tłumaczyć jak debilowi :P . Przyjechał okoliczny pszczelarz, posmęcił smutno, powiedział, że rodzinka ciężko pozimowała no i dał na kartce co mam robić i jak.
Nadszedł czerwiec - 3 plastry w nastawce poszyte. fajnie myślę. Miałem wybierać za tydzień. Zaczęło lać i ochłodziło się, miodu już nie było.
ok.

Lipiec był w kratke, chyba każdy widział. Rodzina się odbudowała, tak myślę... bo... jest teraz dużo więcej pszczół :P i trutni panie że ho ho. Plastry równe, ładne, matka czerwi jak głupia, regularnie i dużo.
No i nadchodzi mi tu 25 lipca co to w książce napisali że dobrze wybrać drugi miód bo się kwitnienia kończą a tu znowu dupa. Nastawka pusta, 4 plastry troche pozapełniane ale nie poszyte. W gnieździe mają 2 zaszyte, ale co bede z gniazda wybierał, niech se pojedzą dobrego ;)

W zasadzie to nie mam konkretnego pytania... może jakąś poradę, link, książkę.
Przeczytałem 2 ksiązki z 1976 roku w oparciu o badania nieomylnych rosyjskich naukowców. Znalazłem tam dużo teorii... ale brak praktycznych porad.

Może to moje wrażenie, zresztą mylne, ale pogoda w okolicach Łodzi, była w czerwcu i lipcu naprawdę dziadowska, może to jest przyczyna braku miodu?

Tytuł:
Hej.

Nie wiem w jakim ulu chodzi mi o nazwę masz te pszczoły. Piszesz że matka teraz czerwi ale tak naprawdę nie wiem ile ramek masz zaczerwionych. Być może że rodzina jest nadal słaba i nie daje rady przynieść więcej miodu. Fakt że ten rok nie jest dla większości z nas "rekordowy". W moim przypadku ten rok jest gorszy pod względem ilości miodu od roku 2008 o jakieś 30% a przyznam że rok 2008 również nie należał do rekordowych pod względem zbiorów miodu.

Ps. Czy po otrzymaniu tego roju robiłeś jakieś zabiegi przeciw warozie, może rodzina ma problemy właśnie z tego powodu.

Pozdrawiam.

Tytuł:

Dzięki za odpowiedź!
no więc tak
Czerw jest na 6/10 w gnieździe, 2 zasklepione miodem, 2 zalane, nie zasklepione.
ul wielkopolski z nastawką.

Z tego co wiem, w zeszłym roku pszczoły były zaszczepione/odżywione czy co tam, przeciwko warozie. Przyglądałem się przez kilkanaście minut, bo ponoć można zobaczyć małe czarne diabełki na pszczołach, ale nic nie zobaczyłem. Dziewczynki wyglądają dobrze.

Tytuł:
Hej

Wydaje się że jest okey ale jak tylko odbierzesz pszczołom miód odym je tabletką apiwarolu a przed odymieniem połóż na dno pod ramki kartkę papieru którą dodatkowo możesz posmarować np.olejem oczywiście jadalnym :-) a po odymieniu po kilku lub kilkunastu godzinach wyjmij kartkę i zobacz ile tych "diabełków" leży na niej.

Pozdrawiam.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]