FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 20 sierpnia 2025, 12:07 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Post: 19 maja 2017, 07:45 - pt 

Rejestracja: 12 stycznia 2013, 14:28 - sob
Posty: 634
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Ma do Kolegów pytanie a mianowicie po zimie osypało mi się kilka rodzin na ramkach pozostało dość dużo pokarmu. Czy ten pokarm po odwirowaniu z ramek nadaje się do użytku np.na wino :oczko: a jeżeli tak to jak się ma litr takiego pokarmu do jednego kilograma cukru.Pytam bo nie mam o tym zielonego pojęcia.Za wszystkie podpowiedzi ( i te nieprzychylne)z góry dziękuje.
pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 maja 2017, 08:56 - pt 

Rejestracja: 11 stycznia 2010, 01:33 - pn
Posty: 2667
Lokalizacja: Śląsk...ale Dolny ;)
Wino to.taki pseudo miód pitny Ci wyjdzie, jak masz sprzęt.to może coś mocniejszego? Zawartość cukru najlepiej sprawdzić refraktometrem,.średnio pewnie będze 80-83 %

_________________
https://t.me/pump_upp


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 maja 2017, 09:12 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 lipca 2015, 17:01 - śr
Posty: 2316
Lokalizacja: Warszawa/Bydgoszcz
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.10r+wlkp-18tka=60uli prod
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
zasadzniczo najpierw trzeba ustalić dlaczego rodziny się osypały - gdyby było to z głodu to ok - ale wówczas pokarmu na ramkach raczej by nie było albo jakby był to znaczy że był żle rozmieszczony (na bocznych ramkach) - taki pokarm można dać po prostu podając całe takie plastry lekko odsklepione (podrapane) do gniazda na skarj czerwiu albo dac odkładom ale UWAGA jeżeli rodzina osypała sie z powodu jakiejś choroby albo przyczyna nie jest do końca znana to takiego pokarmu nie podaje się pszczołom - korzyśc niewielka a ryzyko powtórki spore - podsumowując najlepiej z takiego pokarmu zrobić jakiś bimberek :) plastry przetopić, ramki spalić...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 maja 2017, 09:22 - pt 

Rejestracja: 12 stycznia 2013, 14:28 - sob
Posty: 634
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Wole nie ryzykować i pokarm już wywirowałem stoi i czeka w wiadrach. A przepis na coś mocniejszego bo jak już wcześniej wspomniałem jestem w tym temacie zupełnie zielony :cry: Czytałem jakieś przepisy ale wszędzie jest cukier a czy z tym pseudo miodem się uda. Dla mnie to czarna magia. Podpowiedz może być na PW
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 maja 2017, 12:00 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3409
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
komark1 niestety w tym pokarmie będzie pozostałość amitrozy, jeśli stosujesz. Ja bym poleciła przepędzić. Wtedy niczym nie ryzykujesz.
Daj do pokarmu drożdże trochę wody.
Lub
Drożdże, woda(mało lub wcale zależy od owoców i zawartości soku), owoce niech przerobi jak na wino, a potem destylatorka.

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 maja 2017, 12:07 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 listopada 2013, 21:57 - czw
Posty: 2450
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 12 ramkowy 5x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
komark1 pisze:
Wole nie ryzykować i pokarm już wywirowałem stoi i czeka w wiadrach. A przepis na coś mocniejszego bo jak już wcześniej wspomniałem jestem w tym temacie zupełnie zielony :cry: Czytałem jakieś przepisy ale wszędzie jest cukier a czy z tym pseudo miodem się uda. Dla mnie to czarna magia. Podpowiedz może być na PW
Pozdrawiam
Są mierniki gęstości zacieru (ok 10 zł),ale tak orientacyjnie to 40 kg na 90 litrów,drożdże bayanussy g 995

_________________
Dzisiaj spojrzałem na swój nick ,potem na awatar.To nie jest tak jak myślisz się uśmiałem,ale i tak jestem za legalizacją.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 maja 2017, 13:02 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 lipca 2015, 17:01 - śr
Posty: 2316
Lokalizacja: Warszawa/Bydgoszcz
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.10r+wlkp-18tka=60uli prod
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
komark1 pisze:
a jeżeli tak to jak się ma litr takiego pokarmu do jednego kilograma cukru.Pytam bo nie mam o tym zielonego pojęcia.Za wszystkie podpowiedzi ( i te nieprzychylne)z góry dziękuje.
pozdrawiam


dojrzały miód (zasklepiony ma 18% wody) - więc można przyjąć dla uproszczenia, że 1kg takiego odwirowanego zapasu to 0,8 kg cukru...

powodzenia przy robieniu "księżycówki" :) :pijemy:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 maja 2017, 13:15 - pt 
Ja w przeciwieństwie do kolegi Kudłatego lubię się napić :P . Z przyjemnością z wami w bimberku strzelę :pijemy:

A czy przypadkiem nie jest tak że w tym syropie cukrowym zostały jakieś resztki amitrazy? żeby ten bimberek nie był śmiercionośny czasem :mrgreen: :kapelan:


Na górę
  
 
Post: 19 maja 2017, 15:47 - pt 

Rejestracja: 12 stycznia 2013, 14:28 - sob
Posty: 634
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Dziękuję za porady teraz sobie już poradzę,myślę,że coś z tego wyjdzie :pijemy:
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 maja 2017, 20:15 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3409
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Amitrozy nie będzie. To jedyny proces bezpieczny. Na zdrowie.

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 maja 2017, 15:32 - czw 

Rejestracja: 19 listopada 2009, 02:01 - czw
Posty: 3756
Lokalizacja: mad górną Mierzawą
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
Jeżeli ma to być z przeznaczeniem do destylacji, to ten pseudo miodek należy rozcieńczyć do stężenia ca. 30, max. 35% cukru, gdyż więcej drożdże nie przerobią i reszta niepotrzebnie pójdzie na straty.

_________________
Pozdrawiam, dziadek Józef


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji