FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Miód wielokwiatowy zaczął krystalizować.
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=19821
Strona 1 z 1

Autor:  kkrzysztof1963 [ 06 czerwca 2017, 06:02 - wt ]
Tytuł:  Miód wielokwiatowy zaczął krystalizować.

Witam,mam zgromadzony miód w pojemnikach,który przechowywałem w chłodnej piwnicy.Wczoraj chciałem rozlewać do słoików,otworzyłem pojemnik a miód jest prawie w stanie stałym (po zanurzeniu łyżki zostaje ślad który po krótkim czasie zanika). Włożyłem pojemniki do ciepłego pomieszczenia wczoraj wieczorem.Co jeszcze mogę zrobić aby można było go przelać do słoików.

Autor:  wycior [ 06 czerwca 2017, 07:53 - wt ]
Tytuł:  Re: Miód wielokwiatowy zaczął krystalizować.

U mnie za dwa dni był juz stały. na szczęście był juz konfekcjonowany. Możesz postawić go na słońcu ale w czarnych workach aby nie miał dostępu światła. Za dwa dni będie nadawał sie do rozlania.

Autor:  miły_marian. [ 06 czerwca 2017, 08:06 - wt ]
Tytuł:  Re: Miód wielokwiatowy zaczął krystalizować.

Podejżewam ze do tego miodu wielokwiatowego była domieszka miodu rzepakowego i to w znacznej ilosci. A jak wiemy miód rzepakowy sie krystalizuje wczesniej niż miód wielokwiatowy. Możesz podgrzewać ten miód ale nie może teperatura przekroczyć 45stopni, bo wieksza temperatura zabjia niekture wartosci zdrowotne znajdujące się w miodzie. Pozdrawiam miły_marian

Autor:  kkrzysztof1963 [ 06 czerwca 2017, 08:11 - wt ]
Tytuł:  Re: Miód wielokwiatowy zaczął krystalizować.

miły_marian. pisze:
Podejżewam ze do tego miodu wielokwiatowego była domieszka miodu rzepakowego i to w znacznej ilosci. A jak wiemy miód rzepakowy sie krystalizuje wczesniej niż miód wielokwiatowy. Możesz podgrzewać ten miód ale nie może teperatura przekroczyć 45stopni, bo wieksza temperatura zabjia niekture wartosci zdrowotne znajdujące się w miodzie. Pozdrawiam miły_marian

Rzepak raczej odpada mieszkam w mieście a do najbliższych pól rzepaku mam 8km.

Autor:  misza30 [ 06 czerwca 2017, 08:43 - wt ]
Tytuł:  Re: Miód wielokwiatowy zaczął krystalizować.

mniszku natargały i tak się robi.

Autor:  kkrzysztof1963 [ 06 czerwca 2017, 09:35 - wt ]
Tytuł:  Re: Miód wielokwiatowy zaczął krystalizować.

misza30 pisze:
mniszku natargały i tak się robi.

Tak może być, bo mniszku mam pod dostatkiem.

Autor:  komark1 [ 06 czerwca 2017, 10:10 - wt ]
Tytuł:  Re: Miód wielokwiatowy zaczął krystalizować.

To na pewno mniszek :D

Autor:  Rob [ 06 czerwca 2017, 12:09 - wt ]
Tytuł:  Re: Miód wielokwiatowy zaczął krystalizować.

Jeśli jest zestalony ale miękki to go ostrożnie przemieszaj np wiertarką z odpowiednią końcówką, zrobi się lejący i "wpłynie" do słoików

Autor:  krzys [ 07 czerwca 2017, 05:50 - śr ]
Tytuł:  Re: Miód wielokwiatowy zaczął krystalizować.

kkrzysztof1963 pisze:
misza30 pisze:
mniszku natargały i tak się robi.

Tak może być, bo mniszku mam pod dostatkiem.

Przypomnij sobie jaką miałeś pogode w porze kwitnienia mniszka.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/