FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 07:55 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: reproduktorka

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Pytanie do doświadczonych kolegów pszczelarzy od przyszłego roku postanowiłem na własne potrzeby wychować sobie kilka matek w tym celu zakupiłem reproduktorkę którą to poddałem do odkładu w dniu 25 czerwca br. Matka została przyjęta i podjęła czerwienie
w dniu dzisiejszym dokonałem przeglądu tej rodziny i stwierdziłem,że pszczoły pociągnęły dwa mateczniki,mateczniki za dwa lub trzy dni zostaną zasklepione. Powiedzcie mi jaka może być tego przyczyna czy coś z matką jest nie tak.Odkład jest na sześciu ramkach i jednej ramce z węzą, czy te mateczniki zerwać,czy mogę te mateczniki przełożyć do innych rodzin gdzie matki są złej jakości,czy matki z tych mateczników będą dobrej jakości.Dodaję,że jeden z mateczników jest na środku plastra natomiast drugi na skraju.Pszczoły które wziołem do zrobienia odkładów nie są rojliwe
Dziękuję za podpowiedzi i wyjaśnienia
Pozdrawiam

Wielu pszczelarskich guru powie, że to nie ma znaczenia. Jednak moje doświadczenie "dupy" a nie pszczelarza wskazuje, że wprowadzenie do niektórych rodzin matek obcych im rasowo powoduje, że do czasu wymiany dotychczasowych pszczół na jej potomstwo podejmowane są próby wymiany, trzeba likwidować te mateczniki lub jeśli jest pewność założenia ich na jajach od reproduktorki wycinać i wstawiać do swoich rodzin. Z mateczników na cichä wymianę masz najwartościowsze matki, jeśli nie trzeba to szkoda ich marnować. Pozdrawiam.

Ule na jakich gospodaruję: wz, 1/2 dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Puławy
Rob pisze:
Wielu pszczelarskich guru powie, że to nie ma znaczenia. Jednak moje doświadczenie "dupy" a nie pszczelarza wskazuje, że wprowadzenie do niektórych rodzin matek obcych im rasowo powoduje, że do czasu wymiany dotychczasowych pszczół na jej potomstwo podejmowane są próby wymiany, trzeba likwidować te mateczniki lub jeśli jest pewność założenia ich na jajach od reproduktorki wycinać i wstawiać do swoich rodzin. Z mateczników na cichä wymianę masz najwartościowsze matki, jeśli nie trzeba to szkoda ich marnować. Pozdrawiam.

Mam identyczne spostrzeżenia i wszyscy na forum to potwierdzali.
Nowa matka w rodzinie, czerwi już kilka tygodni i co jakiś czas zakładają nowy matecznik na cichą wymianę.
Matka jest z matecznika, śliczna i pięknie czerwi a jednak im nie pasuje.
Ale wredne były od samego początku i bardzo towarzyskie.
Mam jeszcze dwa odkłady z nich i identycznie wredne, jeden ze starą matką, drugi z matecznika na cw po starej.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Żywiec
komark1 pisze:
Pytanie do doświadczonych kolegów pszczelarzy od przyszłego roku postanowiłem na własne potrzeby wychować sobie kilka matek w tym celu zakupiłem reproduktorkę którą to poddałem do odkładu w dniu 25 czerwca br. Matka została przyjęta i podjęła czerwienie
w dniu dzisiejszym dokonałem przeglądu tej rodziny i stwierdziłem,że pszczoły pociągnęły dwa mateczniki,mateczniki za dwa lub trzy dni zostaną zasklepione. Powiedzcie mi jaka może być tego przyczyna czy coś z matką jest nie tak.Odkład jest na sześciu ramkach i jednej ramce z węzą, czy te mateczniki zerwać,czy mogę te mateczniki przełożyć do innych rodzin gdzie matki są złej jakości,czy matki z tych mateczników będą dobrej jakości.Dodaję,że jeden z mateczników jest na środku plastra natomiast drugi na skraju.Pszczoły które wziołem do zrobienia odkładów nie są rojliwe
Pozdrawiam

Jest to prawdopodobnie matka unasienniona sztucznie więc to jest powód cichej wymiany. Mateczniki spokojnie możesz przełożyć, a powinny przestać je robić gdy będą pierwsze pszczoły po tej matce :)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlp z ramką 18 cm
Też potwierdzam że niektóre krzyżówki nie tolerują rasowo innych matek. Miałem tak z moimi starymi kundelkami pszczołami wiele lat temu , wszelkie próby poddawania na różne sposoby nie dawały rezultatów , więc zrobiłem dwa odkłady każdy z innego ula bez żadnego czerwiu ani jajeczek , tylko ramki z suszem i pokarmem i pszczołami i poddałem matki w klateczkach i następnie wywiozłem je na inną miejscówkę oddaloną o kilka kilometrów i zostawiłem w spokoju i w efekcie , jedną matkę mi oklębiły i zabudowały woskiem wszystkie otwory , w rezultacie upadła a w drugim po 7 dniach uwolniły ją z klateczki wygryzając ciasto nie mając innej alternatywy zgodziły się przyjąć obcą rasowo matkę. A w tym ulu co matka padła część pszczół z czasem przeniosły się do tego z matką. Dzisiaj są znacznie łagodniejsze pszczoły i wymiana matek nie sprawia już takich problemów. Do cenniejszych matek reproduktorek używam przeważnie metody poddania pod kołpak z prawie 100% przyjęciem , jeżeli oczywiście czegoś nie przeoczę i ja nie popełnię jakiegoś błędu.

MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: ok.Kalisza
komark1 pisze:
Pozdrawiam

Matka reprodukcyjna prawdopodobnie jest obca genetycznie w stosunku do miejscowych pszczół , dlatego chcą ją wymienić . Tak będzie dopóki nie wychowa własnego potomstwa.Mateczniki odchowane od matki reprodukcyjnej są pełnowartościowe.

MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
komark1, takie żeczy sie zdazaja miałem podobna sytuacje i na poczatku zrywalem mateczniki ale pozniej dalem spokoj mimo że juz były jej córki to cały czas ciagneły mateczniki ale ona sama likwidowała tak to trwało dwa lata aż rodzina zimy ie przezyła

henry

Ule na jakich gospodaruję: wz, 1/2 dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Puławy
henry650 pisze:
komark1, takie żeczy sie zdazaja miałem podobna sytuacje i na poczatku zrywalem mateczniki ale pozniej dalem spokoj mimo że juz były jej córki to cały czas ciagneły mateczniki ale ona sama likwidowała tak to trwało dwa lata aż rodzina zimy ie przezyła

henry

Fajna taka rodzina, na pasiece, ja w tym roku jeszcze nie wykorzystałem tego do końca (brak doświadczenia, mało rodzin )
Ale do odkładów fantastyczna sprawa, matecznik - odkładzik za 50 zł :haha:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Wszystkim KOLEGĄ PSZCZELARZOM dziękuje za informację. Jestem spokojniejszy.
Pozdrawiam

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]