FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 20 sierpnia 2025, 06:31 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wlkp 36x19
Hej
Czy jeśli od wczesnej wiosny stosuję ambrozol w sekwencjach co ok 10-15 dni, to przed jesienią warto jeszcze jakieś dodatkowe leczenie przeprowadzić? Jesli tak to czym i kiedy? Amitraza oczywiście odpada, kwas mrówkowy również, bo mam uraz do niego. Dodam, że pszczoły wydają się w dobrej kondycji, przed ulami nie spotykam póki co niedobitków bez skrzydełek itp. Nazbierałem trochę jaskółczego ziela, może by się nadało?

madmax pisze:
Czy jeśli od wczesnej wiosny stosuję ambrozol w sekwencjach co ok 10-15 dni

trochę zbyt często to robisz , nie będę się rozwodził w temacie bo mnie tu zjedzą vagi itp.
na samym ambrozolu pszczół nie trzymaj , odym apiwarolem w trakcie karmienia , sprawdzaj osypy .nie lecz na pałę byle jak . jeśli amitrazy nie chcesz użyć wsadz jakieś paski ,tylko nie biowar 500 :załamka:
są różne substancje mniej lub bardziej dozwolone :wink:

madmax pisze:
Hej
Czy jeśli od wczesnej wiosny stosuję ambrozol w sekwencjach co ok 10-15 dni,

Ambrozol czyli Bienenwchol stosuje się co 8 tygodni w sezonie a nie co 2 tygodnie !!!!
madmax pisze:
Dodam, że pszczoły wydają się w dobrej kondycji, przed ulami nie spotykam póki co niedobitków bez skrzydełek itp.
bo nie zauważyłeś osłabienia rodzin ! choroba zdeformowanych skrzydeł nie ma nic wspólnego z waroozą to jest choroba Wirusowa owszem osłabione pszczoły przez zbyt przemożenie waroozy ją potęguję !!!

Ule na jakich gospodaruję: wlkp 36x19
No właśnie, co człowiek to inna opinia. Gdzieś tu czytałem, że jeden polewa pszczoły ambrozolem przy każdym przeglądzie, inny pisze że nie ma ścisłych zaleceń i mozna polewać dowolnie. Ach.. już mniejsza o to, przystopuję z tym wobec tego. Ale do rzeczy, czy w tej sytuacji myślicie, żeby na jesień zastosować inny środek? Jesli tak to jaki? Pisałem już, że amitraza odpada. Czy może wystarczy po zakarmieniu jeszcze raz ambrozol?

BoCiAnK pisze:
Ambrozol czyli Bienenwchol stosuje się co 8 tygodni w sezonie a nie co 2 tygodnie !!!!

du....a maryna !
madmax

na forum są skrajne opinie ,potrzeba sprytu by wyłapać te sensowne .dlatego jedni mają pszczoły a inni je ciągle kupują :wink: proste jak budowa cepa :haha: :haha: :haha:

pisiorek pisze:
proste jak budowa cepa :haha: :haha: :haha:

to jak już poskładasz tego cepa w całość to uderz się nim w głowę powinień Ci pomóż i nauczyć pokory do innych

juljan, błędna interpretacja mojego wpisu ,słowa wyrwane z kontekstu tylko po to by mi przygryżć :papa:

MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: ok.Kalisza
madmax pisze:
No właśnie, co człowiek to inna opinia. Gdzieś tu czytałem, że jeden polewa pszczoły ambrozolem przy każdym przeglądzie, inny pisze że nie ma ścisłych zaleceń i mozna polewać dowolnie. Ach.. już mniejsza o to, przystopuję z tym wobec tego. Ale do rzeczy, czy w tej sytuacji myślicie, żeby na jesień zastosować inny środek? Jesli tak to jaki? Pisałem już, że amitraza odpada. Czy może wystarczy po zakarmieniu jeszcze raz ambrozol?

Kiedyś polewałem kwasem szczawiowym tylko raz w sezonie , listopad , grudzień. Z uwagi na pracochłonność czynności przeszedłem na odymianie 2 g kwasu szczawiowego. Jeżeli nie chcesz używać amitrazy to możesz użyć tymol , tak samo skuteczny , jedyny problem to wyrównanie zapachów we wszystkich ulach , dlatego nie zalecają używać tymolu w wyższych temperaturach.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]