FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
Kwasek cytrynowy w syropie ? http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=20099 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | to1mas [ 27 lipca 2017, 14:17 - czw ] |
Tytuł: | Kwasek cytrynowy w syropie ? |
Czy stosujecie kwasek cytrynowy lub ocet jako dodatek na obniżenie PH syropu cukrowego ? Jeżeli jest sens stosować to w jakich proporcjach dodawać kwasek lub ocet ? |
Autor: | baru0 [ 27 lipca 2017, 21:47 - czw ] |
Tytuł: | Re: Kwasek cytrynowy w syropie ? |
Czasem stosuje ,jeden gram na jeden kilogram. http://free4web.pl/3/2,52530,79670,4764470,Thread.html |
Autor: | wiesiek33 [ 28 lipca 2017, 20:57 - pt ] |
Tytuł: | Re: Kwasek cytrynowy w syropie ? |
baru0, Kwasek cytrynowy nie zmienia ph. syropu tylko samej wody i liczy się na litr wody sprawdzałem to dokładnie dla samej wody i po dodaniu cukru ph. się nie zmieniło piszę to ponieważ jest wiele bzdurnych wpisów w tym temacie . Sam miód również ma różne ph. więc przyjąłem taką dawkę jaką podaje w zacytowanym poście kol. Zdzisław nie pamiętam dokładnie jaka to wartość ale chyba 6 ph. przy dawce 10g na 30 l.wody nie roztworu bo to zmienia postać rzeczy . Tu jest post kol. Zdzisław. Tytuł: Post: 2 wrz 2011, o 07:59 Awatar użytkownika Rejestracja: 18 gru 2010, o 22:05 Posty: 2702 Lokalizacja: Łódź Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski Temat octu w miare jasny. Kwasek cytrynowy --cel zastosowania podobny. Według mojego doświadczenia jego zastosowanie ma następujące zalety: -- zakwaszony syrop nie ulega tak szybko fermentacji,ważne gdy wypadnie pare dni karme potrzymać. --zmiana ph syropu z zasadowego na kwaśny,upodabnia jego właściwości do naturalnych --zmiana ph w warunkach zimowli powoduje ograniczenie namnażania grzybów w środowisku ula [biegunki] . Sam stosuje kwasek cytrynowy,octu nie stosowałem,kiedyś stosowano alkohol ''po pierwszej destylacji''. Proporcja,tutaj nie ma znaczenia aptekarska dokładność ,ale bez przegięć w żadną strone ja daje około 10 g na około 30 l roztworu [niezależnie od proporcji cukier\ woda] najlepiej kupić takie opakowania odpada rozsypywanie,odmierzanie, w syropie jest wyczuwalny lekko kwaśny posmak. viewtopic.php?f=9&t=133&p=88446&hilit=kwasek+cytrynowy#p88446 |
Autor: | Zdzisław. [ 28 lipca 2017, 20:57 - pt ] |
Tytuł: | Re: Kwasek cytrynowy w syropie ? |
Cos w tym zakwaszaniu musi być "pozytywnego" skoro wszystkie gotowe pokarmy dla pszczół sa zakwaszane . |
Autor: | Bartkowiak [ 28 lipca 2017, 21:04 - pt ] |
Tytuł: | Re: Kwasek cytrynowy w syropie ? |
Ja w tym roku dodaje trochę kwasu mlekowego do syropu. |
Autor: | stolarzgrzegorz [ 28 lipca 2017, 21:22 - pt ] |
Tytuł: | Re: Kwasek cytrynowy w syropie ? |
kwas cytrynowy to ogólnie stosowany konserwant E 330. Substancja : Regulująca kwasowość, Aromatyzująca, Zwiększająca wydajność antyoksydantów |
Autor: | wiesiek33 [ 28 lipca 2017, 21:31 - pt ] |
Tytuł: | Re: Kwasek cytrynowy w syropie ? |
Zdzisław. pisze: Cos w tym zakwaszaniu musi być "pozytywnego" skoro wszystkie gotowe pokarmy dla pszczół sa zakwaszane . Raczej nie są zakwaszane jest to jest ph. powstałe z hydrolizy jako kwasy w tym procesie używa się kwasu siarkowego , solnego itd. tu jest na temat.http://www.pomysl.com/agnieszka/zalaczn ... nik_51.pdf. Dodanie kwasu ułatwia pszczołom proces inwertazy oraz samoczynnie ją rozpoczyna ale aby do tego doszło bez udziału enzymów potrzebna jest wysoka temp.i czas. nie pamiętam ale ok. 90*C a tu niestety powstają dodatkowe cukry szkodliwe dla pszczół , tak więc sam kwas w syropie o temp.pokojowej tylko ułatwia i przyśpiesza rozkład sacharozy naszym pszczołom . |
Autor: | baru0 [ 28 lipca 2017, 22:22 - pt ] |
Tytuł: | Re: Kwasek cytrynowy w syropie ? |
Kwasek stosuje ,żeby syrop się nie psuł jak odkład nie weźmie od razu ze słoika . Pewnie to działa stolarzgrzegorz pisze: kwas cytrynowy to ogólnie stosowany konserwant E 330. Substancja : Regulująca kwasowość, Aromatyzująca, ,tak samo dokładam go do wody w poidle .Woda nie psuje się tak na słońcu i nie śmierdzi . |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |