FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Kwasek cytrynowy w syropie ?
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=20099
Strona 1 z 1

Autor:  to1mas [ 27 lipca 2017, 14:17 - czw ]
Tytuł:  Kwasek cytrynowy w syropie ?

Czy stosujecie kwasek cytrynowy lub ocet jako dodatek na obniżenie PH syropu cukrowego ? Jeżeli jest sens stosować to w jakich proporcjach dodawać kwasek lub ocet ?

Autor:  baru0 [ 27 lipca 2017, 21:47 - czw ]
Tytuł:  Re: Kwasek cytrynowy w syropie ?

Czasem stosuje ,jeden gram na jeden kilogram.

http://free4web.pl/3/2,52530,79670,4764470,Thread.html

Autor:  wiesiek33 [ 28 lipca 2017, 20:57 - pt ]
Tytuł:  Re: Kwasek cytrynowy w syropie ?

baru0, Kwasek cytrynowy nie zmienia ph. syropu tylko samej wody i liczy się na litr wody sprawdzałem to dokładnie dla samej wody i po dodaniu cukru ph. się nie zmieniło piszę to ponieważ jest wiele bzdurnych wpisów w tym temacie .
Sam miód również ma różne ph. więc przyjąłem taką dawkę jaką podaje w zacytowanym poście kol. Zdzisław nie pamiętam dokładnie jaka to wartość ale chyba 6 ph. przy dawce 10g na 30 l.wody nie roztworu bo to zmienia postać rzeczy . Tu jest post kol.
Zdzisław.
Tytuł:
Post: 2 wrz 2011, o 07:59
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 gru 2010, o 22:05
Posty: 2702
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Temat octu w miare jasny.
Kwasek cytrynowy --cel zastosowania podobny.
Według mojego doświadczenia jego zastosowanie ma następujące zalety:
-- zakwaszony syrop nie ulega tak szybko fermentacji,ważne gdy wypadnie pare dni
karme potrzymać.
--zmiana ph syropu z zasadowego na kwaśny,upodabnia jego właściwości do naturalnych
--zmiana ph w warunkach zimowli powoduje ograniczenie namnażania grzybów w
środowisku ula [biegunki] .

Sam stosuje kwasek cytrynowy,octu nie stosowałem,kiedyś stosowano alkohol ''po pierwszej destylacji''.
Proporcja,tutaj nie ma znaczenia aptekarska dokładność ,ale bez przegięć w żadną strone
ja daje około 10 g na około 30 l roztworu [niezależnie od proporcji cukier\ woda]
najlepiej kupić takie opakowania odpada rozsypywanie,odmierzanie,
w syropie jest wyczuwalny lekko kwaśny posmak.
viewtopic.php?f=9&t=133&p=88446&hilit=kwasek+cytrynowy#p88446

Autor:  Zdzisław. [ 28 lipca 2017, 20:57 - pt ]
Tytuł:  Re: Kwasek cytrynowy w syropie ?

Cos w tym zakwaszaniu musi być "pozytywnego" skoro wszystkie gotowe pokarmy dla pszczół sa zakwaszane .

Autor:  Bartkowiak [ 28 lipca 2017, 21:04 - pt ]
Tytuł:  Re: Kwasek cytrynowy w syropie ?

Ja w tym roku dodaje trochę kwasu mlekowego do syropu.

Autor:  stolarzgrzegorz [ 28 lipca 2017, 21:22 - pt ]
Tytuł:  Re: Kwasek cytrynowy w syropie ?

kwas cytrynowy to ogólnie stosowany konserwant E 330. Substancja :
Regulująca kwasowość, Aromatyzująca, Zwiększająca wydajność antyoksydantów

Autor:  wiesiek33 [ 28 lipca 2017, 21:31 - pt ]
Tytuł:  Re: Kwasek cytrynowy w syropie ?

Zdzisław. pisze:
Cos w tym zakwaszaniu musi być "pozytywnego" skoro wszystkie gotowe pokarmy dla pszczół sa zakwaszane .
Raczej nie są zakwaszane jest to jest ph. powstałe z hydrolizy jako kwasy w tym procesie używa się kwasu siarkowego , solnego itd. tu jest na temat.
http://www.pomysl.com/agnieszka/zalaczn ... nik_51.pdf.
Dodanie kwasu ułatwia pszczołom proces inwertazy oraz samoczynnie ją rozpoczyna ale aby do tego doszło bez udziału enzymów potrzebna jest wysoka temp.i czas. nie pamiętam ale ok. 90*C a tu niestety powstają dodatkowe cukry szkodliwe dla pszczół , tak więc sam kwas w syropie o temp.pokojowej tylko ułatwia i przyśpiesza rozkład sacharozy naszym pszczołom .

Autor:  baru0 [ 28 lipca 2017, 22:22 - pt ]
Tytuł:  Re: Kwasek cytrynowy w syropie ?

Kwasek stosuje ,żeby syrop się nie psuł jak odkład nie weźmie od razu ze słoika .
Pewnie to działa
stolarzgrzegorz pisze:
kwas cytrynowy to ogólnie stosowany konserwant E 330. Substancja :
Regulująca kwasowość, Aromatyzująca,

,tak samo dokładam go do wody w poidle .Woda nie psuje się tak na słońcu i nie śmierdzi .

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/