Marcinluter pisze:
Mam pytanko czy można przezimować pszczoły w stodole???? bo mam mały problem

Kiedyś w tamtym wieku w Pszczelarstwie chyba był opisany przypadek spadku całej pasieki zimującej w stodole.Przyczyną miała być pracująca sieczkarnia w stodole- jej hałas w zimie niepokoił do tego stopnia pszczoły że pasieka przestała istnieć.
Był też opisany przypadek upadku całej pasieki zimującej w domu.Okna były pozatykane kocami czy innymi szmatami-pewno brakowało szyb ,a także żeby nie wchodziło światło dzienne.Jednakże pszczelarz ten został zamknięty właśnie do wiosny.Pisał prośby o zwolnienie.Pisał listy jednak pasieka nie została wyniesiona na pasieczysko.Pszczoły zwabione ciepłem i światłem jakoś wylatywały z tego domu -ale wejść nie mogły.Ginęły zalegając grubą warstwą wokół domu.Była powołana komisja do oszacowania strat-ale ja tego dokładnie nie pamiętam jak było dalej.Jeśli ktoś wie dokładniej to niech napisze.
Musisz się kolego Marcinie dobrze zastanowić.Czy nie będzie tam hałasu.Czy światło dzienne nie będzie wchodziło szparami do stodoły.Sam Widzisz że te zimy to są takie że pszczoły latają w grudniu nieraz w styczniu.Zimowla w stodole może zaszkodzić czasem.
Myślę że tu koledzy dopiszą co nieco.
Pozdrawiam