FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 11 sierpnia 2025, 13:31 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Mam pytanko czy można przezimować pszczoły w stodole???? bo mam mały problem :oops:

Marcinluter pisze:
Mam pytanko czy można przezimować pszczoły w stodole???? bo mam mały problem :oops:

Ja zimowałem odkłady w pracowni ale chciałem
Jasne że możesz ale czemu byś miał w stodole ????

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:

A jak to wyglądało zwłaszcza z wylotkiem?? Musze bo mam uszkodzoną deske i ocieplenie lekko i przez te opady deszczu odkryłem pewna nieszczelność a ,że mam stodołe to "pod dachem bedzie lepiej :D

Tytuł:
Marcinluter pisze:
Cytuj:

A jak to wyglądało zwłaszcza z wylotkiem?? Musze bo mam uszkodzoną deske i ocieplenie lekko i przez te opady deszczu odkryłem pewna nieszczelność a ,że mam stodołe to "pod dachem bedzie lepiej :D

Wyglądało to normalnie
Odkłady były w skrzynkach a nie w ulach
gdy zrobiło się zimno wniosłem po prostu do pracowni gdy na wiosnę miał przyjść oblot wyniosłem na pasiekę ( tylko że obawiając się coraz bliższych oblotów ponumerowałem odkłady i podesty ) potem mi się już nie chciało ich wnosić więc pozostały do momentu przeniesienia do uli które w zimie robiłem :wink:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 360x200
Marcinluter pisze:

Kiedyś w tamtym wieku w Pszczelarstwie chyba był opisany przypadek spadku całej pasieki zimującej w stodole.Przyczyną miała być pracująca sieczkarnia w stodole- jej hałas w zimie niepokoił do tego stopnia pszczoły że pasieka przestała istnieć.
Był też opisany przypadek upadku całej pasieki zimującej w domu.Okna były pozatykane kocami czy innymi szmatami-pewno brakowało szyb ,a także żeby nie wchodziło światło dzienne.Jednakże pszczelarz ten został zamknięty właśnie do wiosny.Pisał prośby o zwolnienie.Pisał listy jednak pasieka nie została wyniesiona na pasieczysko.Pszczoły zwabione ciepłem i światłem jakoś wylatywały z tego domu -ale wejść nie mogły.Ginęły zalegając grubą warstwą wokół domu.Była powołana komisja do oszacowania strat-ale ja tego dokładnie nie pamiętam jak było dalej.Jeśli ktoś wie dokładniej to niech napisze.
Musisz się kolego Marcinie dobrze zastanowić.Czy nie będzie tam hałasu.Czy światło dzienne nie będzie wchodziło szparami do stodoły.Sam Widzisz że te zimy to są takie że pszczoły latają w grudniu nieraz w styczniu.Zimowla w stodole może zaszkodzić czasem.
Myślę że tu koledzy dopiszą co nieco.
Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
Musisz się kolego Marcinie dobrze zastanowić.Czy nie będzie tam hałasu.Czy światło dzienne nie będzie wchodziło szparami do stodoły.Sam Widzisz że te zimy to są takie że pszczoły latają w grudniu nieraz w styczniu.Zimowla w stodole może zaszkodzić czasem.

hałasu nie bedzie ale ule mam w takim dośc spokojnym miejscu,to lepiej je zostawie na polu a nie bedę kombinował ale szczeże powiem Ciekawi mnie ten temat...

Tytuł:

Mam znajomego ktory cala zime trzymal pszczoly w hali /duza i wysoka/ stolarskiej . Bardzo chwali ten sposob. Na wiosne przed oblotem wynosil na zewnatrz. Jak nie zdazyl to wylatywaly mu w tym pomieszczeniu. Bylo tego dosc sporo bo 40-szt. Praktykowal to przez kilka lat . Teraz nie wiem cz to nadal stosuje. Musze zapytac.

Pozdrawiam.

Tytuł:
Zimowanie pszczół w stebnikach czy specjalnie do tego celu przeznaczonych pomieszczeniach jest świetną sprawą lecz teraz tego raczej nikt nie stosuje
dawało to
- Osłonięcie od wiatru
- na ul nie lało nie sypał się śnieg ul był zawsze suchy
-nic nie zakłócało spokoju ;ptaki i inne zwierzęta
- A przede wszystkim nie było takich wahań temperatur większość opisywanych stebników była budowana w ziemi
przy odpowiedniej wentylacji jakie są tam opisywane i utrzymaniu wilgotności powietrza temperatura była stała była regulowana przepływem powietrza które schładzało pomieszczenie
Sam zacząłem w innym temacie forum >>>> Budowle Pasieczne <<<<< pisać czytaj Są tam Skany z książki bardzo starej na zdjęciach /skanach przedstawione są nieliczne obiekty zimowli pszczół

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
weź jeszcze pod uwagę że w stodole na pewno są myszy a może i szczury więc będą niepokoić pszczoły.

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
są myszy a może i szczury więc będą niepokoić pszczoły.

myszki są i doszłem do wniosku ,że szkoda pracy bo można zrobić sobie problem b duży problem a szkoda pszczółek ;)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant
sama zimowla to ciekawa sprawa i godna uwagi, kwestia jedynie aby mieć taką dużą halę, najlepiej zacienioną z dobrym obiegiem powietrza i mieć pewność, że podczas okresu zimowego nikt nic nie będzie robił w niej, ja mam taką halę i ustawiam w niej odkłady ze względu na to, że są w drewnianych skrzynkach, słabo ocieplonych oraz co gorsza są 6 -8ramkowe co utrudnia zrobienie odpowiedniego przepływu powietrza tak aby ścianki boczne były suche, w tym roku ustawię około 15 odkładów i widzę same plusy, rodzina zimuje spokojnie, nie obawiam się że raz leje, wieje i jest zimno a za kilka dni jest wysoka dodatnia temperatura i matki czerwią, dwa rojnice są suche, co pomijam fakt, że mi jako sam sprzęt posłużą dłużej to i na dobrą kondycję odkładów się to przełoży na wiosnę :wink:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]