FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 20 sierpnia 2025, 06:31 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Lubin
Witam,
w tym roku chciałabym zastosować po raz pierwszy do leczenia jesiennego kwas mrówkowy. W zeszłym roku oraz wczesną wiosną stosowałam amitrazę. Chciałabym w swojej pasiece stosować co roku/co dwa lata inny pśrodek na warrozę. Teraz padło na kwas mrówkowy. Kupiłam u łysonia takie dozowniki:
https://lyson.com.pl/srodkidomycia/52-d ... 01361.html
oraz kwas mrówkowy 85%
Czy jakiś doświadczony pszczelarz mógłby się podzielić "instrukcją stosowania" kwasu w takich parownikach? Znalazłam w internecie wiele różnych sposobów stosowania kwasu (na ręcznik papierowy, na podpaski, nawet bezpośrednio na dennice :shock: ), ale nigdzie nie było jak stosować tego typu parowniki z regulacją. Niestety u mnie w kole żaden pszczelarz nie stosował od kilkunastu lat kwasów, wszyscy jadą tylko na apiwarolu.. Od jednego usłyszałam, że kwas mrówkowy można stosować nawet jak pszczoły zbierają nektar z wrzosu :?: Z kolei na szkoleniu powtarzali, że albo zbieranie miodu albo leczenie, nawet kwasem mrówkowym..

Chciałam w pierwszym roku stosowania kwasu podejść bardziej "profesjonalnie", stąd zakup takich dozowników, którymi można regulować wielkość parowania. Myślałam, że razem z nimi przyjdzie jakaś instrukcja stosowania (np. jaka wielkość otworków przy jakiej temperaturze), ale niestety nic takiego nie było.
Mam ule wielkopolskie, część jest 10, część 12-ramkowe, zimuję na jednym korpusie. Czy jest tu ktoś, kto mógłby wytłumaczyć jakie dawki, co ile dni, przy jakiej temperaturze, czy lepiej stosować 85% czy lepiej rozcieńczyć do 65%?

Ule na jakich gospodaruję: WP/ 1/2 dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Suwałki
Ciężko o jednoznaczną metodę stosowania kwasu mrówkowego w internecie. Czyli normalnie gdzie 2 pszczelarzy 3 opinie.
Ja stosowałem po raz pierwszy. Podawałem 20ml ul wp 8 ramek w ulu przy temperaturze w nocy 10`C, w dzień 20`C. Kwas 85% schłodzony do -20`C, stosowałem na i pod ramki. Po podaniu o godzinie 19 po dobie przy ustawieniu 1/2 na tego typu parowniku odparowywało 7g (20ml ważyło 24g). Brak osypu warozy , po kontrolnym odymieniu apiwarolem 1-2 sztuki w ulu. Więc w sumie niczego się nie dowiedziałem...

Można spojrzeć tutaj tylko BHP leży

https://www.youtube.com/watch?v=qGXhHSIO1Io&t=736s

Można poczytać tutaj :
https://pasieka24.pl/index.php/pasieka-czasopismo-dla-pszczelarzy/38-pasieka-4-2011/311-dozowanie-kwasu-mrowkowego

No i jeszcze tutaj... http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?t=3356w zasadzie każda metoda trochę inna :)

Pozdrawiam
Robert

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Lubin
Właśnie ciężko znaleźć gotową instrukcję do stosowania kwasu :/ każdy robi to po swojemu, a ja na pierwszy raz nie chcę uszkodzić czerwiu ani matki..
Jak schładzałeś kwas do -20 C? Wsadzenie do zamrażalnika wystarczy? Na ile dni zostawiałeś parowniki z kwasem? I co ile dni powtarzałeś zabieg? Czy było to tylko jednorazowe użycie kwasu?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]