FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
__Gęstość syropu z biedronki http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=20290 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | pantruteń [ 07 września 2017, 16:19 - czw ] |
Tytuł: | __Gęstość syropu z biedronki |
Witam. Tani cukier produkowany dla jakiejś sieci sklepów jest , jak wszyscy wiemy drugiego gatunku . Jest mało słodki , a więc dla pszczół umowne 10 kg jest chyba za mało .. No i pytanie - jaki syrop robić - 3:2 albo gęstszy ![]() |
Autor: | BARciak [ 07 września 2017, 16:34 - czw ] |
Tytuł: | Re: __Gęstość syropu z biedronki |
pantruteń, gęstość syropu nie ma tu nic do rzeczy. Czy jest 1:1 czy 3:2 i tak zostanie odparowany do jednakowej gęstości. |
Autor: | tomi007 [ 07 września 2017, 16:38 - czw ] |
Tytuł: | Re: __Gęstość syropu z biedronki |
ale czego oni by mogli tam dodać - soli drogowej ? wapna ? i w jakich ilościach ? - ja zakarmiałem i nie widziałem różnicy czy to był Diamant czy Słodka Łyżeczka z Biedronki - za to cukier z Lidla mi się nie podobał bo jakas taka drobna piana się robiła i nie chciała przez dłuższą chwilę zniknąć... ale dla pszczół nie miało to znaczenia... jedyne czego by się można obawiać to jakiś przeciwzbrylaczy ale one musza być wymienione w składzie - a na opakowaniu widnieje prawdopodobnie cukier 2KN - czyli II klasy (mniej wybielany, lekko żóltawy) o niesortowanej wielkości kryształow ale to w 99,99999999999% czysta sacharoza akurat dla sieci supermarketów w Polsce cukier to b. wrazliwy produkt - po cenie cukru i oleju oraz masła Polacy w większości oceniją czy sklep jest drogi czy tani - wystarczy spojrzec na gazetki promocyjne - co lubią sieci handlowe dawac na 1 stronę aby przyciągnąć klienta - gdyby jakiś "życzliwy klient" udowodnił Biedronce, że sprzedaje cukier o mniejszej zawartości "cukru w cukrze" bo są w nim jakies wypełniacze to np. taki Lidl by na tym tylko skorzystał i wypomniał to miesiącami - wniosek taki że sieci nie mogą sobie na takie oszukiwanie pozwolić... co innego mięso - tu walą wody ile wejdzie... bo ma być tanio... syrop jaki podasz pszczoły zageszczą tak aby miał 82% cukru - jaki podawać to juz indywidualna decyzja - ponoc 1:1 jest najłatwoiej przerobić pszczołom mimo że musza odparować dużo wody... proporcję 3:2 Wanda Ostrowska podała jako optymalną ze wzgledu na to ile z takiego syropu zostaje w ulu... a i w sumie cukier w takiej proporcji nie jest trudno rozpuścić i nie trzba grzac i dźwigać tyle zbędnej wody... |
Autor: | pantruteń [ 08 września 2017, 17:06 - pt ] |
Tytuł: | Re: __Gęstość syropu z biedronki |
Dzięki za odpowiedź . |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |