FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 11 sierpnia 2025, 13:33 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość

witam
z powodu choroby dopiero w tą sobotę /31.10./ miałem okazje wyjąć paski z uli
i tu się pojawił problem otóż w jednej rodzinie stwierdziłem, ze ul jest leciutki
w porównaniu z identycznym obok, i po pobieżnym przeglądzie stwierdziłem że brak totalnie pokarmu zimowego, chociaż rodzina jest silna, a zakarmiony był jak inne.
W zapasie posiadam parę ramek w pracowni.
Co teraz ?
dostawić kolejny korpus w nim ułożyć ramki i zamknąć.
podejrzewam pewną zawartość spadzi w tych ramkach, ale pewnie lepszy rydz niż nic.
kiedy podać ten korpus, natychmiast czy czekać na odpowiednią temperaturę.

Tytuł:
Jeden korpus i ramki z pokarmem na 24 godziny DO CIEPŁEGO pomieszczenia i jutro pszczołom na górę pójdą do ciepłego.

Tytuł:
sklenar pisze:
Jeden korpus i ramki z pokarmem na 24 godziny DO CIEPŁEGO pomieszczenia i jutro pszczołom na górę pójdą do ciepłego.

Tak to dobry pomysł
Ale
janicek pisze:
31.10./ miałem okazje wyjąć paski z uli
i tu się pojawił problem otóż w jednej rodzinie stwierdziłem, ze ul jest leciutki
w porównaniu z identycznym obok, i po pobieżnym przeglądzie stwierdziłem że brak totalnie pokarmu zimowego, chociaż rodzina jest silna, a zakarmiony był jak inne.

to ciekawe czemu ? mogło dojść do rabunku -rabunek ucichł bo pogoda nie sprzyja dalszemu
rodzina silna nie powinna się dać oskubać chyba że nie ma matki a takiej rodzinie podanie pokarmu życia nie Osłodzi zaperzą się tylko i diabli ich wezmą może jeszcze bedzie jaiś cieplejszy dzień warto sprawdzić co tam się dokładniej stało czerwiu już nie ma więc zaziębić i tak nie ma co

Tytuł:
mam pytanie w jednej rodzinie podejrzewałem brak matki ,mrowiły się na lotku wychodziły z ula chociaż było zimno.dzisiaj zaczął się rabunek .mimo ze jest to rodzina silna obsiada 9 ramek wielkopolskich nie broniły się wcale.Nie wytrzymałem zajrzałem do środka a tam na środkowym ramku z dziesięć mateczników z których na moich oczach wylągły się dwie matki,był też czerw zasklepiony tak gdzieś na dłoń ,co radzicie wyszukać te matki czy łączyć od razu

Tytuł:
Teraz rabunek powinien ustać bo matka już jest ,, ale z niej nie ma nic
odczekaj z dwa dni aż dostanie jedna z matek i jak tylko pogoda pozwoli znajdź matkę ( może być mała ) i zniszcz a pszczoły dołącz do innych

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]