FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 18 sierpnia 2025, 22:00 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: WZ I wielkopolskie 10r
Miejscowość z jakiej piszesz: warszawa
Witajcie, chciałem zebrać nasze doświadczenia odnośnie dojazdu do pasieki...w obecnej sytuacji ograniczenia w poruszaniu się.Mamy podstawę prawną Dziennik Ustaw poz.522 rozdział drugi paragraf 3a..
Pytanie, czy ktos juz byl zatrzymany przez Policje i musial tlumaczyć się ze swojego.wyjazdu.
Ja mam pasieke 100km od miejsca zamieszkania i wożę dokumenty typu RHD i numer wet. Na wszelki wypadek...

MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
Marek_Kańko, Najlepiej mieć ze dwa korpusy z ramkami w aucie ;) .

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
witam
Byłem zatrzymany dwa razy raz w marcu grzecznościowo i pouczony a że miałem Zaświadczenie PLW o pasiece to OK, Drugi raz to już teraz po 1 kwietnia po oświadczeniu że jadę do pracy na pasiece i mam gospodarstwo rolne Panowie Policjanci zapytali czy mam jakieś dokumenty poświadczające moje dane to okazałem im Zaświdczenie PWL i polisę OC PZU gospodarstwa rolnego. Życzyli mi zdrowia a ja im. Jeżeli macie tego typu dokumenty to naprawdę ułatwia sprawę.
Mariusz

Ule na jakich gospodaruję: WZ I wielkopolskie 10r
Miejscowość z jakiej piszesz: warszawa
O właśnie DZIĘKUJĘ takie doświadczenia możecie tu pisać, zobaczymy jak to w kraju wygląda...

Ja nie jestem rolnikiem, a pasieka jest hobbistyczna ale jakby nie patrzeć jest to praca...
zatem dokumenty potwierdzające, że tą pasiekę w rzeczywistości się ma to:
-numer wyt. nadany pasiece
-numer RHD
-teraz też do RHD zaświadczenie z medycyny pracy
Powinny wystarczyć...ale czy rzeczywiście ? o to jest pytanie.

Wystarczą i to aż nadto. Zawsze oczywiście możesz trafić na nadgorliwca lub "znafcę praw wszelakich", ale powołując się na konkretny przepis o którym mowa wyżej sprawę wyjaśnisz i pojedziesz dalej. Pozdrawiam.

A czy kontrolujące nadgorliwie wszelakiego rodzaju służby czasem nie przyczyniają się do roznoszenia ,, rzekomego" wirusa i nie narażają zwykłych obywateli :oczko: , może też by trza było jakieś ograniczenia!

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 12 ramkowy 5x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
W necie krąży żart że się wyszło na wybory,tylko trochę wcześniej :D :D :D

lalux5, To kwestia punktu widzenia. Wczoraj podczas powrotu do jednostki wjechaliśmy na stację paliw zatankować a tam 8 busów i z 50 osób na fajeczce i piweczku, no z Niemiec wracają i se przerwę zrobili. Szkoda, że jeden drugiego na barana nie wziął to by im ciepłej w kupie było. Zapewne też stwierdzili, że byliśmy nadgorliwi w działaniu.
Rada na najbliższe dni: Jak nie ma potrzeby wyjścia, to siedzieć na dupsku, wtedy ci co na nim siedzieć nie mogą nie będą musieli być nadgorliwi. Poza tym popatrz na to z mojego punktu widzenia, wychodzę z domu zdrowy. 2-3 razy dziennie badana temperatura, co chwilę dezynfekcją łap. To kto jest większym zagrożeniem; ja który muszę być tam gdzie mnie wyślą, czy gamoń którego coś swędzi i on musi po mieście połazić.

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Łódzki-wschodni
Ja na razie kładę kombinezon na siedzenie, podkurzacz z akcesoriami przed, na dywaniku i jadę. Mam tylko ubezpieczenie w związku z adresem drugiej miejscówki, na zaświadczeniu wet tylko podstawowa miejscówka z miejsca zamieszkania, a obydwie w tym samym powiecie. Pomijam kwestię, że lepiej siedzieć na .... jak pisze Rob, i bez potrzeby się nie włóczyć mimo wielu wątpliwości co do całej ustawki, to myślę ze "po" całej zadymie , będzie niezła jazda co do legalności tzw rozporządzeń ministra ograniczającej podstawowe wolności, młode wilczki będą miały okazję się wypromować.

Marekp57 pisze:
Pomijam kwestię, że lepiej siedzieć na .... jak pisze Rob, i bez potrzeby się nie włóczyć mimo wielu wątpliwości co do całej ustawki, to myślę ze "po" całej zadymie , będzie niezła jazda co do legalności tzw rozporządzeń ministra ograniczającej podstawowe wolności, młode wilczki będą miały okazję się wypromować.
A tu się z Tobą zgadzam. Wg mnie to powinno być regulowane zapisami ustawowymi a nie rozporządzeniami. Ale sytuacja jest taka, że nią tacy jak ja to mają rozkminiać. Ja mam być tam gdzie teraz jestem

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Łódzki-wschodni
Rob pisze:
Ale sytuacja jest taka, że nią tacy jak ja to mają rozkminiać. Ja mam być tam gdzie teraz jestem
Ja to rozumiem, bo co ma zrobić policjant, wojskowy czy strażak, "walnąć kopytami" i robić co każą. Ale też trzeba mieć świadomość , że rodzi to podziały , znowu są "my" i "oni". Ale może to też trochę o to chodzi, wszak metoda "dziel i rządź" sprawdza się przez tysiące lat.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej 19 cm
Z podawaniem policjantom dokumentów należy uważać. Mnie kontrolowali gdy wracałem z pracy, chciał prawko i dowód, powiedziałem że oczywiście jak przy mnie zmieni rękawiczki na nowe. Inaczej mogę pokazać przez okno. Cholera wie ile on już w tych rękawiczkach miał dowodów i prawek. O dziwo zgodził się bez problemu.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Rob, Robert a ja będę powoływał się na ciebie ! :wink: Oczywiście pomijając papierek .

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

RysiekS, ja swoim wręcz polecam, żeby przy kontrolowanych zakładali rękawiczki. Po to mamy jednorazówki.
wiesiek33, :mrgreen:

Każda władza podejmująca idiotyczne ,nielogiczne i niespójne decyzje ,staje się pośmiewiskiem wcześniej lub później , a takie decyzje szybko są zauważane i nie ma co się dziwić że część poddanych zaczyna się nie stosować , zresztą nie ma idealnych społeczeństw .

Rob pisze:
Rada na najbliższe dni: Jak nie ma potrzeby wyjścia, to siedzieć na dupsku, wtedy ci co na nim siedzieć nie mogą nie będą musieli być nadgorliwi.

Nie wiem czy to zalecenia na wielki tydzień , ale żeby siedzieć na dupsku to trza mieć za co żyć , w innym przypadku pozostaje praca dokąd jeszcze jest, kontakt z ludźmi non stop , obniżone wypłaty w firmach ,postojowe itp. Później pozostaną Niemcy.

Kontrole samochodowe , gdzie jedziesz , z kim i w jakim celu - to konieczne ? Jak ludzie mają dostać się jak transport stoi? Chcą żyć.To jeszcze małe piwo.
Wymienić kilka czy kilkanaście idiotyzmów , nie ma sensu.
Marekp57 pisze:
Ja to rozumiem, bo co ma zrobić policjant, wojskowy czy strażak, "walnąć kopytami" i robić co każą.

Oby nie kazali to co w kopalni ,,Wójek"
Bez odbioru - Zdrowych Świąt , bo wesoło to jest :oczko:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wkp, LN.
Miejscowość z jakiej piszesz: Krosno
Ograniczenia rodzą emocje.Po jednej stronie "cywile" po drugiej służby.Tak się złożyło że poznałem życie z obu stron medalu.
Człowiek wychodzi na służbę i chce wrócić do rodziny, nie do piachu czy na kwarantannę.
Zrozummy go że czasami nie ma innego wyjścia jak wypisać mandat,ale wystarczy że nie będziemy prowokować, trzymać się podstawowych zasad.
i skończy się na pouczeniu jak zachować zasady bezpieczeństwa.

Myślę koledzy i koleżanki że w tych trudnych chwilach i nie tylko tych, powinniśmy trzymać się razem bez podziału na służby i resztę społeczeństwa.
A w sytuacji podbramkowej na drodze, jak nie skutkują argumenty, dzwonić do właściciela tego forum. Myślę że nie pozostawi pszczelarza bez pomocy.

Miejscowość z jakiej piszesz: podkarpacie, małopol
wojciech_p, piękne słowa. Sądzę że piszesz ze swojego punktu widzenia.
To z mojego Ci powiem że w życiu nie miałem pouczenia. Zawsze mandat - nawet za pasy (co byś wiedział że nie jestem osobnikiem który zawsze kwalifikuje się pod mandaty bez możliwości zastosowania taryfy ulgowej).
A tak na marginesie
wojciech_p pisze:
Człowiek wychodzi na służbę i chce wrócić do rodziny, nie do piachu czy na kwarantannę.

to ten co nie jest na służbie inaczej się zachowuje (no może poza małym marginesem)??

MODERATOR

Myślę że tutaj nie ma nic idiotycznego w tych przepisach.
Każdy jeżeli jego zakład funkcjonuje, ma prawo pracować i się przemieszczać ,tego nie ma nigdzie zakazane .
Zaostrzenie przepisów ma na celu zatrzymanie , poza nie zbędnym ,przemieszczania się i kontaktu osób.
Mamy stan zagrożenia i z tego trzeba sobie zdać sprawę .
Swoisty egzamin dojrzałości. Nikt by nie chciał 1000 zgonów dziennie .
Byłem kuknąć do pasieki, jechałem turystyczną trasą, tylko dwóch rowerzystów widziałem jadących relaksowo. Reszta podeszła ze zrozumieniem do tematu choć to wieś .

sylwek Ja mam zdanie ,przegiąłem, płace, niestety nie raz :oops: to ich obowiązek i tak samo bym postąpił na ich miejscu . Choć serce i portfel boli :roll: .Teraz jestem na miejscu i odpukać dawno nie miałem okazji :wink:

baru0 pisze:
sylwek Ja mam zdanie ,przegiąłem, płace, niestety nie raz to ich obowiązek i tak samo bym postąpił na ich miejscu . Choć serce i portfel boli .Teraz jestem na miejscu i odpukać dawno nie miałem okazji
również jestem tego zdania. Ale aby przedstawić problem i uniknąć tego wątku napisałem wcześniej
sylwek pisze:
(co byś wiedział że nie jestem osobnikiem który zawsze kwalifikuje się pod mandaty bez możliwości zastosowania taryfy ulgowej).
.
Jak to się mówi punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, i o belce w oku coś tam było....

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wkp, LN.
Miejscowość z jakiej piszesz: Krosno
Sylwek Przejeździłem ponad 30 lat. Spróbuj uzyskać czyste konto z punktami, to zdecydowanie pomaga podczas kontroli. Aplikacja Yanosik też pomaga.
Jak jest ograniczenie do 50 to jak przekroczysz o 10 km, to nawet nikt głowy nie podniesie, chociaż mógłby(za mało-tak mówią u nas) ale jak przekroczysz o 20 to już tak.
Co do strachu tego zwykłego ludzkiego, dzisiaj każdy się boi niezależnie jaką ma pracę.

wojciech_p, wojciech_p, przeważnie mam czyste konto. w standardzie było od 0 do 4 pkt - nie pamiętam kiedy się kasowały. O 10 km się nie odzywam.
Za przewinienie 10 km większości przypadków w uczciwej rozprawie w sądzie przegrywaliby.
Mówię o tym jak np. dostałem mandat za brak zapiętych pasów - dostało to dostrzeżone po jeździe po rondzie :lol: , mówię też o tym jak mi samochód cały (w tym i datę ważności gaśnicy) sprawdzili bo byłem na obcej rejestracji. Żadnych podstaw do kontroli - jechałem w ciągu aut w terenie zabudowanym, zresztą zaraz za skrzyżowaniem, nawet nie było się jak rozpędzić...

MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
Widocznie są tacy ludzie co przyciągają kłopoty też jeździłem na obcych blachach i raz zapłaciłem ale przekroczyłeś o 25km .Teraz są przepisy dla naszego dobra i lepiej się do tego dostosować .

MODERATOR

Na pocieszenie powiem Ci że znajoma zapłaciła za pasy na własnym mostku .
Mieszkają obok parkingu parafialnego . maja krzewy więc nie widzieli ze Panowie stoją na parkingu .Dosłownie mówiła wychylali się z mostka ,policjant zobaczył że nie ma pasów i bach .
Raptem może 5 metrów metrów zrobili .sama się z tego śmiała .

henry650, ja nie zapłaciłem wtedy bo nic nie znaleźli. Ale należało by też dodać że są też osoby które te kłopoty powodują.
baru0, i właśnie o tym piszę - czy nie należało by wtedy dać upomnienia? Odbiór społeczny zupełnie inny i podejrzewam że następnym razem by zapięła pasy przez to że był miły Pan który ją upomniał.

MODERATOR

sylwek, Nie czuła urazy , mnie upominała gdy ruszyłem i zapinałem pasy .
Dla poluzowania nastroju . :wink:
viewtopic.php?f=17&p=421406#p421406

Ule na jakich gospodaruję: WP leżak i WP korpus
A ja powiem tak, jestem kierowcą już prawie 45 lat, zrobiłem tysiące kilometrów,zjechałem 3 samochody terenowe służbowe i kilka osobowych lubię szybką jazdę i co śmiesznego nigdy przez ten czas nie zapłaciłem mandatu, a w 2019r zapłaciłem 50 zł za brak zaświadczenia lekarskiego do sprzedaży bezpośrednie i to jeszcze nałożony przez kobietę, muszę przyznać uśmiałem się.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
zawszę mam pasy zapięte i głupi nawyk że zaraz po zatrzymaniu się odpinam, dwa razy mi się to zdarzyło podczas kontroli i tera sie tłumacz że miałeś zapięte :haha: w sprawach z policją pomaga żal za grzechy i mocne postanowienie poprawy, miałem już sporo sytuacji i tylko się dwa razy skończyło mandatem raz osobiście za prędkość a innym razem dostałem pamiątkę z wakacji :haha: każdy policjant czy inny ma jakiegoś przełożonego którzy mają własnych przełożonych i każdy każdego ciśnie na ilość wystawionych mandatów bo to kasa do budżetu, tu nie chodzi o niczyje bezpieczeństwo choć w części studzi ułańską fantazję niektórych, być może manadaty są zbyt niskie i nowobogackim opłaca się nie stosować do przepisów, biedni musza niestety ich przestrzegać, pomogły by mandaty proporcjonalne do zarobków w skrajnych przypadkach konfiskata przedmiotu przestępstwa jakim jest samochód, u nas sie za bardzo z niektórymi cackają dlatego jest jak jest

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
baru0 pisze:
Myślę że tutaj nie ma nic idiotycznego w tych przepisach.
Każdy jeżeli jego zakład funkcjonuje, ma prawo pracować i się przemieszczać ,tego nie ma nigdzie zakazane .
Zaostrzenie przepisów ma na celu zatrzymanie , poza nie zbędnym ,przemieszczania się i kontaktu osób.
Mamy stan zagrożenia i z tego trzeba sobie zdać sprawę .
Swoisty egzamin dojrzałości. Nikt by nie chciał 1000 zgonów dziennie .
Byłem kuknąć do pasieki, jechałem turystyczną trasą, tylko dwóch rowerzystów widziałem jadących relaksowo. Reszta podeszła ze zrozumieniem do tematu choć to wieś .

Tylko nikt jakoś nie pisze i nikomu nie przeszkadza,że tak "bez żadnego trybu",jak mawia klasyk,tylnymi drzwiami wprowadzane jest tzw. państwo policyjne.Po ulicach chodzą(znów bez trybu)żołnierze z długą bronią.
Wiem, wszystko dla mojego dobra,tylko że dopuki jest to beż żadnego trybu, to może to trwać w nieskończoność-po to są prawem przewidziane tryby-czytaj stany nadzwyczajne by wszystkie ograniczenia miały podstawy prawne..
Ciekawe również,że to nie przeszkadza samym policjantom-może liczą na sprawdzone"wykonywałem rozkazy",tyko żeby za parę lat nie obniżali im emerytur-jak to miało miejsce w stosunku do poprzedników.

Wszystkim okazującym zrozumienie w tej naprawdę trudnej (nie tylko dla Was ale i dla nas ubranych we wszystkie mundury tego Kraju) sytuacji dziękuję. Różnie ludzie patrzą na to co się dzieje. Ja to postrzegam przez pryzmat tysięcy zmarłych w Europie i nie tylko w niezwykle krótkim czasie i powiem Wam, że nie pamiętam wśród swoich takiej mobilizacji. Mam 20 ludzi z których żaden nie położył opieki czy L4, idziemy tam gdzie trzeba, to nie tylko mandaty. To również kontrole kwarantanny, to reakcja na przestępstwa, to interwencję w domach... Nie pytamy czy ktoś jest chory... lalux5, praca jest jedną z pierwszych potrzeb więc siedzenie na dupsku jej nie dotyczy i to chyba powinno być oczywiste, dla mnie jest. Co do:
lalux5 pisze:
Oby nie kazali to co w kopalni ,,Wójek"
Bez odbioru

Porównywanie opresji tamtego państwa do obecnej sytuacji świadczy o... No cóż teraz zabija niewidoczny wróg i polityka go nie interesuje. Dziwne, że tego nie rozumiesz i nie odróżniasz

Miejscowość z jakiej piszesz: Płytnica
Rob, :okok: :pijemy:

Być może poniższa lektura (kolega na szybko to zebrał) nieco ostudzi emocje tych co się boją o to, że mundurowi zapragną władzy... Jak napisał wojciech_p, my raczej chcemy wrócić spokojnie do domu ale jeszcze nie możemy. Pozdrawiam.

Krótki wpis o podstawach prawnych do nakazów i zakazów oraz przepisów karnych.
Mam nadzieje ze ten krótki wpis rozwieje wątpliwości co niektórych pseudo prawników, którzy nawet nie przeczytali żadnej ustawy.
Tak rząd mógł ograniczyć prawa i dać nakazy do określonego zachowania.
Nie, nie musiał wprowadzać klęski żywiołowej, stanu wyjątkowego ani stanu wojennego.

Art. 31 ust. 3. Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 r. (Dz.U.1997.78.483)
Ograniczenia w zakresie korzystania z konstytucyjnych wolności i praw mogą być ustanawiane tylko w ustawie i tylko wtedy, gdy są konieczne w demokratycznym państwie dla jego bezpieczeństwa lub porządku publicznego, bądź dla ochrony środowiska, zdrowia i moralności publicznej, albo wolności i praw innych osób. Ograniczenia te nie mogą naruszać istoty wolności i praw.

Jak widzicie w Konstytucji RP nigdzie nie ma mowy o konieczności wprowadzenia stanu wyjatkowego, stanu wojennego czy stanu klęski żywiołowej.

Jedziemy dalej

Ustawa z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (Dz. U. 2008 Nr 234 poz. 1570 ze zm.)

Art. 2 Użyte w ustawie określenia oznaczają:
22) stan epidemii – sytuację prawną wprowadzoną na danym obszarze w związku z wystąpieniem epidemii w celu podjęcia określonych w ustawie działań przeciwepidemicznych i zapobiegawczych dla zminimalizowania skutków epidemii;

Art. 46 i kolejno art. 46a i b (w zależności od wielkości obszaru mowa o rozporządzeniu Wojewody, Ministra Zdrowia, bądź Rady Ministrów)
4. W rozporządzeniach, o których mowa w ust. 1 i 2, można ustanowić: 1) czasowe ograniczenie określonego sposobu przemieszczania się,
2) czasowe ograniczenie lub zakaz obrotu i używania określonych przedmiotów lub produktów spożywczych,
3) czasowe ograniczenie funkcjonowania określonych instytucji lub zakładów pracy,
4) zakaz organizowania widowisk i innych zgromadzeń ludności,
5) obowiązek wykonania określonych zabiegów sanitarnych, jeżeli wykonanie ich wiąże się z funkcjonowaniem określonych obiektów produkcyjnych, usługowych, handlowych lub innych obiektów,
6) nakaz udostępnienia nieruchomości, lokali, terenów i dostarczenia środków transportu do działań przeciwepidemicznych przewidzianych planami przeciwepidemicznymi,

Ponadto
Art. 46b. W rozporządzeniu, o którym mowa w art. 46a, można ustanowić: 1) ograniczenia, obowiązki i nakazy, o których mowa w art. 46 ust. 4;
2) czasowe ograniczenie określonych zakresów działalności przedsiębiorców;
3) czasową reglamentację zaopatrzenia w określonego rodzaju artykuły;
4) obowiązek poddania się badaniom lekarskim oraz stosowaniu innych środków profilaktycznych i zabiegów przez osoby chore i podejrzane o zachorowanie;
5) obowiązek poddania się kwarantannie;
6) miejsce kwarantanny; 7) zakaz opuszczania miejsca kwarantanny;
8) czasowe ograniczenie korzystania z lokali lub terenów oraz obowiązek ich zabezpieczenia;
9) nakaz ewakuacji w ustalonym czasie z określonych miejsc, terenów i obiektów;
10) nakaz lub zakaz przebywania w określonych miejscach i obiektach oraz na określonych obszarach;
11) zakaz opuszczania strefy zero przez osoby chore i podejrzane o zachorowanie;
12) nakaz określonego sposobu przemieszczania się.

W/w nakazy i zakazy zostały wprowadzone przez par. 18 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 31 marca 2020 r. w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii (Dz.U. 2020 Poz. 566 ze zm.)

Przepis karny który jak najbardziej ma zastosowanie - art. 54 KW

Kto wykracza przeciwko wydanym z upoważnienia ustawy przepisom porządkowym o zachowaniu się w miejscach publicznych,
podlega karze grzywny do 500 złotych albo karze nagany.

Teraz smietanka na koniec. Nie ma prawnych przesłanek do wprowadzenia stanu wyjatkowego ani stanu wojennego.

Ustawa z dnia 21 czerwca 2002 r. o stanie wyjątkowym (Dz.U. 2002 Nr 117 poz. 985)
Art. 2. 1. W sytuacji szczególnego zagrożenia konstytucyjnego ustroju państwa, bezpieczeństwa obywateli lub porządku publicznego, w tym spowodowanego działaniami o charakterze terrorystycznym lub działaniami w cyberprzestrzeni, które nie może być usunięte poprzez użycie zwykłych środków konstytucyjnych, Rada Ministrów może podjąć uchwałę o skierowaniu do Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej wniosku o wprowadzenie stanu wyjątkowego.

Mozna by było wprowadzić stan klęski żywiołowej ale to jest decyzja RM - wprowadzili stan epidemii z nowszej i bardziej wyspecjalizowanej ustawy do obecnej sytuacji.

Awatar użytkownika

Rob pisze:
Porównywanie opresji tamtego państwa do obecnej sytuacji świadczy o..

W/g mnie nie dostrzeganie podobieństw do tamtego państwa opresyjnego świadczy o ...

Tu artykuł pana Warzechy ,którego raczej trudno zaliczyć do wrogów Pis-u. Pod koniec jest też o wprowadzaniu państwa policyjnego.

https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onec ... za/0yqzl2d

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Zamosc
Po jakiego czorta straszyć ludzi wojna?

emka24, ja nie piszę o polityce, politykach i ich planach tych faktycznych i wyimaginowanych. Ja piszę o tym, że warto zacisnąć zęby i je zaciskam np dla paru znajomych pszczelarzy co mają pod 80-tkę i jak się zarażą to raczej koniec szansy na setne urodziny, to absolutny brak szansy dla mojego ojca bo ma tak zniszczone płuca, że żaden respirator nie pomoże... Jak ktoś tego nie rozumie, to co zrozumie?

Awatar użytkownika

KNIEJA pisze:
Po jakiego czorta straszyć ludzi wojna?

no bo wcześniej straszyli że polskojęzyczni którzy nie sa na rękę niemcom chcą wyprowadzić Polskę z UE, że jest łamana konstytucja praworządność i inne chore wymysły a dali się jeszcze przy tym złapać jak pan belka w parlamencie jak tłumaczył w którą stronę ma iść nagonka i narracja aby była skuteczniejsza

Awatar użytkownika

Rob pisze:
emka24, ja nie piszę o polityce, politykach i ich planach tych faktycznych i wyimaginowanych. Ja piszę o tym, że warto zacisnąć zęby i je zaciskam np dla paru znajomych pszczelarzy co mają pod 80-tkę i jak się zarażą to raczej koniec szansy na setne urodziny, to absolutny brak szansy dla mojego ojca bo ma tak zniszczone płuca, że żaden respirator nie pomoże... Jak ktoś tego nie rozumie, to co zrozumie?

coraz bardziej utwierdzam że polityka w naszym kraju to bardziej religia nakierowana na slepą wiarę bez względu na wszystko niż sprawa rozumu, niektórym nie wytłumaczysz nic choćbyś nie wiadomo jak sie starał, a najlepsze w tym wszystkim że jedna i druga strona siebie warta a rozgrywają i szczują na siebie własnych wyborców, im dłużej będą się wzajemnie żarli tym dłużej nikt nie patrzy im na ręce i moga robić co chcą kto by nie rzadził

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 12 ramkowy 5x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
Rob pisze:
Art. 31 ust. 3. Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 r. (Dz.U.1997.78.483)
Ograniczenia w zakresie korzystania z konstytucyjnych wolności i praw mogą być ustanawiane tylko w ustawie i tylko wtedy, gdy są konieczne w demokratycznym państwie dla jego bezpieczeństwa lub porządku publicznego, bądź dla ochrony środowiska, zdrowia i moralności publicznej, albo wolności i praw innych osób. Ograniczenia te nie mogą naruszać istoty wolności i praw.

Jak widzicie w Konstytucji RP nigdzie nie ma mowy o konieczności wprowadzenia stanu wyjatkowego, stanu wojennego czy stanu klęski żywiołowej.

Jedziemy dalej

Ustawa z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (Dz. U. 2008 Nr 234 poz. 1570 ze zm.)

Art. 2 Użyte w ustawie określenia oznaczają:
22) stan epidemii – sytuację prawną wprowadzoną na danym obszarze w związku z wystąpieniem epidemii w celu podjęcia określonych w ustawie działań przeciwepidemicznych i zapobiegawczych dla zminimalizowania skutków epidemii;

Ustawy ,ustawy Rob, nie rozporządzenia

Awatar użytkownika

Rob,
Ja doskonale rozumiem.Dwa dni temu żona (a wraz z nią ja i córka i wnuczka)zakończyła kwarantannę domową-odbyliśmy ją książkowo.
Moja siostra,która jest oddziałową w szpitalu dowiedziała się,że jest zarażona,mieszka razem z moją 87-letnią matką.Mam o kogo drżeć i nie piszę o abstrakcji.I nie mam nic przeciwko rygorom i obostrzeniom.Rozumiem potrzebę izolacji.Buntuję się tylko ,że to się wprowadza "bez trybu" czyli bezprawnie a są instrumenty legalne ,by to wprowadzać i dziwi mnie to,że instytucje,które powinny stać na straży moich praw(choćby policja) nie bronią mnie-pytając swoich a oni sowich itd. przełożonych na jakiej podstawie .
Teraz dajecie mandaty,że się wychodzi z domu a za miesiąc będziecie wlepiać,że się nie poszło do urny lub na pocztę.
Na tym kończę.

Awatar użytkownika

emka24 pisze:
że się poszło do urny

wtedy już nikomu mandat za nic nie będzie robił różnicy :roll:
nie wiem skąd takie teorie i na jakiej podstawie wymyślone pewno w tvn mówili no chyba że znowu jakiś niemiecki link :?:
nie wiem skąd taki strach o życie skoro z dnia na dzień każdy z nas może zejść przez tysiąc innych sposobów niepotrzebny tu żaden wirus

MODERATOR

emka24 przesadzasz ja mam też 50plus i pamiętam bardzo dobrze .
Mogłeś zadzwonić? wiedziałeś dokładnie co się dzieje?
Co z rodziną ?
Mogłeś zadzwonić i poskarżyć się na obecną władzę?
Teraz możesz ,nawet do Brukseli .
Choć by nawet nie było przepisów które rob zacytował i tak bym posłuchał bo to jest normalna reakcja w takiej sytuacji . Obojętnie kto by rządził .
"Dzięki " stanowi wojennemu zostałem ojcem chrzestnym sąsiadki ,bo planowany ojciec chrzestny mieszkał w Gdańsku i rodzina nie wiedziała nawet czy żyje , ,takie były czasy. .

Awatar użytkownika

baru0,
Przecież napisałem , że wiem że niektórym się podoba,to nie jest mój problem.

Ule na jakich gospodaruję: 435x170, WLKP12
baru0 pisze:
"Dzięki " stanowi wojennemu zostałem ojcem chrzestnym sąsiadki ,bo planowany ojciec chrzestny mieszkał w Gdańsku i rodzina nie wiedziała nawet czy żyje , ,takie były czasy. .
Na Poczcie można było wysłać telegram... To nie było zabronione ...

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.10r+wlkp-18tka=60uli prod
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
Jakoś specjalnie to nie widzę póki co patroli na ulicach przelotowych wręcz przeciwnie policji na trasie widać mniej niż było przynajmniej w okolicy Bydgoszczy...

Ale na wszelki wypadek mam w samochodzie zaświadczenie od PLW o zarejestrowaniu pasiek, decyzje o nadaniu RHD oraz potwierdzenie opłaty przelewem składek członkowskich do lokalnego koła PZP bo dokumenty od weterynarza i RHD maja 1-2 lata więc w razie gdyby się czepiali że to "stare" to widać że składki za 2020r też zapłacone....

Miejscowość z jakiej piszesz: Płytnica
Jak słyszę na jakiej podstawie wprowadzają kwarantannę lub inne rygory . to mnie krew zalewa . A ja się pytam jaka różnica dla jednego czy drugiego sposób podania tego zaostrzenia , że będziesz żył lub nie ,zobaczysz jutro swojego ojca , matkę czy nie .Jaka różnica czy ta regulacja będzie podana na złotej łyżce czy aluminiowej .Lać i pałować nie żałować

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
ZRoko, ano różnica jest taka, że gdy opadnie kurz na polach bitew do głosu dochodzą polityce i prawnicy. I dobrzy by było żeby za 20 lat jakiś nawiedzony polityk nie oskarżył obecnych mundurowych (niezależnie od koloru noszonego munduru) o "zbrodnie na narodzie" popełnione na wskutek działania bez mocnej podstawy prawnej.

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Miejscowość z jakiej piszesz: Londyn
ZRoko pisze:
Jak słyszę na jakiej podstawie wprowadzają kwarantannę lub inne rygory . to mnie krew zalewa . A ja się pytam jaka różnica dla jednego czy drugiego sposób podania tego zaostrzenia , że będziesz żył lub nie ,zobaczysz jutro swojego ojca , matkę czy nie .Jaka różnica czy ta regulacja będzie podana na złotej łyżce czy aluminiowej .Lać i pałować nie żałować

Widzę kolega chyba były zomowiec?
Po to jest ustanawiane prawo żeby go przestrzegać. I dotyczy to każdego także rządzących, a póki co to rządzący łamią to prawo. Taka sytuacja jaka panuje w kraju jest przewidziana w prawie, ale rządzącym nie jest ona na rękę więc wymyślają sobie nic nie znaczące rozporządzenia.

A różnica na jakiej tacy to będzie podane jest ogromna. Bo za rok czy dwa nie bedzie mozna się wypowiedzieć w internecie krytycznie wobec władzy bo władza na konferencji prasowej powie, że tak nie wolno. A po to jest prawo konstytucją, ustawy żeby ich przestrzegać. I mówię to jako były wyborca ( z 2015 roku) PISu

Ule na jakich gospodaruję: WZ
Miejscowość z jakiej piszesz: Podbeskidzie
wojti1830 pisze:
ZRoko pisze:

Widzę kolega chyba były zomowiec?
Po to jest ustanawiane prawo żeby go przestrzegać. I dotyczy to każdego także rządzących, a póki co to rządzący łamią to prawo. Taka sytuacja jaka panuje w kraju jest przewidziana w prawie, ale rządzącym nie jest ona na rękę więc wymyślają sobie nic nie znaczące rozporządzenia.

A różnica na jakiej tacy to będzie podane jest ogromna. Bo za rok czy dwa nie bedzie mozna się wypowiedzieć w internecie krytycznie wobec władzy bo władza na konferencji prasowej powie, że tak nie wolno. A po to jest prawo konstytucją, ustawy żeby ich przestrzegać. I mówię to jako były wyborca ( z 2015 roku) PISu

Właśnie że wszystkie te obostrzenia są wydawane na podstawie prawa. Jeśli interesuje cie jakiego prawa to służę pomoca:

http://isip.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDet ... 0082341570

Dla pełnej jasności ustawę tę wprowadziła koalicja PO-PSL w 2008 roku.
Przeczytaj sobie ja bardzo dokładnie, a myśle że przejrzysz na oczy. Może wtedy spadnie z ciebie ten kit wciskany przez "totalnych" i niektóre sprzyjające im media o rzekomym łamaniu prawa!!!
Naprawde myślisz że minister coś powie na konferencji i to juz obowiązuje?? Nie! Minister tylko informuje o tym publicznie wszem i wobec a rozporządzenie ukazuje w odpowiednim miejscu. Rozporządzenie odnoszące się do w/w ustawy.
Nie dajmy sie zwariować zaczadzonym nienawiścią i zawiścią, którzy za WSZELKĄ cenę pragną odzyskać korytko.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
full-light pisze:
"...Nie dajmy sie zwariować zaczadzonym nienawiścią i zawiścią, którzy za WSZELKĄ cenę pragną odzyskać korytko..."

gdybyś to zmienił na:
"...Nie dajmy sie zwariować zaczadzonym nienawiścią i zawiścią, którzy za WSZELKĄ cenę pragną odzyskać lub utrzymać korytko..."

To by pełniej opisywało sytuację u nas w kraju ale i na świecie :)

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Ule na jakich gospodaruję: warszawskie komb.
Miejscowość z jakiej piszesz: Lublin
Dobra dobra panowie ale jak ja mam pasiekę hobbystyczną na nie swojej działce 50km od domu, nie mam numeru wet., i nie mam sprzedaży bezpośredniej i nie należę do żadnej organizacji pszczelarskiej to jestem w czarnej du... tak?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Zamosc
Tobiasz pisze:
Dobra dobra panowie ale jak ja mam pasiekę hobbystyczną na nie swojej działce 50km od domu, nie mam numeru wet., i nie mam sprzedaży bezpośredniej i nie należę do żadnej organizacji pszczelarskiej to jestem w czarnej du... tak?

Weź narzędzia pasieczne do auta, powinno załatwić sprawę

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]