FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

porcjowane ciasto z Diamanta
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=23297
Strona 1 z 1

Autor:  CYNIG [ 16 kwietnia 2020, 20:08 - czw ]
Tytuł:  porcjowane ciasto z Diamanta

Brał ktoś z Kolegów ciasto z Diamanta ale poporcjowane po 1kg lub 2kg?
Jak jest zapakowane? W szczelnych zaspawanych opakowaniach foliowych czy wciśnięte w zwykły woreczek foliowy?

Autor:  wiesiek33 [ 16 kwietnia 2020, 20:14 - czw ]
Tytuł:  Re: porcjowane ciasto z Diamanta

CYNIG, Tak ja brałem w tym roku jest
zgrzewane hermetycznie w solidnej grubej folii ,w pudełku 15kg. po 1kg w zgrzewce tylko nie pamiętam po ile płaciłem.

Autor:  CYNIG [ 16 kwietnia 2020, 20:15 - czw ]
Tytuł:  Re: porcjowane ciasto z Diamanta

wiesiek33, ok, dzięki za informację

Autor:  wersa [ 16 kwietnia 2020, 22:33 - czw ]
Tytuł:  Re: porcjowane ciasto z Diamanta

Mam tylko jedną drobną uwagę do pakowania. Mogliby postarać się zrobić bardziej jednolitej grubości te ciasta. Ja miałem praktycznie wszystkie tak zrobione, że po jednej stronie cieniutkie, a z drugiej strony ok 3-4 cm grubości.
Musiałem po ogrzaniu wałkować aby wyszły pod powałkę.

Autor:  wiesiek33 [ 16 kwietnia 2020, 23:31 - czw ]
Tytuł:  Re: porcjowane ciasto z Diamanta

wersa, Nie tylko ty wszystkie takie są bo oni
również robią to na gorąco :haha:

Autor:  CYNIG [ 17 kwietnia 2020, 07:08 - pt ]
Tytuł:  Re: porcjowane ciasto z Diamanta

wersa, dzięki za spostrzeżenie. Ja u siebienie mam tego problemu bo stosuję folię i pusty półkorpus a powałka dopiero na to wszystko. Ale wnerwiało mnie porcjowanie ciasta i pakowanie w woreczki foliowe w domu.

Autor:  Leszek_B [ 17 kwietnia 2020, 09:10 - pt ]
Tytuł:  Re: porcjowane ciasto z Diamanta

wersa pisze:
Mam tylko jedną drobną uwagę do pakowania. Mogliby postarać się zrobić bardziej jednolitej grubości te ciasta. Ja miałem praktycznie wszystkie tak zrobione, że po jednej stronie cieniutkie, a z drugiej strony ok 3-4 cm grubości.
Musiałem po ogrzaniu wałkować aby wyszły pod powałkę.

Ja mam pod powałką 8mm luzu i niestety nawet rozwałkowanie nie pomaga bo worki za małe...(ale używałem Bee Fonda z Tymolem od Łysonia...) Musiałem rozwałkować (rozluźnić - nie trzeba ogrzewać) przecinać na pół albo na 3 części i dociskając powałkę ugnieść ciasto które wyciskało się z folii na beleczki. Większy worek by się przydał... Mimo trudności Polak potrafi i da sobie radę poprawić producenta dla pszczelarstwa...

Autor:  _barti_ [ 17 kwietnia 2020, 10:40 - pt ]
Tytuł:  Re: porcjowane ciasto z Diamanta

Jeśli ma się powałke to przecież można położyć na otwór po wyjętym pajączkiem i na to korpus pusty jeśli daszek za niski :)

Autor:  henry650 [ 17 kwietnia 2020, 19:26 - pt ]
Tytuł:  Re: porcjowane ciasto z Diamanta

_barti_ pisze:
Jeśli ma się powałke to przecież można położyć na otwór po wyjętym pajączkiem i na to korpus pusty jeśli daszek za niski :)



Właśnie tak robie na pajączki wrazie potrzeby albo ciasto albo słoiczek .

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/