FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Co zrobić z fermentującym miodem.
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=24315
Strona 1 z 1

Autor:  Dario [ 16 lipca 2021, 21:30 - pt ]
Tytuł:  Co zrobić z fermentującym miodem.

Jak w temacie.
Wirowałem miód malina / kruszyna zasklepiony z w słoikach robią się takie skrzepy jak na zdjęciu. Winem jeszcze nie czuć.Czy miód który zaczyna fermentować można dać pszczołom do przerobienia. Czy da się taki miód jeszcze uratować ?

Obrazek

Autor:  Dariuszdawid08 [ 16 lipca 2021, 21:37 - pt ]
Tytuł:  Re: Co zrobić z fermentującym miodem.

Skąd pewność, że fermentuje? Przy otwieraniu słychać ulatniające powietrze?

Autor:  Dario [ 16 lipca 2021, 21:48 - pt ]
Tytuł:  Re: Co zrobić z fermentującym miodem.

Nie nie słychać. Nie spotkałem się z takim widokiem. Ramki nadstawkowe były po rzepaku.

Autor:  manio [ 16 lipca 2021, 22:07 - pt ]
Tytuł:  Re: Co zrobić z fermentującym miodem.

Dario pisze:
Nie nie słychać. Nie spotkałem się z takim widokiem. Ramki nadstawkowe były po rzepaku.

produktem fermentacji jest gazowy dwutlenek węgla i alkohol . Otwarciu słoika sfermentowanego miodu towarzyszy syk ulatniającego się gazu i bąbelki oraz specyficzny "winny" zapach. U Ciebie miód jest niejednorodny i są jądra krystalizacji pewnie jak sam piszesz miodu rzepakowego. Jak cały skrystalizuje nie będzie tego widać. Smacznego.

Autor:  fijolek [ 17 lipca 2021, 08:26 - sob ]
Tytuł:  Re: Co zrobić z fermentującym miodem.

Dario pisze:
Jak w temacie.
Wirowałem miód malina / kruszyna zasklepiony z w słoikach robią się takie skrzepy jak na zdjęciu. Winem jeszcze nie czuć.Czy miód który zaczyna fermentować można dać pszczołom do przerobienia. Czy da się taki miód jeszcze uratować ?

Obrazek
Na moje oko to Nie Jest fermentacja tylko zmieszane miody o różnym tempie krystalizacji. Miód, ktury fermentuje ma zawsze wybrzuszony dekielek i przy otwieraniu słychać psyk.

Autor:  Dario [ 17 lipca 2021, 11:07 - sob ]
Tytuł:  Re: Co zrobić z fermentującym miodem.

Chyba wymieszałem ten miód z wiosennym, który nie był jeszcze zasklepiony więc go nie brałem. Mam kolejne doświadczenie :D
Dziękuję za pomoc.

Autor:  robertf [ 17 lipca 2021, 12:10 - sob ]
Tytuł:  Re: Co zrobić z fermentującym miodem.

Raczej podaj do przerobienia dwóm rodzinom , to w ostatnich trzech latach problem, który narasta.

Autor:  sinat-ra [ 18 lipca 2021, 12:08 - ndz ]
Tytuł:  Re: Co zrobić z fermentującym miodem.

O tak :) Z pewnością teraz przerobią tyle, że na czerw.

Autor:  robertf [ 18 lipca 2021, 15:08 - ndz ]
Tytuł:  Re: Co zrobić z fermentującym miodem.

sinat-ra pisze:
O tak :) Z pewnością teraz przerobią tyle, że na czerw.

Myślałem o jakiejś ilości a nie o litrze czy pięciu. Przy takiej ilości wstawiasz miód do lodówki aby skrystalizował i już nie fermentuje.

Autor:  adamjaku [ 22 lipca 2021, 06:28 - czw ]
Tytuł:  Re: Co zrobić z fermentującym miodem.

Miód skrystalizowany fermentuje tak samo jak płynny.

Autor:  robertf [ 26 lipca 2021, 18:58 - pn ]
Tytuł:  Re: Co zrobić z fermentującym miodem.

adamjaku pisze:
Miód skrystalizowany fermentuje tak samo jak płynny.

Po wyciągnięciu z lodówki tak , na własne potrzeby można używać. Wyjmując z lodówki sukcesywnie. Na handel się nie nadaje.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/