FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
Odparowywanie miodu w korpusach http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=25912 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | paziu [ 10 czerwca 2024, 18:42 - pn ] |
Tytuł: | Odparowywanie miodu w korpusach |
Witam.Mam małe pytanie. (W stanach zwłaszcza) Przed wirowaniem w korpusach odparowuje się miód. Ma ktoś z was pomysł jak to zrobić w "domowych"warunkach? Jeżeli nie posiadam odpowiedniego pomieszczenia. Oraz jakie wyposażenie powinno mieć takie pomieszczenie jeżeli bym chciał takie wybudować? |
Autor: | Beeman [ 10 czerwca 2024, 21:58 - pn ] |
Tytuł: | Re: Odparowywanie miodu w korpusach |
Grzejnik, wiatrak i osusacz powietrza. |
Autor: | lech [ 11 czerwca 2024, 05:07 - wt ] |
Tytuł: | Re: Odparowywanie miodu w korpusach |
paziu pisze: Witam.Mam małe pytanie. (W stanach zwłaszcza) Przed wirowaniem w korpusach odparowuje się miód. Ma ktoś z was pomysł jak to zrobić w "domowych"warunkach? Jeżeli nie posiadam odpowiedniego pomieszczenia. Oraz jakie wyposażenie powinno mieć takie pomieszczenie jeżeli bym chciał takie wybudować? A nie jest prościej zbudować lub zakupić osuszacz miodu? |
Autor: | TurQs [ 11 czerwca 2024, 17:33 - wt ] |
Tytuł: | Re: Odparowywanie miodu w korpusach |
Osuszacz miodu to ratunek gdy miod już wywirowany. Jeśli pszczelarz sprawdzi wilgotność przed wirowaniem to zdecydowanie taniej i łatwiej dosuszyć miód jeszcze w ramkach. To żadna nowość |
Autor: | paziu [ 04 października 2024, 10:34 - pt ] |
Tytuł: | Re: Odparowywanie miodu w korpusach |
A jeszcze zapytam. Ostatnio na Facebooku gościu w komentarzu napisał że osuszony nektar to nie miód . Może będzie ktoś z was wiedział co mogło mu chodzić? Jak nie miód to co sok z kwiatka??? |
Autor: | maq123 [ 04 października 2024, 10:54 - pt ] |
Tytuł: | Re: Odparowywanie miodu w korpusach |
Pewnie chodziło że nie jest w pełni przetworzony przez pszczoły - mniej enzymów etc. |
Autor: | paziu [ 04 października 2024, 13:05 - pt ] |
Tytuł: | Re: Odparowywanie miodu w korpusach |
No dobra a co jak to jest nawłoć? |
Autor: | wersa [ 04 października 2024, 19:12 - pt ] |
Tytuł: | Re: Odparowywanie miodu w korpusach |
Myślę, że jest to w miarę proste do wykonania we własnym zakresie. Można zrobić coś takiego na następny sezon do ususzenia nawłociowego. Na dole półkorpus do którego należy wprowadzić rurę z osuszacza (nawiew), na nim można postawić 4 korpusy z ramkami, na tym kolejny półkorpus z wyprowadzoną rurą do osuszacza. To musi być zakryte daszkiem. Czyli obieg zamknięty powietrza przez osuszacz. Jeżeli to nie spełni oczekiwań to wystarczy dołożyć grzałkę z regulacją temperatury do 35 stopni. |
Autor: | JM [ 04 października 2024, 20:18 - pt ] |
Tytuł: | Re: Odparowywanie miodu w korpusach |
wersa pisze: Czyli obieg zamknięty powietrza przez osuszacz. Wszystko ładnie, tylko nie ten obieg zamknięty. W obiegu zamkniętym powietrze szybko osiągnie wilgotność bliską 100% i takim powietrzem nic się już nie osuszy, niezależnie od jego temperatury. Osuszać należy powietrzem "suchym" (o niskiej wilgotności względnej). Obniżoną wilgotność względną powietrza można uzyskać przez jego ogrzanie, ale nie zadziała to w układzie zamkniętym. Układ musi być zasilany z zewnątrz, powietrzem suchym, ewentualnie jeżeli jest wilgotne musi być ogrzane aby takim się stało - i ma być potem wydalone również na zewnątrz. |
Autor: | wersa [ 04 października 2024, 20:33 - pt ] |
Tytuł: | Re: Odparowywanie miodu w korpusach |
JM pisze: wersa pisze: Czyli obieg zamknięty powietrza przez osuszacz. Wszystko ładnie, tylko nie ten obieg zamknięty. W obiegu zamkniętym powietrze szybko osiągnie wilgotność bliską 100% i takim powietrzem nic się już nie osuszy, niezależnie od jego temperatury. Osuszać należy powietrzem "suchym" (o niskiej wilgotności względnej). Obniżoną wilgotność względną powietrza można uzyskać przez jego ogrzanie, ale nie zadziała to w układzie zamkniętym. Układ musi być zasilany z zewnątrz, powietrzem suchym, ewentualnie jeżeli jest wilgotne musi być ogrzane aby takim się stało - i ma być potem wydalone również na zewnątrz. A na jakiej zasadzie jest osuszany miód w tym urządzeniu? Też jest obieg zamknięty. Ja proponuje to samo tylko obieg przez korpusy z nieodwirowanymi ramkami. https://www.youtube.com/watch?v=37jr7sPrh68 |
Autor: | JM [ 04 października 2024, 23:58 - pt ] |
Tytuł: | Re: Odparowywanie miodu w korpusach |
Nie, Ty nie proponujesz "to samo". Sam tylko obieg zamknięty to za mało, nic nie daje. Żeby cokolwiek osuszyć, koniecznie trzeba wilgoć (wodę) wyprowadzić na zewnątrz układu. W powyższym urządzeniu jak widzę zainstalowana jest z jednej strony grzałka, ale również chłodnica powodująca wykraplanie się wody i wyprowadzenie jej wężykiem na zewnątrz. I dopiero wtedy układ działa poprawnie i sprawnie. |
Autor: | Beeman [ 05 października 2024, 01:58 - sob ] |
Tytuł: | Re: Odparowywanie miodu w korpusach |
wersa pisze: Czyli obieg zamknięty powietrza przez osuszacz. JM pisze: Wszystko ładnie, tylko nie ten obieg zamknięty. Nic podobnego, przeciez napisal ze powietrze przechodzi przez osuszacz. Czyli jak sama nazwa wskazuje bedzie osuszal powietrze czyli wilgoc zabrana z miodu. Podobnie robi sie to na wielka skale, korpusy umieszcza się w dobrze ogrzanym pomieszczeniu (tam jest obieg zamkniety) i do tego osuszacze. 24 godziny i miod jest gotowy do wirowania. O dziwo nawet miod zasklepiony tez traci wilgoc.
W obiegu zamkniętym powietrze szybko osiągnie wilgotność bliską 100% |
Autor: | JM [ 05 października 2024, 20:24 - sob ] |
Tytuł: | Re: Odparowywanie miodu w korpusach |
Beeman pisze: Nic podobnego, przeciez napisal ze powietrze przechodzi przez osuszacz. Racja , jakoś mi to umknęło.Co to jednak ma być tym osuszaczem, żeby się w tym obiegu zamkniętym również nie osuszało się analogicznie jak ten osuszany miód? Bo żeby osuszyć np. o 5% 4 korpusy (100 kg) miodu, to trzeba odebrać z niego powiedzmy około 5 litrów wody. Jaki osuszacz miałby tyle zaabsorbować? Beeman pisze: Podobnie robi sie to na wielka skale, korpusy umieszcza się w dobrze ogrzanym pomieszczeniu (tam jest obieg zamkniety) W pomieszczeniu jako takim obieg jest może i częściowo zamknięty, ale to nie jest tożsame z obiegiem zamkniętym w obręie wyłącznie kilku korpusów z miodem. Kubatura pomieszczenia wielokrotnie przekracza kubaturę korpusów, jest to więc duży bufor pozwalający zgromadzić znaczne ilości wilgoci, zwłaszcza przy podwyższonej temperaturze. Później, lub nawet w trakcie, pomieszczenie musi być wywietrzone, bo po obniżeniu temperatury byłoby całe zalane rosą, a niesklepiony miód ponownie nabrał by wilgoci.
|
Autor: | lech [ 05 października 2024, 21:33 - sob ] |
Tytuł: | Re: Odparowywanie miodu w korpusach |
JM pisze: Beeman pisze: Nic podobnego, przeciez napisal ze powietrze przechodzi przez osuszacz. Racja , jakoś mi to umknęło.Co to jednak ma być tym osuszaczem, żeby się w tym obiegu zamkniętym również nie osuszało się analogicznie jak ten osuszany miód? Bo żeby osuszyć np. o 5% 4 korpusy (100 kg) miodu, to trzeba odebrać z niego powiedzmy około 5 litrów wody. Jaki osuszacz miałby tyle zaabsorbować? Beeman pisze: Podobnie robi sie to na wielka skale, korpusy umieszcza się w dobrze ogrzanym pomieszczeniu (tam jest obieg zamkniety) W pomieszczeniu jako takim obieg jest może i częściowo zamknięty, ale to nie jest tożsame z obiegiem zamkniętym w obręie wyłącznie kilku korpusów z miodem. Kubatura pomieszczenia wielokrotnie przekracza kubaturę korpusów, jest to więc duży bufor pozwalający zgromadzić znaczne ilości wilgoci, zwłaszcza przy podwyższonej temperaturze. Później, lub nawet w trakcie, pomieszczenie musi być wywietrzone, bo po obniżeniu temperatury byłoby całe zalane rosą, a niesklepiony miód ponownie nabrał by wilgoci.W suchym pomieszczeniu za pomocą osuszacza bez problemu przez 24 godziny zbije wilgotność miodu w tej ilości o 5%. Warunek musi spowodować przepływ powietrza pomiędzy ramkami. Żaden układ zamknięty nie jest potrzebny. |
Autor: | ares [ 06 października 2024, 12:39 - ndz ] |
Tytuł: | Re: Odparowywanie miodu w korpusach |
JM pisze: Bo żeby osuszyć np. o 5% 4 korpusy (100 kg) miodu, to trzeba odebrać z niego powiedzmy około 5 litrów wody. Osuszając 100 kg miodu o 5 litrów wody osuszasz go o 25% a nie o 5%. Miód to nie sama woda. |
Autor: | JM [ 06 października 2024, 20:00 - ndz ] |
Tytuł: | Re: Odparowywanie miodu w korpusach |
ares, ok. Kto nie zrozumiał o co miałem na myśli teraz już nie ma wątpliwości. |
Autor: | Beeman [ 06 października 2024, 23:47 - ndz ] |
Tytuł: | Re: Odparowywanie miodu w korpusach |
Zakladajac ze mielismy 100kg miodu o zawartosci 20% wody to po odparowaniu 5 litrow bedziemy mieli 0k 84% cukru i ok 16% wody czyli zbilismy zawartosc wody o 4%. |
Autor: | lech [ 07 października 2024, 07:21 - pn ] |
Tytuł: | Re: Odparowywanie miodu w korpusach |
Beeman pisze: Zakladajac ze mielismy 100kg miodu o zawartosci 20% wody to po odparowaniu 5 litrow bedziemy mieli 0k 84% cukru i ok 16% wody czyli zbilismy zawartosc wody o 4%. Winno być: Zakładając , że mieliśmy 100 kg miodu o zawartości 20% wody to po odparowaniu 5 litrów będziemy mieli 80 kg cukru i 15 kg wody , czyli razem 95 kg , czyli 15 litrów wody w 95 kg miodu daje 15,79 % wody, czyli zbiliśmy zwartość wody o 4,21%. |
Autor: | JM [ 07 października 2024, 16:42 - pn ] |
Tytuł: | Re: Odparowywanie miodu w korpusach |
Czyli mamy już precyzyjne i ostateczne obliczenia. Pozostaje do rozwiązania jeszcze zasadnicza kwestia - jak i z czego skonstruować amatorski "osuszacz", który zamontowany w obiegu zamkniętym wespół z 4 korpusami miodu, byłby w stanie zaabsorbować bez wydalania na zewnątrz 5 litrów wody. Warto przy tym mieć na uwadze to, że miód jest wysoce higroskopijny i istnieje ryzyko, że to miód właśnie wyciągał by więcej wody z osuszacza niż jakiś osuszacz z miodu. |
Autor: | Beeman [ 07 października 2024, 19:03 - pn ] |
Tytuł: | Re: Odparowywanie miodu w korpusach |
lech pisze: Beeman pisze: Zakladajac ze mielismy 100kg miodu o zawartosci 20% wody to po odparowaniu 5 litrow bedziemy mieli 0k 84% cukru i ok 16% wody czyli zbilismy zawartosc wody o 4%. Winno być: Zakładając , że mieliśmy 100 kg miodu o zawartości 20% wody to po odparowaniu 5 litrów będziemy mieli 80 kg cukru i 15 kg wody , czyli razem 95 kg , czyli 15 litrów wody w 95 kg miodu daje 15,79 % wody, czyli zbiliśmy zwartość wody o 4,21%. |
Autor: | maq123 [ 07 października 2024, 19:21 - pn ] |
Tytuł: | Re: Odparowywanie miodu w korpusach |
JM pisze: Pozostaje do rozwiązania jeszcze zasadnicza kwestia - jak i z czego skonstruować amatorski "osuszacz" Tak to robi Bob, wydaje sie ze daloby rade zrobic to samo ale na mniejsza skale https://www.youtube.com/watch?v=B2-w4P8BPsQ https://youtu.be/IxiqnndpP-I?feature=shared&t=28 |
Autor: | lech [ 07 października 2024, 19:48 - pn ] |
Tytuł: | Re: Odparowywanie miodu w korpusach |
Beeman pisze: lech pisze: Beeman pisze: Zakladajac ze mielismy 100kg miodu o zawartosci 20% wody to po odparowaniu 5 litrow bedziemy mieli 0k 84% cukru i ok 16% wody czyli zbilismy zawartosc wody o 4%. Winno być: Zakładając , że mieliśmy 100 kg miodu o zawartości 20% wody to po odparowaniu 5 litrów będziemy mieli 80 kg cukru i 15 kg wody , czyli razem 95 kg , czyli 15 litrów wody w 95 kg miodu daje 15,79 % wody, czyli zbiliśmy zwartość wody o 4,21%. Przecież tu nie chodzi o gramy i zaokrąglenia , tylko o błędny sposób liczenia procentów dokonany przez Kolegę. |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |