FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

wieczko wklęsłe czy wypukłe
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=25921
Strona 1 z 1

Autor:  mwoj [ 17 czerwca 2024, 10:50 - pn ]
Tytuł:  wieczko wklęsłe czy wypukłe

Ostatnio osoba, która ode mnie kupowała miód tegoroczny (17% wody) zwróciła uwagę na wieczko, że "pyka" tzn nie jest ani wklęsłe ani wypukłe. Powiedziała że do tej pory jak kupowała miody to miały wieczka wklęsłe.

Nigdy się nad tym nie zastanawiałem i dla mnie było oczywiste że wieczko nie będzie wklęsłe bo miodu się nie pasteryzuje i powietrze nie zostanie wypchnięte ze słoika w wysokiej temperaturze i nie wytworzy się podciśnienie w słoiku po ochłodzeniu.

Jednak w sklepowych słoikach wieczka faktycznie są wklęsłe.

Jak to jest robione?

Autor:  tomaszgenda [ 17 czerwca 2024, 11:17 - pn ]
Tytuł:  Re: wieczko wklęsłe czy wypukłe

mwoj, Sklepowy miód jest sterylizowany tak jak mleko UHT. Miód jest przegrzany i dla tego niekrystalizuke. Jeżeli zaczyna krystalizować to od środka jak by winogrono w środku słoika

Autor:  Wingrul [ 17 czerwca 2024, 12:15 - pn ]
Tytuł:  Re: wieczko wklęsłe czy wypukłe

A co z HMF (Hydroksymetylofurfural czy jakoś tak)
To jest szkodliwe i powstaje najszybciej podczas podgrzewania miodu, a miód marketowy na bank jest badany.

Autor:  Beeman [ 17 czerwca 2024, 12:52 - pn ]
Tytuł:  Re: wieczko wklęsłe czy wypukłe

tomaszgenda pisze:
Sklepowy miód jest sterylizowany
[/quote] Nie wszystkie miody rynkowe są pasteryzowane. Aby odwirować i przefiltrować kilka ton miodu na godzinę, korpusy z ramkami umieszcza się w pomieszczeniu o temperaturze 40 C i suchym powietrzu na 24-48 godzin. Następnie trafia do odstojnika i do słoików jeszcze ciepły, dlatego wieczka są wklęsłe. Oczywiście podobnie będzie po pasteryzacji.
Wingrul pisze:
A co z HMF
Przy tej temp. nie bedzie wytwarzany.

Autor:  baru0 [ 17 czerwca 2024, 21:58 - pn ]
Tytuł:  Re: wieczko wklęsłe czy wypukłe

Wingrul pisze:
A co z HMF (Hydroksymetylofurfural czy jakoś tak)
To jest szkodliwe i powstaje najszybciej podczas podgrzewania miodu, a miód marketowy na bank jest badany.

HMF jest szkodliwy podobno dla pszczół, kolega gotuje syrop od 20 lat i pszczoły ma ,nie padają.
Wieczko jest wklęsłe bo,miód do rozlania przez automaty musi być podgrzany i naturalnie później robi się wklęsłe, bo stygnie , od cała "technika" .

Autor:  lech [ 18 czerwca 2024, 05:26 - wt ]
Tytuł:  Re: wieczko wklęsłe czy wypukłe

Wingrul pisze:
A co z HMF (Hydroksymetylofurfural czy jakoś tak)
To jest szkodliwe i powstaje najszybciej podczas podgrzewania miodu, a miód marketowy na bank jest badany.

Aby nie wytworzył się HMF miód szybko podgrzewa się do temperatury około 70 st.C na krótki czas , a następnie szybko schładza.

Autor:  tomaszgenda [ 18 czerwca 2024, 07:08 - wt ]
Tytuł:  Re: wieczko wklęsłe czy wypukłe

Do wytworzenia HMF od tęperatury ważniejszy jest czas ekspansji.

Autor:  astroludek [ 18 czerwca 2024, 07:09 - wt ]
Tytuł:  Re: wieczko wklęsłe czy wypukłe

Czyli krótko mówiąc guzik warty jest taki miód...

Autor:  JM [ 18 czerwca 2024, 11:08 - wt ]
Tytuł:  Re: wieczko wklęsłe czy wypukłe

HMF (Hydroksymetylofurfural) powstaje z fruktozy i z glukozy.
Z syropu "buraczanego" nie, można go gotować i HMF'u w nim nie będzie.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/