FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 11 sierpnia 2025, 13:18 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość

Witam
Zwracam się z prośbą o pomoc. Pragnę założyć małą pasiekę i nie wiem od jakiej wielkości powinienem zacząć. Nie chcę przynajmniej na razie aby była za duża, gdyż chciałbym dostosować ją do swoich możliwości, a docelowo ma ona być jedynie dla mojej przyjemności. Na razie jestem zdecydowany na rozpoczęcie od 2 odkładów w ulach wielkopolskich. Będzie to docelowo pasieka stacjonarna. Pożytki mam następujące, mieszkam na skraju lasu, duża ilość łąk, duża ilość leszczyny, wierzb i topoli, dęby, lipy, duża ilość olchy i wiązów, dodatkowo trochę krzewów i drzew owocowych, brak w pobliżu upraw typu rzepak itp. W najbliższej okolicy duża ilość nieużytków kwitnąca najróżniejszą dziką roślinnością.
W przeszłości, jednak było to już kawał czasu pomagałem przy pszczołach i co nieco pamiętam, lecz niektóre aspekty skleroza.
Proszę o opinie na temat ilości na start polecanej przez uczestników tego forum.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
myślę że spokojnie sobie dasz radę przy tych dwóch rodzinkach jeśli masz już jakieś małe doświadczenie, nie powinieneś mieć problemu z tym żeby je sobie spokojnie przejrzeć bo przy dwóch rodzinach (choć na początku) nie będzie Ci to wiele zajmować

Tytuł:
Awatar użytkownika

Roman Tański,
Tak dwa pnie a w nich odkłady to dobra ilosc na start :brawo:
tylko pamietaj aby zrobic przez zime jeszcze dwa ule :nonono:

aby były gotowe na wiosne nastepnego roku - bo na dwuch to długo nie poprzestaniesz :leży_uśmiech:

Powodzenia - pozdrawiam Szczupak
:zeby:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
z mojego krótkiego doświadczenia wynika, że dwa ule to minimum, tak ze 4-5 sztuk to już komfort a powyżej 5 zaczyna się zabawa :)

Oczywiście mówię o pszczelarstwie traktowanym jako hobby.

Tytuł:

OK dziękuję za pomoc. Właśnie robię 2 ule warszawskie i może z rozpędu zrobię jakieś na zapas to mam nadzieje, że się za rok przydadzą.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
Moim zdaniem to najlepiej zaczac od 5 rodzin ,dlatego gdyz zima moze cos odpasc no plusy sa takie oj ile mam pracy gdy zona do sklepu goni a ty pod jablonia komara sobie przytniesz czyli pospisz sobie ,i nikt nie marudzi. Pawel :brawo:

Tytuł:
z ekonomicznego punktu widzenia 2 rodziny to nie ma sensu - kupisz opakowanie apiworolu zużyjesz ile potrzebuje a reszta do kosza i tak będzie ze wszystkim, miodareczka na tych kilka ramek to tez drogo wyjdzie. Ale co tych parę groszy znaczy dla hobbisty :oczko:

Tytuł:

Na razie to może i dwie rodziny się nie kalkulują ale mi nie o kalkulację chodzi, a nie jestem po prostu pewien jak mi pójdzie i dlatego chyba lepiej potrenować na mniejszej ilości łatwiejszej do opanowania. Jak coś pójdzie nie tak to łatwiej to naprawić, a za rok kto wie, może już 5??? Poza tym praktycznie większość rzeczy robię sam, ramki na 1 korpus już zbite, prosty szablon już zbiłem, ule robię ze zbędnych zapasów materiału, trochę sklejki drewna mam, a i miodarkę może też sam zrobię, tak więc koszt niewielki, a reszta no cóż....

Tytuł:
Roman Tański pisze:
Na razie to może i dwie rodziny się nie kalkulują ale mi nie o kalkulację chodzi, a nie jestem po prostu pewien jak mi pójdzie i dlatego chyba lepiej potrenować na mniejszej ilości łatwiejszej do opanowania. Jak coś pójdzie nie tak to łatwiej to naprawić, a za rok kto wie, może już 5???

Jeżeli mogę
to gdyby mnie ktoś zapytał o moje zdanie to odpowiedziałbym tak
Na początek najlepiej kupić od zaraz 5 odkładów dlaczego ??
z odkładem jest naj mniej roboty bo on się rozwija poza dokładaniem ramek i odbudową nie ma innych kłopotliwych przygód typu rojenie ,wymiany matek itp
przez ten okres 4 miesięcy człowiek nigdy nie mający do czynienia z pszczołami przyzwyczai się z nimi do obcowania użądlenia pozna ich zachowanie itp
czemu 5 temu że nigdy nie ma tak by wszystkie rodziny były idealne i rozwijały się jak bliźnięta jedno jajeczne gdy któraś rodzina odstaje zawsze ją idzie wzmocnić zasilić czerwiem a mając 5 rodzin masz do wyboru przynajmniej 3 z których w razie potrzeby skubniesz po rameczku dając słabszej ( przy dwóch jak jedna kuleje a drugą osłabisz będziesz miał ale dwa słabe )
przy 5 rodzinach masz porównanie rozwoju a na następny rok z 5 rodzin możesz w sezonie wykonać min 2 odkłady silniejsze i unikniesz dalszych komplikacji w postaci stanu rojowego czasami są nie powodzenia gdzieś matka zginie czy samemu można ją nie chcący zniszczyć wtedy przy dwóch to jedynie połączyć przy 5 masz pole manewru zawsze możesz z naj silniejszego zabrać czerw i zasilić nim poddasz inną ale to moje zdanie i nie koniecznie musisz je akceptować

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant+2x1/2
Witam
Dwa to troche malo. JA zaczynałem od 3 i po roku przerzuciłem sie na pięć .
Mysle ze kjest to odpowiednia ilosc dla poczatkujacego pszczelarza .
Tylko gdy zdecydujesz sie na odkjlady to bierz tylko z czerwca bo potem to magą Ci nie zdarzyc sie odpowiednio rozwibnac i bedziesz musiał laczyc .
Ale wybor nalezy do Ciebie;D
Pozdrawiam byczek;D

Tytuł:

Może i racja. W takim razie zrobię jeszcze przez zimę jakiś dodatkowy ulik, a przez te kilka miesięcy to się zdecyduję 3 a może i 5. :uśmiech:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja kiedyś dawno temu zaczynałem od pięciu rodzin. Uważam, że jest to optymalne na początek. Dobrze by było znaleźć kogoś kto od czasu do czasu pomoże. Pozdrawiam

Tytuł:

witam ja zaczynałem od dwóch po roku miałem cztery .Po drugiej zimie przeżyły wszystkie cztery lecz w dwóch było brak matek pod koniec marca połączyłem .Ponownie miałem dwie rodziny jedyny plus że były bardzo silne . lepiej zacząć od większej liczby rodzin 4 i szybciej dojść do zamierzonej ilośći.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]