FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 18:15 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pokarm z cukru
Post: 09 września 2013, 17:23 - pn 

Rejestracja: 15 września 2009, 11:54 - wt
Posty: 1305
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp i Dadant
Witam.
Do zimowli karmię pszczoły cukrem.
Robię to w ten sposób, że przegotowuję wodę, wyłączam płomień i do gorącej wody wsypuję cukier.
Wczoraj usłyszałem, że w gorącej wodzie wydzielają się jakieś szkodliwe dla pszczół związki i trzeba cukier rozpuszczać w wodzie letniej.
Czy tak jest? Bo przeczytanej przeze mnie literaturze nie ma nic wspomnianego o temperaturze w jakiej powinno się rozpuszczać cukier.

_________________
Pozdrowienia z Warmii


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 września 2013, 17:31 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Jarek, jak chcesz masy teorii to wrzuć w wyszukiwarkę "HMF" a w praktyce to rozpuszczaj cukier w gorącej wodzie, jeśli ci tak wygodnie i ciesz się z pszczelarzenia.

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 września 2013, 19:29 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 sierpnia 2007, 09:21 - pn
Posty: 1610
Lokalizacja: Wawa
Nie widzę żadnych zmian......aczkolwiek szybciej się rozpuszcza..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 września 2013, 19:32 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2013, 21:06 - wt
Posty: 308
Lokalizacja: Roztocze
Ule na jakich gospodaruję: warszawskie poszerzane
nic szkodliwego się nie dzieje chyba że ci się cukier zkarmelizuje :wink:

_________________
Jestem pszczelarzem ludziom na pożytek, Bogu na chwałę


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 września 2013, 20:02 - pn 

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 23:35 - śr
Posty: 4140
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Robisz prawidłowo, wodę warto przegotować w celu jej dezynfekcji czy uwolnienia z chloru. Nie należy natomiast dalej podgrzewać syropu czy tym bardziej go gotować . Wtedy w warstwie dennej na styku z dnem mogą być warunki do powstawania HMF czy zwykłego karmelu - przypalonego cukru. Trzeba się jednak mocno postarać aby to zrobić, więc nie ma obawy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 września 2013, 22:15 - pn 

Rejestracja: 15 września 2009, 11:54 - wt
Posty: 1305
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp i Dadant
Dziękuję za informacje.
Tak właśnie patrze, że im więcej słucham różnych głupot tym bardziej to szkodzi pszczołom. Trzeba chyba postępować zgodnie ze starymi, sprawdzonymi metodami a nie kombinować ;)

_________________
Pozdrowienia z Warmii


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 15 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji