FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Ciekawostka!!!
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=4222
Strona 1 z 1

Autor:  maniek444 [ 20 lutego 2011, 13:00 - ndz ]
Tytuł:  Ciekawostka!!!

W zeszłm roku znajomy posiał około 3 hektary wyki jarej w odległości mniej więcej 1 km. od mojej pasieki. Cikawa sprawa związana z tym była, bo pszczółki nie zaglądały do kwiatków tej że wyki tylko zlizywały nektar z łodyg. Pierwszy raz zaobserwowałem takie zjawisko. Może ktos ma wytłumaczenie tej ciekawostki? Z Pszczelarskim Pozdrowieniem.

Autor:  miły_marian. [ 20 lutego 2011, 15:19 - ndz ]
Tytuł: 

Bo to była spadz. Ja widziałem jak pszczoły siadały na lisciach trzciny i lizały spadz. Pozdrawiam miły_marian

Autor:  waldek6530 [ 20 lutego 2011, 15:42 - ndz ]
Tytuł: 

maniek444 i już wszystko wiesz !

Autor:  mirek54 [ 20 lutego 2011, 15:50 - ndz ]
Tytuł:  Re: Ciekawostka!!!

maniek444 pisze:
W zeszłm roku znajomy posiał około 3 hektary wyki jarej w odległości mniej więcej 1 km. od mojej pasieki. Cikawa sprawa związana z tym była, bo pszczółki nie zaglądały do kwiatków tej że wyki tylko zlizywały nektar z łodyg. Pierwszy raz zaobserwowałem takie zjawisko. Może ktos ma wytłumaczenie tej ciekawostki? Z Pszczelarskim Pozdrowieniem.


Witam.Pszczoły nie sięgają do nektaru ,jest za głęboko. Jeśli wcześniej nie odwiedził kwiatu trzmiel, który przegryza kwiat z boku, pszczoły nie mogą korzystać z tej stołówki.

Autor:  maniek444 [ 20 lutego 2011, 16:47 - ndz ]
Tytuł: 

Więc jaki miód pszczólki przyniosły? Spadziowy czy nektarowy? Szkoda że nie przyjrzałem kwiatom wyki czy czasem nie były uszkodzone.

Autor:  Cordovan [ 20 lutego 2011, 22:00 - ndz ]
Tytuł: 

Skoro piszesz że zbierały z łodyg to pobierały spadź jaką wytwarzała mszyca żerująca na tej wyce. ;-)

Autor:  maniek444 [ 21 lutego 2011, 09:51 - pn ]
Tytuł: 

A czy sa jakieś testy, sposoby żeby można było rozróznić jaki jest miód? Czym się rózni miód nektarowy od spadziowego? Ja swoją przygodę z pszczólkami zaczynam dopiero (cztery lata) i nie bardzo się oriętuję.

Autor:  mendalinho [ 21 lutego 2011, 10:22 - pn ]
Tytuł: 

Cytuj:
A czy sa jakieś testy, sposoby żeby można było rozróznić jaki jest miód? Czym się rózni miód nektarowy od spadziowego? Ja swoją przygodę z pszczólkami zaczynam dopiero (cztery lata) i nie bardzo się oriętuję.




Polska norma określa miód jako produkt spożywczy wytworzony przez pszczoły z nektaru roślin , spadzi lub z nektaru roślin i spadzi. W związku z tym rozróżniamy 3 typy miodów:
1. nektarowy
2. spadziowy
3. nektarowo-spadziowy

Podstawowym surowcem do produkcji miodu nektarowego jest nektar wytwarzany przez nektarniki kwiatów. Substancja ta zwabia owady zapylające, swoją wonią i wysoką koncentracją cukru. Miód spadziowy powstaje z wydaliny mszyc i czerwców, albowiem owady te po pobraniu soku roślinnego przyswajają białko i inne substancje, natomiast cukry wydalają nie strawione. Te słodkie wydaliny zwabiają pszczoły i mrówki, które gromadzą go jako swój pokarm.

Odmiana miodu nektarowego zależy od gatunku rośliny z jakiej pszczoła pobrała nektar. Tak więc możesz spotkać różne odmiany miodu nektarowego np.:
- rzepakowy
- akacjowy
- lipowy
- gryczany
- wrzosowy
- wielokwiatowy
Miód spadziowy natomiast może powstać ze spadzi iglastej jak i z liściastej.

Polska norma nie obowiązuje od 2003 roku.Gdzies juz o tym Kober pisał

Autor:  CYNIG [ 21 lutego 2011, 11:14 - pn ]
Tytuł: 

mendalinho pisze:
...
Polska norma nie obowiązuje od 2003 roku...


A w to miejsce wprowadzono
http://www.zwiazek-pszczelarski.pl/inde ... =43&#tresc

Autor:  maniek444 [ 21 lutego 2011, 12:04 - pn ]
Tytuł: 

Wszystko to jest fajnie napisane. Tylko czy jest sposób żeby klien kupujacy miód mógł stwierdzić jaki to jest miód? Czy musi zaufać pszczelarzowi który mówi- to jest miód spadziowy!

Autor:  Wojtek100 [ 27 lutego 2011, 04:26 - ndz ]
Tytuł: 

Jest metoda: trzeba rozpuścić miód w niewielkiej ilości wody i zalać go spirytusem. Jeśli jest spadziowy, powstaną widoczne gołym okiem kłaczki, powstałe ze ściętego przez spirytus białka, które zawiera spadź. W przypadku miodu nektarowego roztwór powinien być klarowny.

Autor:  Wojtek100 [ 27 lutego 2011, 04:31 - ndz ]
Tytuł: 

A poza tym wiadomo, w przypadku popularnych miodów łatwo ocenić organoleptycznie, zwłaszcza że popularne spadziowe akurat bardzo łatwo rozrużnić, ale jeśli z wyki to co innego... :oczko:

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/