FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
Ciekawostka!!! http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=4222 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | maniek444 [ 20 lutego 2011, 13:00 - ndz ] |
Tytuł: | Ciekawostka!!! |
W zeszłm roku znajomy posiał około 3 hektary wyki jarej w odległości mniej więcej 1 km. od mojej pasieki. Cikawa sprawa związana z tym była, bo pszczółki nie zaglądały do kwiatków tej że wyki tylko zlizywały nektar z łodyg. Pierwszy raz zaobserwowałem takie zjawisko. Może ktos ma wytłumaczenie tej ciekawostki? Z Pszczelarskim Pozdrowieniem. |
Autor: | miły_marian. [ 20 lutego 2011, 15:19 - ndz ] |
Tytuł: | |
Bo to była spadz. Ja widziałem jak pszczoły siadały na lisciach trzciny i lizały spadz. Pozdrawiam miły_marian |
Autor: | waldek6530 [ 20 lutego 2011, 15:42 - ndz ] |
Tytuł: | |
maniek444 i już wszystko wiesz ! |
Autor: | mirek54 [ 20 lutego 2011, 15:50 - ndz ] |
Tytuł: | Re: Ciekawostka!!! |
maniek444 pisze: W zeszłm roku znajomy posiał około 3 hektary wyki jarej w odległości mniej więcej 1 km. od mojej pasieki. Cikawa sprawa związana z tym była, bo pszczółki nie zaglądały do kwiatków tej że wyki tylko zlizywały nektar z łodyg. Pierwszy raz zaobserwowałem takie zjawisko. Może ktos ma wytłumaczenie tej ciekawostki? Z Pszczelarskim Pozdrowieniem.
Witam.Pszczoły nie sięgają do nektaru ,jest za głęboko. Jeśli wcześniej nie odwiedził kwiatu trzmiel, który przegryza kwiat z boku, pszczoły nie mogą korzystać z tej stołówki. |
Autor: | maniek444 [ 20 lutego 2011, 16:47 - ndz ] |
Tytuł: | |
Więc jaki miód pszczólki przyniosły? Spadziowy czy nektarowy? Szkoda że nie przyjrzałem kwiatom wyki czy czasem nie były uszkodzone. |
Autor: | Cordovan [ 20 lutego 2011, 22:00 - ndz ] |
Tytuł: | |
Skoro piszesz że zbierały z łodyg to pobierały spadź jaką wytwarzała mszyca żerująca na tej wyce. ![]() |
Autor: | maniek444 [ 21 lutego 2011, 09:51 - pn ] |
Tytuł: | |
A czy sa jakieś testy, sposoby żeby można było rozróznić jaki jest miód? Czym się rózni miód nektarowy od spadziowego? Ja swoją przygodę z pszczólkami zaczynam dopiero (cztery lata) i nie bardzo się oriętuję. |
Autor: | mendalinho [ 21 lutego 2011, 10:22 - pn ] |
Tytuł: | |
Cytuj: A czy sa jakieś testy, sposoby żeby można było rozróznić jaki jest miód? Czym się rózni miód nektarowy od spadziowego? Ja swoją przygodę z pszczólkami zaczynam dopiero (cztery lata) i nie bardzo się oriętuję.
Polska norma określa miód jako produkt spożywczy wytworzony przez pszczoły z nektaru roślin , spadzi lub z nektaru roślin i spadzi. W związku z tym rozróżniamy 3 typy miodów: 1. nektarowy 2. spadziowy 3. nektarowo-spadziowy Podstawowym surowcem do produkcji miodu nektarowego jest nektar wytwarzany przez nektarniki kwiatów. Substancja ta zwabia owady zapylające, swoją wonią i wysoką koncentracją cukru. Miód spadziowy powstaje z wydaliny mszyc i czerwców, albowiem owady te po pobraniu soku roślinnego przyswajają białko i inne substancje, natomiast cukry wydalają nie strawione. Te słodkie wydaliny zwabiają pszczoły i mrówki, które gromadzą go jako swój pokarm. Odmiana miodu nektarowego zależy od gatunku rośliny z jakiej pszczoła pobrała nektar. Tak więc możesz spotkać różne odmiany miodu nektarowego np.: - rzepakowy - akacjowy - lipowy - gryczany - wrzosowy - wielokwiatowy Miód spadziowy natomiast może powstać ze spadzi iglastej jak i z liściastej. Polska norma nie obowiązuje od 2003 roku.Gdzies juz o tym Kober pisał |
Autor: | CYNIG [ 21 lutego 2011, 11:14 - pn ] |
Tytuł: | |
mendalinho pisze: ...
Polska norma nie obowiązuje od 2003 roku... A w to miejsce wprowadzono http://www.zwiazek-pszczelarski.pl/inde ... =43&#tresc |
Autor: | maniek444 [ 21 lutego 2011, 12:04 - pn ] |
Tytuł: | |
Wszystko to jest fajnie napisane. Tylko czy jest sposób żeby klien kupujacy miód mógł stwierdzić jaki to jest miód? Czy musi zaufać pszczelarzowi który mówi- to jest miód spadziowy! |
Autor: | Wojtek100 [ 27 lutego 2011, 04:26 - ndz ] |
Tytuł: | |
Jest metoda: trzeba rozpuścić miód w niewielkiej ilości wody i zalać go spirytusem. Jeśli jest spadziowy, powstaną widoczne gołym okiem kłaczki, powstałe ze ściętego przez spirytus białka, które zawiera spadź. W przypadku miodu nektarowego roztwór powinien być klarowny. |
Autor: | Wojtek100 [ 27 lutego 2011, 04:31 - ndz ] |
Tytuł: | |
A poza tym wiadomo, w przypadku popularnych miodów łatwo ocenić organoleptycznie, zwłaszcza że popularne spadziowe akurat bardzo łatwo rozrużnić, ale jeśli z wyki to co innego... ![]() |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |