FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 11 sierpnia 2025, 13:14 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
co waszym zdaniem jest dobrym materialem do ocieplenia ula

w tym roku bede robil okolo 20 uli i tak sie zastanawiam czym je ocieplic

na styropian kazdy narzeka ze mrowki go wynosza i pszczoly ro gryza

ostatnio myslalem moze styrodur bedzie lepszy
ale ostatnio czytalem ze ktos stosowal i tez go pszczoly pogryzly

a co sadzicie o welnie mineralnej

sulkowski stosuje we wszystkich ulach welne mineralna i ja zachwala

a ludzie z jego uli sa zadowoleni

a co wy o tym sadzicie ?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cześć

na eksploatacji uli się nie znam, gdyż dopiero zaczynam, ale zastanawiające jest dla mnie w jaki sposób pszczoła bądź mrówka wynosi styropian, jeśli ul wykonany jest solidnie bez szpar to jedyną metoda musi być przegryzanie ścian , nie sądzę żeby pszczoły wygryzały sobie dziury w ścianach, oczywiście mogę się mylić, jeśli chodzi o wełnę to napewno nie można dawać luźnej , ale prasowaną twardą dlaczego nie? taka się nie nie osunie

Pozdrawiam

ps. nie długo będziemy zakładać centralne ogrzewanie w ulach może jednak trochę dać naturze robić swoje

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
kamil85 pisze:
na styropian kazdy narzeka ze mrowki go wynosza i pszczoly ro gryza

Nie prawda, są tacy co narzekają, ale i są tacy którzy chwalą sobie ten materiał. Ja go używam we wszystkich ulach które zrobiłem i jak na razie jest OK.

kamil85 pisze:
sulkowski stosuje we wszystkich ulach welne mineralna i ja zachwala
a ludzie z jego uli sa zadowoleni

Kupiłem jeden jego ul na początek i nigdy więcej.
Dla mnie jakość nieakceptowalna, po 3 latach używania korpusy muszę zabrać do generalnego remontu.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
moim zdaniem wełna sie nie nadaje.Jeśli zawilgnie zbyt wolno wysycha, pozatym przy nieszczelnym ulu drobinki wełny mogą sie dostawać do miodu. kto pracował przy wełnie mineralnej wie jak drobinki unoszą sie w powietrzu i bez maski ciężko wytrzymać

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp. jednościenny i wlkp. 18
A może jednak bez ocieplenia i postawić na ule cienkościenne. Jeśli jednak ocieplenie musi być to raczej proponowałbym styropian lub styrodur. Z wełną wcześniej czy później robią się problemy z uwagi na przedostającą się wilgoć.

Tytuł:

witam.
ja robię właśnie ule i jako ocieplenie daję trzcinę(gr.2cm.), trochę więcej wymaga to pracy niż przy styropianie, ale jest to ocieplenie naturalne. jeśli ma ktoś tak ocieplone ule proszę o opinie

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: l/n
Ja w tym roku zaczynam budowę uli korpusowych i na ocieplenie będę dawał sieczkę.

Tytuł:

Skoro - sieczka, to czemu nie daje się jej na ściany budynków. Była -suprema, gdzieś zginęła. W/g mojego skromnego zdania - w obecnej chwili nie ma tańszego i lepszego materiału od styropianu.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warszawski poszeżony
Bardzo dobra do ocieplenia ula jest paproć suszona. U siebie ją stosuję i jest ok. Polecam.

Tytuł:

Ocieplałem styropianem i miałem problem z mrówkami, od kilku lat jako ocieplenie stosuje wełnę mineralną. Korpus jest nieco cięższy niż przy ocieplaniu styropianem, ale jestem zadowolony. Nie zauważyłem problemu z zawilgoceniem wełny, ale w związku z tym że na forum spotykam opinie że się nie nadaje właśnie z powodu zawilgocenia, postanowiłem że na wiosnę rozbiorę ze 4 korpusy ,( poszukam takich gdzie będzie wilgoć) i sprawdzę czy wełna między ściankami ula rzeczywiście chłonie wilgoć. Ale tak się zastanawiam, którędy ta wilgoć miała by się tam dostać . Przez zimę mam odpowiednią wentylacje w dennicy,wilgoć pojawia się gdy matki zaczynają czerwić i jest jej niewiele, a korpus od środka jest obity klepką grubości 1 cm, która pszczoły dokładnie zawsze pokrywają kitem.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Najlepsze parametry ma pianka poliuretanowa następnie styropian potem wełna.Ocieplając styropianem w warunkach jakie panują w Polsce płyta o gr. 2 cm zabezpiecza przed przemarzaniem. natomiast wełna mineralna to ok.2,5.cm.
johny180 pisze:
kto pracował przy wełnie mineralnej wie jak drobinki unoszą sie w powietrzu i bez maski ciężko wytrzymać
.Wełna mineralna do ocieplenia ula powinna być twarda jak ta którą stosuje się do izolacji kominków.Natomiast jeśli chodzi o jej nasiąkliwość to jest zbliżona do sieczki i wcale nie jest to wada tylko zaleta, dzięki temu w ulu panuje dość stabilna wilgotność. W ubiegłym roku kupiłem ul od Sułkowskiego (wielkopolski 12 ramkowy korpusowy) ocieplany wełną mineralną 2,5cm i planuję taki właśnie robić .

pozdrawiam. :mniam miodek:

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

Tytuł:
a ja czytałem artykuł henryka osiewalskiego w pp. to ten gosc co jest na forum filmik z jego pasieki o tych deskach co sie roje pod nimi uwiazuja. to on pisał ze rosbierał ule po 10 czy 15 latach ocieplane wełna i wszystko było z wełna ok i tez jestm zwolennikiem wełny pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
marcin
jakie widzisz plusy wełny mineralnej w stosunku do styropianu?

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Tytuł:

popi44 pisze:
w obecnej chwili nie ma tańszego i lepszego materiału od styropianu.

z tym to sie nie zgodzę, styropian jest z pewnością najłatwiejszy w zastosowaniu, ale nie najtańszy i na pewno nie najlepszy dla pszczółek ponieważ jest to chemia. trzcinę mam za darmo więc już jest taniej, a przy tym ekologicznie :oczko:

Tytuł:

Nie jestem Marcin ale podstawowy plus to że nie jest wynoszona przez mrówki i się w niej nie gnieżdżą. Z jednym wyjątkiem, w pasiece gdzie wynosiły styropian wyniosły trochę wełny ale tylko z jednego ula , po za tym mam spokój. Wnioskując z Twoich wcześniejszych postów , kłopotów z mrówkami nie Masz więc moim zdaniem spokojnie Możesz stosować styropian.
Pozdrawiam

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowski
Ja mam ule Sułkowskiego ocieplane wełną od 3 sezonów 2011 bedzie 4 sezonem. Jedyne zastrzeżenia mam kieruję w stronę dennic (niskich, ocieplanych), przy zeszłorocznych opadach i wilgoci jaka panowała rozciskało klepki ze spodu i trzeba było je skręcać dłuższymi śrubami. Korpusy są klejone na składaniach i nie zauważyłem żeby coś złego sie z nimi działo, narazie nie rozbierałem żadnego korpusu więc nie moge sie wypowiedzieć co do stanu wełny, ale korpusy nie zmieniły swojej wagi, a jeśli by wełna zamokła powinny ważyć więcej. Chcę dodać ze każdą klepkę w korpusie dodatkowo skręcałem wkrętami, w tym roku będe dodawał 4 nowe ule nieskręcone więc bedę obserwował co się z nimi dizeje.

Tytuł:

jeżeli gniazdo bedzie dobrze ułożone na zime i zapewniona dobra wentylacja to czy to bedzie styropian,wełna czy cokolwiek nie ma wiekszego znaczenia.Problem zaczyna sie wtedy gdy przy złej zimowli woda nadmiernie gromadzi sie w ulu,materiały nasiąkliwe chłoną do siebie wilgoć która nastepnie sie wykrapla i marznie przez co drastycznie zmniejszają sie właściwości izolacyjne materiału.Dlatego moim zdaniem i dla mnie w tej chwili na pewno styropian jest lepszy od wełny.Z materiałami naturalnymi typu słoma czy trzcina oczywiście nie porównuje

Tytuł:

Mam pytanie, czy dobrym ociepleniem powałki jest mata filcowa grubości około 2cm i na to styropian 5 naklejony na płytę. Wszysto szczelnie dociska do powałki. Powałki mam tak skonstruowane że pszczoły mogą przechodzić nad ramkami. Czy te ocieplenie wystarczy czy jeszcze coś dołożyć?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wkp wz
PawełS, W zupełności wystarczy tylko ten filc żeby nie trzymał wilgoci bo wszystko z pleśnieje filc pije jak gąbka :czatownik: :czatownik:

Tytuł:

O wilgoci wiem i jak trzeba to wymieniam na suchy. Dziekuje za odpowiedz.

Tytuł:

Wiesiek 33 jeżeli wełna ci nawilgnie to niestety pomiędzy klepkami masz lód co na pewno ula ci nie ogrzeje a przyjdzie słońce w dzień to ta wilgoć będzie parować do wewnętrznej części ula i masz ją w środku pa drugie jak wełna raz nawilgnie to już nie chroni przed zimnem dlatego jestem za styropianem.

Tytuł: Ocieplenie ula

Witam.Kolego rychu 1313 ja takze stosuje trzcine.Jest to tani i ekologiczny material izolacyjny.Ty stosujesz 2.5cm.izolacje ja natomiast 6cm.Jest to bardzo procochlonna budowa uli ale satysfakcja i efekt murowany.Po trzcine chodze zima na lod.Pozdrawiam.

Tytuł:

witam Kolego ydyp zgadzam się trzcina jest najlepszym ociepleniem, albo twarda słoma - jest to ocieplenie ekologiczne czyli przyjazne naszym podopiecznym, pracy jest trochę więcej. kupiłem dobry sekator i sprawnie idzie ocieplanie. pozdrawiam

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]