FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 12 sierpnia 2025, 16:24 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Co dalej...
Witam dzisiaj po raz 1 po zimie zajrzałem do pszczół na pierwszych dwóch ramkach nie było pszczół jak te ramki wyjąłem zauważyłem troche miodu na dennicy co to moze znaczyć ?
miód wypadał z ramek.
pszczółek było mało padniętych ale niewiem co dalej mam robic czy dac im ciasto miodowo-pyłkowe czy tylko odsklepic ramki z miodem
przypominam ze ramek z tylu nie przegladalem wiec niewiem czy tam miód tez nie wypada a jak połozyłem ręke na ramki to nie były ciepłe wiec wnioskuje z tego ze matka jeszcze nie czerwi tylko niewiem dlaczego gniazdo było dobrze ocieplone
prosze o poradę.

Tytuł:
A pszczoły były w ulu ?? czy do nich nie doszedłeś
?
Miód dlatego wycieka z ramek bo pociągnął wilgoć ;-)

Tytuł:
Najpierw trzeba by określić w jakim typie ula miałeś pszczoły i czy to faktycznie miód cieknie? Kolejna sprawa czy przy tym zaglądaniu do gniazda widziałeś wogóle pszczoły? ;-)

Tytuł:
to jest ul warszawski a to na 100% wyciekał miód i pszczoły tez zyja bo wychodzą z pomiędzy ramek które sa po środku

Tytuł:
Znaczyło by top że że jak napisał Bogdan złapał wilgoci i temu wypłynął a to znów oznacza że możesz mieć niezbyt dobre warunki jeśli idzie o wilgotność w ulu lub jego słabą wentylację, to ul na zimno czy ciepło?

Tytuł:
na ciepło mam 2 wylotki górny i dolny ale na zimę ten górny zatkałem

Tytuł:
I błąd, po co go zatykałeś przecież na ciepło jest plaster z woszczyną osłonowy. Temu ci się wilgoć w ulu zrobiła bo jednym wylotem nie dość było cyrkulacji powietrza w ulu. Gniazdo masz rozumiem ułożone od wylotu w głąb ula?

Tytuł:
nie właśnie wylotki sa w poprzek ramek (jak patrze przez wylotki na ramki to widze boczna stronę ramki )ale wylotki sa umieszczone bardziej po prawej stronie a kłąb uwiązał sie calkiem po lewej i jeszcze z prawej strony mam zatwór i drzwiczki ze szkłem przez ktore moge ogladac pszczoły nie otwierajac daszka oczywiscie na zimę tam jeszcze włożyłem stara poduszkę bo kiedy wyjąłem ramki to tam było duzo miejsca...
wiem ze trochę zagmatwałem i jak czegos nie rozumiesz to napisz bo ja sam mam z tym problemy ;p

Tytuł:
Czyli jak widzisz boczne beleczki ramek przez wyloty to ule masz na zimno a nie na ciepło, na ciepło to ułożenie gdy wylot zasłania pierwsza ramka z woszczyną, na zimno gdy z wylotu pszczoła wchodzi wprost pomiędzy ramki. Z tego co zrozumiałem to masz ułożenie takie że wyloty masz jednej strony długiego boku ula a kłąb uwiązał się na końcu gniazda czyli dalej od wylotów tak? I od której strony rozbierałeś gniazdo by podejrzeć co i jak?

Tytuł:

Tak jak Napisał Bocianak prawdopodobnie wilgoc i mógł pokarm sfermentowac, stąd wyleciał na spód ula.Nie ma rady musisz zmniejszyc gniazdo, dobrze ocieplic jak boisz się ,że mają mało papu,dac ciasto.Jak zrobi się cieplej przeglądnąc całą rodzinę.Niestety wilgoc w warszawiakach to skutek zamykania oczek i za dużej ilości ramek do zazimowania.

Tytuł:
ja tylko zobaczyłem i wyjąłem pierwsze 2 ramki od strony wylotkow czyli to byly 2 ramki najdalej lezące od kłębu wiecej nie ruszałem bo trochę ul sie zruszył i zaczely pszczółki wychodzić nie chciałem ich zaziębić i wszystko zamknąłem

Tytuł:
Jak w wekeend będzie ciepło zrób przegląd, zobacz ile mają zapasów, czy mają czerw, na ilu ramkach obsiadają, oczywiście wszystko to pod warunkiem że się oblecą u ciebie.

Tytuł:
no dobrze to w niedziele albo w poniedziałek napisze co i jak
pozdrawiam

Tytuł:
Oczywiście najpierw pszczoły muszą się oblecieć przez wylot wychodząc z ula a nie przez daszek. ;-)

Tytuł:
Witam pszczoły sie obleciały z rana a teraz juz jestem po przeglądzie
co porawda pszczółek nie jest duzo ale sa w dobrej kondycji osyp był w jednym miejscu matka ma sie dobrze bo ja widziałem nic nie ma uszkodzonego
tylko zastanawiam sie co to jest taki jakby piasek czy cos takiego i to własnie leżało razem z osypem taki lekko zółty pyłek proszę o odpowiedz na to i co teraz mam robic żeby rodzinki szybko doszły do sily
z góry dziękuje

Tytuł:
Cytuj:
tylko zastanawiam sie co to jest taki jakby piasek czy cos takiego i to własnie leżało razem z osypem taki lekko zółty pyłek proszę o odpowiedz na to i co teraz mam robic żeby rodzinki szybko doszły do sily

To zgryzione zasklepy, odsklepiając sobie komórki z zapasem pszczoły zgyzają zasklep z komórek. Co do tego co masz zrobić - napisz na ilu ramkach obsiadają pszczoły, ile mają zapasu, czy czerwi matka już czy nie, ramka o ile dobrze pamiętam typu wz? ;-)

Tytuł:
tak ramka wz pszczółek niewiem ile było bo dużo latało wszystkich ramek jest teraz 6 z czego 4 sa całkowicie puste a 2 dosyc pełne a matka jeszcze nie czerwi

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: WP
Zasdą jest aby po oblocie maksymalnie zacieśnić gniazda-wyrzucić puste ramki i dobrze ocieplić.Duża ilość rozpylonego żółtego proszku-to oprócz zgryzionego zasklepu trzeba popatrzeć za rozkruszkiem który szczególnie w starych ulach lubi się bawić pierzgą.
A na dole to nie musi być miód-chyba że Ci sfermentował w ramkach bo normalnie praktycznie nie ma możliwości wycieku z komórek, może to być pozostalość z jesieni po dziurawej podkarmiaczce albo przelanym syropie.Tak często bywa przy późnym dokarmianiu-nie zdążą sobie posprzątać przed mrozami.

Tytuł:
Cytuj:
Zasdą jest aby po oblocie maksymalnie zacieśnić gniazda-wyrzucić puste ramki i dobrze ocieplić

Zgadza się i w przypadku jak napisał mydel musiałby usunąć z ula te cztery puste ramki i skoro matula jeszcze nie rozpoczęła czerwienia to zapewne za chwilę zacznie, więc te dość pełne ramki jak mają trochę wolnych komórek daj w środek gniazda, dodaj do tego trzy ramki z zapasem lekko odsklepiając je od dołu od wewnętrznej strony gniazda z jednej i drugiej strony gniazda, całość (skoro pszczół masz na dwóch ramkach czyli bardzo słabiutka rodzina) porządnie ociepl zarówno boki gniazda jak i górę i tak jak zostaną na pięciu ramkach powinny sobie poradzić. ;-)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: weza*350/200
Hallo W marcu matka nie czerwi??Z tym terzeba cos zrobic. pozd

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
u mnie matule czerwiły od połowy lutego ( skromnie bo skromnie ale czerwiły) :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hallo mysle ze to rasa(linia) pszczol gra tu duza role.poz d
(nie zagladam do srodka ula bo zawczesnie i to nic nie da, czekam na min.18 stopni i wtedy ustawie gniazdo i pokarm,ocenie matke czy do kasacji,i do kwietnia zostawie je w spokoju.
Jedynie teraz to moge reke polozyc na gorne ramki i okreslic jak cieplo jest.poz d

Tytuł:
dobra to po ociepleniu gniazda cos jeszcze robic możne podać Ciasto miodowo-pyłkowe bo widziałem ze go tam prawie niema

Tytuł:
Jak dasz ramki z zapasem będą miały na rozwój ale dając ciasto miodowo-pyłkowe rozkręcisz matulę, możesz śmiało poddać. ;-)

Tytuł:

Ilu procentowym roztworem sody kaustycznej należy przeprowadzić dezynfekcję
używanych uli.Jakim roztworem wody i octu wykonać płukanie ?

Tytuł:
Poczytaj w tym temacie - tutaj kliknij :oczko:

Tytuł:

Najczesciej 2% roztworem sody. Co do roztworu wody i ocyu to na 1 szklanke octu /typowego co jest w sklepie / 10l wody. Pozdrawiam.

Tytuł:
Cordovan
Dzieki za twoje podpowiedzi
dostosuje sie do tych wskazówek

Tytuł:
Mam rodzinkę obsiadajacą na czarno 6 ramek Apipol(rodzinka chudzinka :jupi:), widoczne juz jajeczka i pojedynczy czerw odkryty, czy lepiej zostawić na jednym korpusie po dwie ramki z pokarmem po bokach czy dac dwa korpusy po 3 ramki i po jednej po bokach ul styropianowy bez zatworów( wcześniej usunąlem pusty korpus z dołu)

Tytuł:

darius4257 pisze:
W marcu matka nie czerwi??Z tym terzeba cos zrobic

Na Podlasiu? Mhmm... to podejrzane ale bez paniki. Lada chwila może się zacząć...

Tytuł:
Awatar użytkownika

hallo co trzeba zrobic jak nie czerwi ??
Trzeba sie zastanowic po co chodujesz pszczoly dla ozdoby dla miodu dla odkladow dla ,zeby sasiada traktowaly,dla przyjemnosci,czy dla milosci.
i potem podjac odpowiednie posuniecia.pozd

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]