FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 12 sierpnia 2025, 16:36 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ] 
Autor Wiadomość
witam.dzisiaj przywiozłem zakupione rodzinki w WZ (tak wyglądały) po zmierzeniu ramki okazało się że ramka ma 252mm szer.i nie mieści się w moje nowo zrobione ule(ule zakupione stare i od razu zamierzałem przesiedlić)jak najlepiej do tego się zabrać(dopiero zaczynam) myślałem nad tym aby powkładać swoje z węzą,ale to nie ten czas,gdzie podać węzę ,w środek gniazda,czy z brzegu,poza tym nie wiem czy nie będą budować w przestrzeniach między ramką a ścianką, czekam na sugestie

rodzinki silne ,5-6 ramek obsiadanych, w dwóch rodzinkach po trochę czerwiu zasklepionego, kupione od pszczelarza 83 lata (nie daje rady,sprzedaje) rodzinki wszystkie mu przezimowały,wszystkie w doskonałej kondycji
pozdrawiam :D

Tytuł:
stachu pisze:
dzisiaj przywiozłem zakupione rodzinki w WZ (tak wyglądały) po zmierzeniu ramki okazało się że ramka ma 252mm szer.i nie mieści się w moje nowo zrobione ule

To jakie ty zrobiłeś te nowe ule? przecież rozmiar ramki wz to 275 na 435 mm a ty mówisz że 252 mm ci się w ulu nie mieści? ;-)

Tytuł:
Typowa Ramka gniazdowa ula warszawskiego zwykłego jest wąska i wysoka o wym.zew.:
--szer:240mm, wysokość:435mm,
--dług.górnej beleczki:273mm.
Typowa ramka nadstawkowa:
--szer:240mm, wysokość:155mm,
--dług.górnej beleczki:273mm.
Jak ma 252 ,to w żaden sposób nie zmieści , :nonono: ,bo szerokość ramki warszawskiej to 240

Tytuł:
Marek Podlaskie pisze:
bo szerokość ramki warszawskiej to 240

To wiem myślałem że kolega podaje długość górnej beleczki. Czyli oznacza to że kupił ule jakieś samoróbki albo może wp, nie wiem jakie wymiary mają ule warszawskie poszerzane to się nie wypowiadam.

Tytuł:
chodzi mi oczywiście o wymiar wewnęczny nie o beleczkę górną(wymiary ramek i ula są mi doskonale znane,a jak by było inaczej to bym sobie poszukał na forum)

moje pytanie dotyczyło zupełnie innej kwestji

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
Stachu przygotuj sobie nóż, drut i niewielki blat oraz przecinacz do drutu i tym sposobem przesiedlisz te rodzinki, z początku wydaje się że to jest trudne, najgorzej jest się do tego zabrać

Tytuł:
Cordovan pisze:
To jakie ty zrobiłeś te nowe ule? przecież rozmiar ramki wz to 275 na 435 mm a ty mówisz że 252 mm ci się w ulu nie mieści? ;-)

mieści się ale na ścisło :uśmiech:

Tytuł:
Pozostaje ci wstrzymać się i póki co rozkręcać rodziny na tych starych ulach a jak woszczarki zaczną pracować (połowa kwietnia/maj) wytniesz sobie woszczynę z tych szerszych ramek i wprawisz w swoje ramki, dasz na ul co drugą ramkę z woszczyną wprawianą nową ramkę z węzą (max trzy jednorazowo) i jak pszczółki odbudują to te ramki przeprawiane będziesz z czerwiem na wygryzaniu wycofywał za zatwór dając jednocześnie w zamian za każda ramkę wycofaną nową ramkę z węzą. Byle nie naraz, wycofuj sobie jedną ramkę na tydzień. ;-)

Tytuł:

ramki WP to 300mm na 435mm .nie znam ula do którego by pasowały tamte ramki. Pozdrawiam

Tytuł:
Widać to jakaś samoróbka jest pszczelarska. :oczko:

Tytuł:
SKapiko pisze:
Stachu przygotuj sobie nóż, drut i niewielki blat oraz przecinacz do drutu i tym sposobem przesiedlisz te rodzinki, z początku wydaje się że to jest trudne, najgorzej jest się do tego zabrać

kolego to mogę woszczynę po prostu przywiązać do nowej ramki drutem? a co z czerwiem (nic mu się nie stanie) i po drugie czy mogę to zrobić teraz czy jak pszczółki zaczną produkować wosk? i jeszcze czy muszę wtopić drut w woszczynę czy łapać w kilku miejscach przebijając woszczynę?

Tytuł:
A napisałem ci wyżej, nie czytasz? ;-)

Tytuł:
mario1386 pisze:
ramki WP to 300mm na 435mm .nie znam ula do którego by pasowały tamte ramki. Pozdrawiam

wymiary ramek są mi znane :jupi: :jupi: :jupi:

Tytuł:
Cordovan pisze:
A napisałem ci wyżej, nie czytasz? ;-)

czytam , ale jak pisałem to nie czytałem :oczko:

Tytuł:
proszę tylko jeszcze o opisanie jak mam przywiązać woszczynę do nowej ramki

Tytuł:
Ja przesiedlałem rodzinki na wz to wyciąłem woszczynę z drutem i położyłem na blacie na nowej ramce na drutach, co 5 cm przejechałem 2 cm redełkiem by za dużo nie zniszczyć, resztę sobie pszczoły umocowały do beleczek. Te ramki były z czerwiem na wygryzaniu więc i tak niedługo wyleciały z ula. ;-)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
a drutem obwiążesz na około ramki tylko dotnij tak żeby woszczyna nie była za luźna a pszczoły tego samego dnia ją obrobią tylko zrób to w ciepły dzień

Tytuł:
U mojego teścia warszawiaczki robione były ,tak jak materiał pasował :brawo: . Ale miodek był.T ylko ,że teraz jak robię ramki ,to wszystkie muszą być pod dany ul ,lub zaniżony wymiar. Ale teść ma podobnie jak Twój sprzedający 82 lata i parę ton miodu przerzucił na takich rameczkach :brawo: :brawo:
A jeżeli już podpowiadacie jak ma zrobić z woszczyna ,to może ja podpytam. Będę miał 2-4 dadanty i kupuję unasiennione matki z czerwieniem. Chcę zrobić odkłady ,ale niestety nie mam rameczek dadanta z woszczyną.J ak sobie poradzić na początku ,żeby było gdzie obsadzić odkłady. Znajomy podpowiedział ,żeby wsadzać ramki dadanta do warszawiaków,tak jak na ciepłą zabudowę i pszczółki odrobią węzę. Czy takie coś da efekty w postaci odrobionej ramki dadanta. :czatownik:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Sądze że dobrze radzi,tak robiłem kilkadzieśąt lat temu przechodząc z war.zw. na war.posz.ten sposób zdał egzamin dlaczego teraz miałoby być inaczej,fakt upłynęło kawał czasu,ale młodzi mają te same problemy.

Tak swoją drogą to dobrze że zdecydowałeś się na dadanty,ja jakbym miał ''więcej czasu'' przeszedłbym z wlkp. na dadanta lub langstrota.

Tytuł:

Zdzisiu, wiem ze jesteś kawał chłopa i na 100% dałbyś radę, ale pełna ramka dadanowska to porażka, trzeba szanować swój kręgosłup. Chyba że mówisz o 1/2 dadant - wtedy rozumiem, sam się nad tym zastanawiałem.

Tytuł:
Awatar użytkownika

W pewnym wieku trzeba się samograniczać,żadnych szaleństw,wądrówek itp.
Można walć w klawiature i udawać wszystkowiedzącego- ot taka starcza złośliwość.

Tytuł:

Napisałbyś konkretnie, o jaką ramkę Ci chodzi, a tak to kombinuję, jak Ci się odciąć :oczko: . A Dadantów miałem ponad 10 pełnoramkowych leżaków (zostały 3) i nic by mnie nie zmusiło by do nich wrócić. Wszystkiego to o nich nie wiem, ale nie potrzebuję i nie chcę już wiedzieć o nich nic więcej.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Otwiera się rynek zbytu na odkłady--na zachód,ale ramka tam stosowana to dadant i langstrot
nie ma co tam szukać z naszą poczciwą wielkopolską,być może to jest perspektywa rozwoju a my upieramy się przy miodzie.

Tytuł:
dzięki wszystkim za porady :całusy:

Tytuł:

Czyli korpusy 1/2 dadant, chyba, że "dadant" poza Polską to 1/2 "naszego" dadanta.

Można się specjalizować w matkach, trutniach, wosku, mleczku, jadzie, kicie, miodzie, zapylaniu to można i w odkładach - bezsprzecznie jest to perspektywa, może mało romantyczna ale pewnie ekonomicznie atrakcyjna. Ale to chyba trzeba by założyć nowy wątek.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]