lukasz1905 pisze:
co do apoiwarolu to 2 razy na wiosnę i 3 razy na jesień w odstępach 3 do 5 dni
pokarm około 10 kg cukru na rodzinę może problemem było późnię karmienie pszczół w poprzednim sezonie zakończone przy końcu września ogólnie pszczół bardzo mało żadnych innych chorób w sezonie 2010 nie zaobserwowałem poza bardzo słabym czerwieniem matek w w lipcu oraz sierpniu co zauważył również mój kolega pszczelarz tej ramki nie posiadam w domu sprawdzę ja później
Co roku zaraz po lipie / około 15 lipca / zmuszam matki do podjęcia czerwienia przez zastosowanie podkarmiania stymulującego . Rozczerwione matki będa już czerwić do póżnej jesieni i zdążą wychować dostateczną ilość pszczół .
Pszczoły wygryzające się w trzeciej dekadzie sierpnia i w pierwszej dekadzie września nie powinny przerabiać syropu cukrowego, bo są to pszczoły najlepsze do zimowania. One też stanowią największy procent pszczół długowiecznych, żyją bowiem do 270 dni. Do przerabiania syropu powinno wykorzystywać się pszczoły wygryzione w lipcu i z początku sierpnia, które i tak nie są w stanie przetrwać do wiosny. W sytuacji opóźnienia dokarmiania zimowego najlepszym rozwiązaniem byłoby podawanie gotowego inwertu, którego zmagazynowanie w plastrach i odparowanie nie eksploatuje pszczół jak przeróbka syropu cukrowego. W rejonach, z pożytkami późnymi (wrzosy, spadź iglasta) termin zakończenia dokarmiania zimowego przypada na koniec września i pszczelarze powinni nawet na początek października wykorzystywać plastry z gotowymi zapasami, wcześniej przygotowanymi.
Dokarmianie syropem w tym okresie jest równoznaczne z prawdopodobieństwem odebrania pszczołom możliwości przezimowania.
paraglider.