FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 13 sierpnia 2025, 19:36 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: martwa rodzina
czy to normalne ze w martwej rodzine pozostalo kilkadziesiąt komórek czerwiu zasklepionego ?

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wlkp/wlkp 18cm
A czy to normalne że rodzina padła przez zimę ??

Czerw został bo być może pszczoły były mocno porażone warrozą i matka czerwiła do samego końca chcąc uratować tą rodzinę. Obejrzyj ten czerw będziesz wiedział czy dobrze leczyłeś. (odsklep komórki i poszukaj warrozy)

Tytuł:
starałem sie odymiać apivarolem w miarę zaleceń i widziałem pszczoły zrzucające warroze na wylotu jednak w ulu było mało pszczół osyp warrozy po zimie na dennicy około 70 sztuk

Tytuł:

lukasz1905 pisze:
starałem sie odymiać apivarolem w miarę zaleceń i widziałem pszczoły zrzucające warroze na wylotu jednak w ulu było mało pszczół osyp warrozy po zimie na dennicy około 70 sztuk

[shadow=red]Apel do wszystkich: Opisujcie swoje problemy dokładnie by można było jakoś wam pomóc.[/shadow]

Napisz ile razy i kiedy stosowałeś ten apiwarol, ile po ostatnim zabiegu sypnęło się warrozy, ile wtedy ramek rodzina zajmowała, ile dałeś im pokarmu i kiedy, czy pobudzałeś jeżeli tak to kiedy itp.

I idź w końcu sprawdź ile jest warrozy w tym czerwiu.

Tytuł:
co do apoiwarolu to 2 razy na wiosnę i 3 razy na jesień w odstępach 3 do 5 dni
pokarm około 10 kg cukru na rodzinę może problemem było późnię karmienie pszczół w poprzednim sezonie zakończone przy końcu września ogólnie pszczół bardzo mało żadnych innych chorób w sezonie 2010 nie zaobserwowałem poza bardzo słabym czerwieniem matek w w lipcu oraz sierpniu co zauważył również mój kolega pszczelarz tej ramki nie posiadam w domu sprawdzę ja później

Tytuł:
To nie waroza tylko zły skład rodziny oraz pozne karmienie zależy tez czym karmiles i co pszczoly musiały przerabiac. Waroza zabija rodzine po 3 latach bez leczenia. I jest tak jak piszesz matki przestawały czerwić w tamtym roku lipiec ,sierpien , fatalny rok i pewnie dla niektórych tez fatalnie zaczał sie nowy :oczko:

Tytuł:
no fatalnie racja :( pól mojej malej pasieki poszło w diabły gdzie przez 3 lata nie miałem żadnych strat :(

Tytuł:

KOBER pisze:
To nie waroza tylko zły skład rodziny oraz pozne karmienie zależy tez czym karmiles i co pszczoly musiały przerabiac. Waroza zabija rodzine po 3 latach bez leczenia. I jest tak jak piszesz matki przestawały czerwić w tamtym roku lipiec ,sierpien , fatalny rok i pewnie dla niektórych tez fatalnie zaczał sie nowy :oczko:

Jeszcze nie do końca ale już wiadomo trochę więcej, poczekajmy na badanie ramek. Nie ma co gdybać.

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

lukasz1905 pisze:
co do apoiwarolu to 2 razy na wiosnę i 3 razy na jesień w odstępach 3 do 5 dni
pokarm około 10 kg cukru na rodzinę może problemem było późnię karmienie pszczół w poprzednim sezonie zakończone przy końcu września ogólnie pszczół bardzo mało żadnych innych chorób w sezonie 2010 nie zaobserwowałem poza bardzo słabym czerwieniem matek w w lipcu oraz sierpniu co zauważył również mój kolega pszczelarz tej ramki nie posiadam w domu sprawdzę ja później

Co roku zaraz po lipie / około 15 lipca / zmuszam matki do podjęcia czerwienia przez zastosowanie podkarmiania stymulującego . Rozczerwione matki będa już czerwić do póżnej jesieni i zdążą wychować dostateczną ilość pszczół .
Pszczoły wygryzające się w trzeciej dekadzie sierpnia i w pierwszej dekadzie września nie powinny przerabiać syropu cukrowego, bo są to pszczoły najlepsze do zimowania. One też stanowią największy procent pszczół długowiecznych, żyją bowiem do 270 dni. Do przerabiania syropu powinno wykorzystywać się pszczoły wygryzione w lipcu i z początku sierpnia, które i tak nie są w stanie przetrwać do wiosny. W sytuacji opóźnienia dokarmiania zimowego najlepszym rozwiązaniem byłoby podawanie gotowego inwertu, którego zmagazynowanie w plastrach i odparowanie nie eksploatuje pszczół jak przeróbka syropu cukrowego. W rejonach, z pożytkami późnymi (wrzosy, spadź iglasta) termin zakończenia dokarmiania zimowego przypada na koniec września i pszczelarze powinni nawet na początek października wykorzystywać plastry z gotowymi zapasami, wcześniej przygotowanymi. Dokarmianie syropem w tym okresie jest równoznaczne z prawdopodobieństwem odebrania pszczołom możliwości przezimowania.

paraglider.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant+2x1/2
A nawet jak przezimuja to i tak na wiosne nie bedzie mial kto karmic czerwiu i rodzina bardzo mocno oslabnie albo osypie sie na wiosne

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]